A A A
Subota, 25 Rujan 2021
Tima Huri pronašla muža, sina i k erku PDF Ispis E-mail
Autor Sanel Babic   
Ponedjeljak, 25 Lipanj 2007 19:28
 

Šadići: Pronađena i suknjica koju je Timina kćerka tog jutra imala na sebi (Foto: A. Bajrić Blicko)

Tima Hurić pronašla muža, sina i kćerku


Kao da sada gledam ono njeno lijepo lice


U masovnoj grobnici u Šadićima zakopani starci i djeca * Za smrt najmilijih mještani krive komšije iz sela Peševina


Članovi ekspertnog tima Kantonalnog tužilaštva iz Tuzle predvođeni tužiocem Mensurom Topčićem i Muratom Hurtićem iz Federalne komisije za traženje nestalih te dr. Vedom Tucom i drugim ekspertima ICMP-a i MUP-a TK jučer su u selu Šadići nadomak Vlasenice ekshumirali još jednu primarnu masovnu grobnicu u kojoj je pronađeno šest posmrtnih ostataka ubijenih Bošnjaka ovog sela.

Otac i majka

Radi se o grobnici u kojoj je nakon ubistva zakopano šest članova porodice Hurić iz Šadića, i to Husein Hurić i njegovo dvoje djece te starci Alija, Fata i Suljo Hurić. Njih su odmah jučer identificirali članovi njihovih porodica.
- Prepoznala sam muža Huseina... i lobanju svoje kćerke Senade (12). Kao da sad gledam ono njeno lijepo lice. Eno na njoj i suknjice koju je tog jutro obukla. Na mom Senadu (16) pantalone i kaiš i košulja crveno-crna, kao da ga sad gledam... Šta ću... Mislila sam da mi je i Senaid (15) u ovoj grobnici, ali eto, izgleda da ga nema... Nemam čak ni njihove fotografije... - poluglasom govori Tima Hurić, kojoj su četnici 7. juna 1992. godine ubili cijelu porodicu.
Tima je jučer željela sama identificirati svoju djecu. Stajala je pored grobnice i oko joj je letjelo stalno na lobanju njene kćerke. Suze kao da su se odjednom zaledile u njenim očima, nestalo joj je glasa, a u jednom trenutku činilo se da će i sama ući u grobnicu da pomiluje rasute koščice svoje djece.

- Prepoznali smo oca Aliju i majku Fatu, ali izgleda da u grobnici nema našeg sina Elvedina (19). Svi su ubijeni istog dana. Sin Sakib ubijen je, također, tog dana, ali smo njega ekshumirali na drugom mjestu i ukopali 2000. godine - kroz suze pričaju Mejaza i Sejdalija Hurić.

Pobijte ih sve

Tima i Mejaza Hurić sjećaju se da je njihovu djecu Senaida i Elvedina odveo komšija Dragan Samardžić. Čule su, pričaju, kako "neki Markić s Gaja" govori Samardžiću i ostalima koji su bili s njim "kud ste potjerali ovu dvojicu", a ovi im odgovaraju "da se pretrese svaka bukva i da ih sve pronađete i pobijete".
Tog dana u selu je ubijeno dvadesetak staraca, žena i djece. Za njihovu smrt mještani krive svoje komšije iz sela Peševina. Znaju njihova imena i kažu da se slobodno šeću po RS, da ih "niko ne hapsi niti im policija na vrata dolazi".

A. HADŽIĆ

Skrivali se po šumama


- Karakteristika je da su u ovoj grobnici sahranjene osobe koje su srodnički veoma povezane. Radi se o ljudima koji su veći dio vremena provodili po zbjegovima i šumama. Prema iskazima pojedinaca koji su bili učesnici tih događanja, osim indicija da se radi o komšijama, drugih pojedinosti o počiniocima za sada nema - kaže tužilac Topčić.

Avaz

http://www.avaz.ba/absolutenm/anmviewer.asp?a=2714&z=7&isasp=

Ažurirano Ponedjeljak, 25 Lipanj 2007 19:30