A A A
Petak, 17 Rujan 2021
Politicki Dovrsetak Genocida u BiH PDF Ispis E-mail
Autor avaz.ba   
Četvrtak, 15 Ožujak 2007 16:56
Uklanjanje Bošnjaka sa čelnih mjesta u opštinama RS: Sprema li se smjena i Malkiću?
 24SI - U posljednjih 12 mjeseci sa čelnih pozicija u opštinama RS smijenjena su četiri predstavnika bošnjačkog naroda. U Bijeljini je sa pozicije potpredsjednika Skupštine opštine preglasavanjem smijenjen Husein Camić.
U Osmacima je referendumom za izglasavanje nepovjerenja smijenjen načelnik Opštine Edin Ramić, dok je prekjučer, također preglasavanjem, sa mjesta predsjednika SO Bratunac uklonjen Refik Begić. U Tesliću je ranije sa mjesta načelnika inspekcijskih poslova smijenjen bošnjački kadar.
Sudska istraga
Da se radi o ustrajnoj politici pravljenja administrativnih cjelina u kojoj će dominaciju u vlasti imati samo predstavnici jednog naroda, svjedoči i slučaj srebreničkog načelnika Abdurahmana Malkića.
Nakon što srpski odbornici nisu mogli pokrenuti inicijativu za njegovu smjenu, on je nekoliko mjeseci predmet sudske istrage zbog navodno počinjenog ratnog zločina, ali i javnih prozivki o tobožnjem nepoštivanju Ustava i zakona RS.
Izborni rezultati
Malkić bi zbog toga, kako saznajemo, sa mjesta načelnika mogao biti uklonjen uvođenjem prinudne uprave u opštinu.
"Svi ovi ljudi na tim pozicijama bili su voljom izbornih rezultata, a ne pokušajem da se zaposli neko od povratnika. Mislim da je ovo vrlo loša poruka i Bošnjacima i Hrvatima koji se vraćaju u mjesta prijašnjeg prebivališta", prokomentarisao je potpredsjednik RS Adil Osmanović.
U Opštćini Vlasenica samo jedan Bošnjak
Prošle godine sa mjesta predsjednika SO Vlasenica smijenjen je Sakib Zubović, inače jedini Bošnjak zaposlen u ovoj opštini. Nakon izvjesnog vremena, zahvaljujući odnosima među srpskim odbornicima, vraćen je na staru poziciju gdje i dalje slovi za jedinog Bošnjaka uposlenog u opštinskoj administraciji.