A A A
Ponedjeljak, 15 Kolovoz 2022
DNK Analiza Potvrdjuje jos 4 Zrtve PDF Ispis E-mail
Autor Dzevad Bektasevic   
Petak, 09 Ožujak 2007 15:15
 Dana 09.03.2007.godine u JZU UKC Tuzla, Zavod za susku medicinu, po Naredbi Kantoalnog tuzilastva u Tuzli, nastavljen je proces identifikacije ubijenih gradjana Vlasenice iz 1992. godine. Nakon dugog iscekivanja danas su clanovi 4. porodice saznali istine za svoje najmilije koji su evidentirani kao nestale osobe, zarobljene i odvedene od svojih porodica u vrijeme nesretnih doganjanja 1992.godine u Vlasenici.
Istine koje se kriju u masovnoj grobnici "Ogradice", su stravicne i ne primjerene ljudskom rodu. U utrobi grobnice kriju se identiteti kompletnih porodica, po  cak 3. generacije.Ljudski um koji je sve ovo zamislio i sproveo ideju u djelo, je morao biti neograniceno bolestan.  Oduzimanje prava na  zivot, prikrivanje zlocina, uznemiravanje i premjestanje pokopanih tjela sa prvobitne lokacije na druge lokacije radi prikrivanja i unistenja tragova nedjela, su radnje i poduhvati koji su  zasigurno pogreska, koja se ne moze vezati samo za pojedinca. Samo premjestanje zrtava sa prvobine lokacije na kojoj su pokopane, se pokusalo prikriti i unistiti njihov identitet. 
Revolucionarna tehnicka i tehnoloska dostignuca te primjena visokosofisticiranih tehnologija uoblasti DNK-a analiza, daju nemjerljiv doprinos u procesu identifikacije ubijenih zrtava. Tip grobnice kao sto je masovna grobnica "Ogradice", je sekundarnog karaktera, i vecina tjela je prilikom premjestanja  iskomadana i razdvojena, tako da je za identifikaciju potrebno vize od jednog DNK-a nalaza da bi se slucaj mogao zavrsiti i rezultirati pozitivnom identifikacijom, stoga je ovaj proces  dugotrajan  i bolan za porodice zrtava.
Danasnji sastanci sa clanovima porodica nestalih zrtava su rezultirali sa 4. identiteta ubijenih gradjana Vlasenice  i to:
1. Ambeskovic (Kadro) Dzemal,
2. Efendic (Hakija) Jusuf,
3. Sinanovic (Suljo) Omer, i
4. Turnadzic (Suljo) Rasim.
Nakon izvrsene identifikacije porodice su se izjasnile da zele posmrtne ostatke svojih identifikovanih pokopati na mezarju Rakita u Vlasenici, na zajednickoj dzenazi/sahrani planiranoj za 21.04.2007. godine.
Uporedo sa procesom identifikacije, Tim ljekara sudsko-medicinske struke, angazovanih naredbom Kantonalnog tuzilastva u Tuzli,  radi se na reasocijaciji/spajanju  30-ak posmrtnih ostataka za koje je pristiglo vise pozitivnih DNK-a nalaza. O rezultatima reasocijacije/spajanja porodice ce biti blagovremeno obavjestene kako bi se proces identifikacije mogao zavrsiti do datuma planirane  zajednicke dzenaze /sahrane ,za dan 21.04.2007. godine.
Sve informacije o pristiglim DNK-a nalazima i rezultatima identifikacije mozete dobiti kontaktom na tel. +387 061 73 85 82  ili
  
Ažurirano Nedjelja, 11 Ožujak 2007 11:06