A A A
Petak, 17 Rujan 2021
Potvrda uloge Srbije u Srebrenici PDF Ispis E-mail
Autor Sanel Babic   
Utorak, 10 Travanj 2007 08:42
ČETVORICA PRIPADNIKA "ŠKORPIONA" OSUĐENI NA UKUPNO 58 GODINA ZATVORA ZA UBISTVO ŠEST BOŠNJAKA KOD TRNOVA
Beograd, 10.04.2007. - Četvorica pripadnika jedinice "Škorpioni" osuđeni su danas na ukupno 58 godina zatvora, dok je jedan oslobođen optužbi da je učestvovao u likvidaciji šestorice srebreničkih Bošnjaka kod Trnova u julu 1995. godine. Slobodan Medić i Branislav Medić osuđeni su na maksimalne kazne od po 20 godina. Pero Petrašević, jedini koji je priznao krivicu, osuđen je na 13 godina, a Aleksandar Medić na pet godina, zbog pomaganja u izvršenju. Aleksandar Vukov, koji se takođe teretio za pomaganje, je oslobođen.Na suđenju pripadnicama paravojne formacije "Škorpioni", komandant jedinice Slobodan Medić osuđen je na maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora, a na istu kaznu osuđen je i Branislav Medić. Pero Petrašević koji je priznao zločin dobio je 13 godina, dok je Aleksandar Medić osuđen na pet godina.

Pred Vijećem za ratne zločine u Beogradu izrečena je presuda petorici pripadnika formacije "Škorpioni" za ubistvo Bošnjaka u Trnovu 1995.

Jedinica "Škorpioni" u ljeto 1995. godine / youtube.com

Aleksandar Vukov oslobođen je optužbe, jer prema odluci sudskog vijeća nije bilo dokaza da je sa umišljajem izvršio zločin.

Pripadnici "Škorpiona" su osuđeni za ratni zločin zbog streljanja šestorice srebreničkih Bošnjaka u julu 1995. godine.

Priča o ovom zločinu otvorena je neposredno pred desetogodišnjicu genocida u Srebrenici u ljeto 2005., kada je na suđenju Slobodanu Miloševiću pred Haškim tribunalom emitovan snimak egzekucije koji su načinili sami pripadnici te jedinice.

Podsjetimo, Tužilaštvo za ratne zločine tražilo je maksimalne kazne za sve optužene, dok su advokati odbrane tražili oslobađajuće presude.

Optuženi Pero Petrašević jedini je priznao zločin - on je pred sudom rekao da se "najdublje kaje" i zatražio pravednu presudu.

Inače, suđenje je počelo 20. novembra 2005. godine, a tokom dokaznog postupka saslušan je 21 svjedok.

Srbijanska tv kuća B92 će večeras u 19 sati emitovati film Fonda za humanitarno pravo, u kome o tom zločinu svjedoče i pripadnici jedinice "Škorpioni", kao i neposredni očevidac zločina.

U filmu je jasno pokazan razlog formiranja jedinice Škorpioni, način na koji je finansirana, veza sa Srbijom i tadašnjim režimom u Srbiji i činjenice da su neki od pripadnika komandnog kadra ove jedinice iz rata izašli kao bogati ljudi.

(b92.net)

Ažurirano Utorak, 10 Travanj 2007 08:47