A A A
Subota, 25 Rujan 2021
Historijska Odluka - Srbija Nije Kriva PDF Ispis E-mail
Autor Sanel Babic   
Ponedjeljak, 26 Veljača 2007 12:27

Historijska Odluka - Svijet jos jednom okrce ledja Bosni (Den Haag, 26.02.2007)
 1. Srbija nije kriva za Genocid (13:2)
2. Srbije nije imala namjeru za Genocid (13:2)
3. Srbija nije bila saučesnik u Genocidu (11:4)
4. Srbija nece placati nikakvu nadoknadu (13:2)

5. Srbija nije sprijecila Genocid u Sebrenici (12:3)
6.
Srbija prekrsila obavezu jer nije predala Ratne Zlocince (14:1)
7.
Srbija nije sprijecila Genocid u Sebrenici(13:2)
8.
Srbija da proslijedi Ratne Zlocince (14:1)
9. Internacionalni Sud jeste odgovoran za ovakav sudski slucaj (10:5)

Sa 13 glasova za i dva protiv, Međunarodni sud pravde (ICJ) u Hagu zaključuje da Srbija nije počinila genocid kroz svoje organe ili osobe čija djela bi uključivala njenu odgovornost prema međunarodnom običajnom pravu kao kršenje njenih obaveza po Konvenciji o sprječavnju i kažnjavanju djela genocida, saopćila je danas predsjednica ICJ Rosalyn Higgins.

Sa 13 glasova za i dva glasa protiv, ICJ zaključuje da Srbija nije bila u namjeri da počini genocid, niti je poticala izvršenje genocida, dok je sa 11 glasova za i četiri glasa protiv ICJ zaključio da Srbija nije bila saučesnik u genocidu.

Sa 12 glasova za i tri protiv, ICJ je zaključio da Srbija jeste prekršila obavezu da spriječi genocid po Konvenciji o sprječavanju i kažnjavanju djela genocida, u vezi s genocidom koji se desio u Srebrenici u julu 1995. godine.

Sa 14 glasova za i jednim protiv, zaključeno je da je Srbija prekršila svoju obavezu po Konvenciji o sprječavanju i kažnjavanju djela genocida, zato što nije (bivšeg komandanta vojske bosanskih Srba, generala) Ratka Mladića, optuženog za genocid i saučesništvo u genocidu, predala na suđenje Haaškom tribunalu (ICTY) i na taj način nije u potpunosti ispoštovala obavezu saradnje s tim tribunalom.

Sa 13 glasova za i dva protiv, ICJ je zaključio da je Srbija prekršila svoju obavezu da ispoštuje privremene mjere koje je ICJ naložio 8. aprila i 13 septembra 1993. godine u ovom predmetu, jer nije poduzela sve mjere u svojoj moći da spriječi genocid u Srebrenici u julu 1995. godine.

Sa 14 glasova za i jednim protiv Sud je zaključio da Srbija treba da odmah poduzme djelotvorne korake da osigura potpuno poštivanje svojih obaveza po Konveciji o sprečavanju i kažnjavanju djela genocida i kazni djela genocioda kako ih definira Član 2 Konvecije ili bilo koja druga djela predviđena Članom 3 Konvencije, te pojedince optužene za genocid i bilo koja druga djela proslijedi na suđenje pred Haški tribunal (ICTY), te u potpunosti poštiva obaveze saradnje s tim tribunalom.


Sa 13 glasova za i dva protiv, ICJ zaključuje da za sada neće biti naloženo plaćanje bilo kakve nakande, jer ICJ smatra da to ne bi bilo primjereno.

Odmah na početku čitanja presude, ICJ je odbio prigovor tužene strane, te sa deset glasova za i pet protiv potvrdio da je nadležan za ovaj spor, kojeg je tadašnja Republika BiH pred ICJ pokrenula 20. marta 1993. godine.

Sarajevo, 26.02.2007. - "Međunarodni sud pravde je potvrdio da Srbija i Crna Gora nisu spriječile i kaznile zločin genocida, ali je potvrdio da se genocid u Bosni i Hercegovini desio, te da su se od 1992 do 1996. godine desila ubistva i druge radnje koje čine elemente genocida", kazao je agent tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore Sakib Softić. "Sud u tom periodu nije utvrdio posebnu namjeru da se unište Bošnjaci kao nacionalna skupina", kazao je Softić. "Ovdje se radi o kršenju Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida. Tvrdili smo da optužena strana nije spriječila i nije kaznila zločin genocida i ne samo to, već i da je počinila genocid, što bi direktno bilo kao saučesništvo", rekao je Softić. "Znači, u čitavom ratnom periodu dešavalo se ono što predstavlja fizički element genocida. Tu namjeru Međunarodni sud pravde je utvrdio samo u Srebrenici. Sada ćemo pomno iščitati presudu i šta se iz nje može iskoristiti", ocijenio je Softić.

Sarajevo, 26.02.2007. - Presuda Međunarodnog suda pravde u Den Haagu nije nabacivanje krivice Republici Srpskoj, izjavio je danas glavni pravni ekspert Srbije i Crne Gore Radoslav Stojanović. "Ja sam zadovoljan ovom presudom, jer sam očekivao da ćemo poslije nje moći početi s nacionalnim pomirenjem. Ona nam otvara put za to", kazao je Stojanović za BHT1. Prema njegovim riječima, presuda u kojoj Srbija i Crna Gora nije potpuno amnestirana, jer je proglašena odgovornom što nije spriječila niti kaznila počinitelje genocida, otvara put budućoj saradnji i pomirenju.

Ažurirano Ponedjeljak, 26 Veljača 2007 12:49