A A A
Ponedjeljak, 15 Kolovoz 2022
Ubistvo u Vlasenici PDF Ispis E-mail
Autor Oslobodjenje   
Ponedjeljak, 30 Srpanj 2007 14:38

 Nakon incidenata po gradu, bjezeci od policije, Dalibor V. upao u kucu Petra Gajica i poceo preturati stvari, u cemu ga ja zatekao vlasnik

Sedamnaestogodisnji Dalibor V. uhapsen je nakon sto je ubio 75-godisnjeg Petra Gajica u njegovoj kuci u Vlasenici.
Kako saznajemo, Dalibor V., ciji je nadimak Mekenzi, odavno je poznat policiji zbog sklonosti tucama i provalnim kradjama. Kobnog dana je pravio nered u ugostiteljskim objektima, nakon cega je sa mladicem poznatim po nadimku Cini krenuo u pljacku. Prvo je provalio u Narodni univerzitet, a potom u kucu Petra Gajica i ubio ga.

Potraga po gradu
Kako saznajemo od stanovnika Vlasenice, Dalibor V. je u cetvrtak popodne poceo razbijati stakla u jednoj kafani, a onda presao u drugi lokal i tamo napao jednog mehanicara. Nakon ovih ekscesa, policija je po Vlasenici pocela traziti Meknzija i Cinog.

Za to vrijeme njih dvojica su sa straznje strane provalili u Narodni univerzitet.
"Bio sam u kancelariji kada sam cuo razbijanje stakla na prvom spratu. Kada sam izasao u hodnik, covjek iz teretane mi je rekao da je vidio Mekenzija i Cinog kako bjeze prema kino sali. Cudno je da su se usudili provaliti u radno vrijeme. Odmah sam pozvao policiju i od njih saznao da ih traze cijeli dan. Kada su policajci dosli na uvidjaj, preko motorole jednog od njih smo culi da je Mekenzi pucao na policiju, ispricao nam je Mladen Popovic, direktor biblioteke u Narodnom univerzitetu.

Kako saznajemo iz CJB Bijeljina, u cijem se sastavu nalazi Policijska uprava Vlasenica, patrola je po dolasku na mjesto dogadjaja saznala da se Dalibor V. sakrio u napustenoj kuci u Ulici Nenada Jovanovica.
Predpostavlja se da je Dalibor V., kada je vidio policiju, iz napustene kuce pobjegao u susjednu u kojoj su zivjeli Petar Gajic i njegov sin Radinko. Cini ovaj put nije krenuo sa njim, vec je pobjegao na drugu stranu.

Hitac u celo

Vjerovatno misleci da u kuci nema nikoga, Dalibor V. je poceo preturati po stvarima i traziti dragocjenosti i novac. Medjutim, starac koji je bio u kuci iznenadio ga je i uhvatio u kradji. Predpostavlja se da je Petar Gajic krenuo prema ormaru gdje je cuvao pistolj, te da je Dalibor shvatio sta starac namjerava i sprijecio ga u tome. Napao ga je, oduzeo mu pistolj i ustrijelio u celo.


Policajci su culi pucanj i dosli pred Gajicevu kucu. Kada ih je Dalibor V. vidio kako prilaze, uzviknuo je da ne prilaze jer ce pucati, a onda i zapucao na njih kroz prozor. Nakon toga je iskocio kroz prozor sa druge strane kuce i pokusao pobjeci. Srecom, patrola koja je prisla Gajicevoj kuci, imala je pojacanje koje se nalazilo iza objekta. Upravo oni su uhvatili Dalibora V. Kod njega je pronadjen starcev pistolj, "brovning" kalibra 7,65 milimetara.
Naknadnim pregledom kuce pronadjeno je tijelo ubijenog starca i krv po zidovima i namjestaju, na mjestu gdje se Gajic pokusao suprostaviti ubici. (D. Pavlovic)

Ažurirano Ponedjeljak, 30 Srpanj 2007 15:04