A A A
Petak, 17 Rujan 2021
DEKLARACIJA BOSANSKIH I BOÅ NJACKIH ORGANIZACIJA PDF Ispis E-mail
Autor KBSA   
Srijeda, 28 Veljača 2007 10:30

MEDZUNARODNI SUD PRAVDE PREKRŠIO KONVENCIJU O SPRJECAVANJU I KAŽNJAVANJU GENOCIDA
--------------------------------------------------------------------------------

 U Bosni i Hercegovini u periodu od 1992. do 1995. godine je izvršen zlocin genocida nad Bošnjacima. Prekršena je Konvencija o sprjecavanju i kažnjavanju genocida jer je postojala namjera uništenja bošnjackog naroda. Tu cinjenicu je potvrdio Mecunarodni krivicni Tribunal za bivšu Jugoslaviju u svojim presudama i Kongres i Senat SAD-a u svojim Rezolucijama. Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike i dole potpisane najznacajnije organizacije iz dijaspore, osucuju politicku odluku Mecunarodnog suda pravde u Haagu, kao nepravednu odluku kojom je nagracen zlocin od strane mecunarodne zajednice koja je tako potvrdila saucesništvo u zlocinu, koja je ignorisala nepobitne cinjenice o genocidu u Bosni i Hercegovini i koja je usporila proces pomirenja mecu narodima u Bosni i Hercegovini. Zato Odluka Mecunarodnog suda pravde stavlja još vecu moralnu i politicku obavezu na politicke predstavnike Bosne i Hercegovine da insistiraju i istraju u zahtjevima za istinom i pravdom, te potpunim anuliranjem svih rezultata genocida.

Smatrajuci da je šteta koju su pretrpjele žrtve genocida neprocjenjiva u materijalnom i duhovnom smislu, te da te žrtve i njihova buduca pokoljenja moraju ostvariti svoje pravo na ravnopravan i dostojanstven život na svakom pedlju Bosne i Hercegovine, smatrajuci da je trenutno ustavno i teritorijalno urecenje Bosne i Hercegovine direktan rezultat genocida, kao i svojevrstan nastavak tog genocida, smatrajuci da je genocid u potpunosti uništio karakter Bosne i Hercegovine kao istinske multi-etnicke, multi-kulturne i multi-vjerske države, vjerujuci da su principi Istine, Pravde i Slobode osnovni temelji na kojima gracani i narodi Bosne i Hercegovine moraju graditi društvo, smatrajuci izuzetno važnim i korisnim da se dijaspora ujedinjeno oglasi po presudi, dole potpisane najznacajnije organizacije u dijaspori usvajaju:


DEKLARACIJA

ZA PRAVNO, POLITICKO I MORALNO ANULIRANJE SVIH REZULTATA GENOCIDA U BOSNI I HERCEGOVINI

I. Proces i pravac ustavne reforme u Bosni i Hercegovini mora se u potpunosti rukovoditi cinjenicom da je u Bosni i Hercegovini pocinjen genocid, te konacno rješenje mora anulirati sve rezultate genocide, ukljucujuci anuliranje Republike Srpske koja je po Odluci Mecunarodnog suda pravde odgovorna za genocid u Srebrenici.

II. Ustavno urecenje Bosne i Hercegovine, bazirano na etno-teritorijalnim principima, je direktan rezultat genocida i kao takvo mora biti ukinuto.

III. Društveno-politicko urecenje Bosne i Hercegovine se mora uskladiti sa njenim urecenjem koje je postojalo prije zapocinjanja genocida, što ukljucuje i teritorijalno ustrojstvo Bosne i Hercegovine.

IV. Svi prakticni efekti genocida se moraju poništiti što ukljucuje i efektivan i samo-održiv povratak svih preživjelih žrtava genocida u svoje prijeratne domove.

V. Bosna i Hercegovina mora povratiti karakter istinske multi-etnicke države na svakom dijelu svoje teritorije, status koji je imala do zapocinjanja projekta genocida koji je rezultirao stvaranjem etnicko-cistih teritorijalnih cjelina.

VI. Potomci žrtava genocida, preživjele žrtve genocida, kao i država Bosna i Hercegovina, moraju biti obešteceni u materijalnom smislu kako bi se omogucilo ispunjavanje primarnih obaveza iz gornjih navoda.

VII. Bosna i Hercegovina mora donijeti zakon o zabrani negiranja genocida, te osigurati najstrožiju i najširu primjenu tog zakona.

VIII. Politicki predstavnici Bosne i Hercegovine moraju insistirati i istrajati na zahtjevima da Srbija i Crna Gora prihvate punu pravnu, politicku, materijalnu i moralnu odgovornost za genocid, te da se obavežu da ce u potpunosti podržavati i pomagati poništavanje efekata genocida i sprecavati bilo kakve buduce pokušaje za ponavljanje genocida u Bosni i Hercegovini.

Potpisnici Deklaracije:

1. Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike
2. Svjetski Savez Dijaspore BiH
3. Bošnjacko-Americko Savjetodavno Vijece za BiH
4. Udruženje Bošnjaka Australije
5. Vijece BH Organizacija Australije
6. Australijska BiH Fondacija Pravda za BiH
7. Udruženje Srebrenica

______________________________________________________

Svjetski savez dijaspore BiH

POKRENUTI PRAVNI PROCES ZA UKIDANJE REPUBLIKE SRPSKE JER JE SUD UTVRDIO DA JE GENOCIDNA TVOREVINA


SSD BiH je duboko razočaran odlukom Međunarodnog suda pravde (ICTJ) koji je u svojoj presudi zaključio da Sud nema dovoljno dokaza da je Srbija počinila genocid na teritoriji Bosne i Hercegovine, ali da je Srbija prekršila odredbu UN-ove konvencije o spriječavanju genocida, čime je Sud zaključio da je genocid počinjen samo u Srebrenici.


SSD BiH smatra ovu odluku sramotnom i ponizujućom za sve žrtve genocida u Bosni i Hercegovini. U svojoj presudi Sud precizno naglašava da nije bilo dovoljno dokaza o direktnom učešću Srbije i Crne Gore u genocidu u Bosni i Hercegovini, a svi znamo da papirologija te vrste, odnosno dokazi, nisu bili dostupni ni Sudu a kamo li Bosni i Hercegovini jer ih Srbija krije, isto kao što Haškom tribunalu nisu dostopni ratni zločinci koje Srbija i Crna Gora također još uvijek kriju.


Čudno je da se Sud u nekim svojim odlukama pozivao na dosadašnje presude Tribunala u Hagu, a neke koje su također validne nije uzimao u razmatranje. Najkonkretniji dokazi o direktnom učešču i saučešću Srbije i Crne Gore u ratu i genocidu u Bosni i Hercegovini, a ne samo u Srebrenici kako Sud navodi, se nalaze u Hagu, ali po dogovoru Srbije i Tribunala nisu smjeli biti korišteni za ovaj slučaj. Još jednom smo poraženi od srpskog lobija i međunarodne zajednice koja je ovim samo zaokružila svoju igru u ratu u BiH. Srpska strategija prikrivanja dokaza se nastavlja, pa je Srbija osuđena samo za nespriječavanje genocida, a pitamo se zašto i za to, ako već nije imalo direktnog uticaja na ratna dešavanja u BiH po ovoj presudi.


SSD BiH smatra ovu presudu najvećom nepravdom i smatra da je Sud djelovao politički a ne na principima pravde i istine.


Ne osuditi zemlju čiji su tenkovi razarali Bosnu i Hercegovu, čija armija je sudjelovala u napadima na legitimnu državu BiH i naoružavanju Srba u Bosni i Hercegovini, čiji komandant Ratko Mladić se traži kao najveći ratni zločinac, te ne osuditi zemlju čiji je predsjednik Slobodan Milošević bio potpisnik Dejtonskog ugovora o prestanku rata u Bosni i Hercegovini u kojem po ovoj odluci oni nisu ni sudjelovali, je van svake pameti. Ne osuditi državu koja je bila pod sankcijama zbog svog učešća u ratu u Bosni i Hercegovini, te ne osuditi zemlju čiji je predsjednik bio optužen i pritvoren u Haškom tribunalu za ratne zločine, je zločin sam po sebi!
Ono sto je jedino pozitivno u ovoj presudi Suda jeste potvrda da je genocida u BiH bilo i da ga je izvršila Vojska Republike Srpske!


SSD BiH zahtjeva da se pokrene pravni proces za ukidanje RS-a na osnovu ove presude u kojoj je Međunarodni sud pravde (ICTJ) donio odluku da je Vojska RS počinila genocid u Srebrenici te samim tim se potvrđuje da je RS genocidna tvorevina! Sadasnje ustavno i teritorijalno uređenje Bosne i Hercegovine je direktan rezultat genocida i nastavak tog genocida, stoji u saopćenju SSD BiH koje je potpisala predsjednica Senada Softić-Telalović.

Ažurirano Srijeda, 28 Veljača 2007 12:09