A A A
Utorak, 28 Rujan 2021
Tragedija u Salt Lake City - Utah PDF Ispis E-mail
Autor Sanel Babic   
Četvrtak, 15 Veljača 2007 09:26

 Policija je identifikovala napadača koji je u ponedjeljak navečer ubio pet osoba u trgovačkom centru u Salt Lake City-ju u Americi. Riječ je o 18-godišnjem izbjeglici iz Bosne i Hercegovine, Sulejmanu Taloviću, rodom iz Talovic-a, Cerske.

Prema riječima šef policije, Chrisa Burbanka, Talović se do trgovačkog centra dovezao automobilom. Prije samog ulaska u trgovinu ubio je dvije osobe, a potom ušao i počeo nasumično pucati prema ljudima koji su se našli unutra.

Da ovo nije bila puka nesreće dokazuje i ruksak pun municije, puška i 38-kalibarski pištolj. Talovića je likvidirao policajac van dužnosti, Ken Hammond.

"Bio je tako dobro dijete. Ne razumijem šta se desilo", kratko je izjavila mladićeva tetka za tamošnje medije.

Istražiteljima još uvijek nije poznat motiv napada.

Sulejman Talović je preživio Srebrenicu

 Cerska, Bosna - 18-to godisnji momak koji je ubio petero i ozlijedio cetvero u Salk Lake City-ju, shpoing centru, je bio jedan od prezivjelih koji su napustili Srebrenicu kad be bila
opkoljena, i gdje je ubijeno 8000 mislimana tokom 1992-1995, izajvljuje rodjak.

Sulejman Talovic, kojeg je ubila policija nakon neopisivog pucanja, je napustio njegovo selo tokom rata i proveo 2 godine u Srebenici sa svojom rodbinom. Kad je u UN zasticenu enklavu - Srebrenicu usla srpska svojska. Od granatiranja Sulejmanov djed je pogunuo, tad je Sujemnana i njegovu Mater spasila UN, dok je njegov otac ostao tad iza, izjavljuje Redjo Talovic.

"Oni su bili dobra, i tiha Famelija, i ja se sjecam da je on bio fino djete kad je  bio 4 ili 5", izjavljujuci pred svojom zapaljenom kucom u Talovicima, Cerska, zapadna Bosna.

 

"Niko nije mogao zamisliti da bi on nesto ovako mogao uraditi" kze Redjo. "KO zna sta ga je moglo na ovo natjerati?" Nije mogao reci dalika kvih tragova su sjecanja na Srebrenicu ostavila u njemu.
Redzo je bio veoma iznenadzen sa ovim sokantnim vijestima.
"Ja nisam mogao da povjerujem". Njegovi roditelji su bili takodje iznenadjeni, nisu mogli vjerovati da je on to uradio.

Sulejman i njegova famelija nisu posjecivali Bosnu posle njihovog prelaza u izbjeglistvo u Ameriku 2000-te godine.

Policija kaze da su on i njegova mater vec par godina tokom kojih je Sulejman imao par manjih slucajeva sa
policijom kao tinejdjer.
Salt Lake City sef policije je izjavio da je ubica imao u vidu da ubije sto vise ljudi... jer je u njegovom ruksaku nadjeno  municije.

Keneth Hammond policajac koji je bio u centru sa svojom familijom, van duznosti, je bio heroj koji je zaustavio Sulejmana i njegovom pucanju.

FBI agent Partick Kiernan je izjavio da nema nikakvog razloga da se vjeruje da je ovo povezano sa religioznim ekstremizmom ili terorizmom.

Nauruzan sa .38 kalibar pistoljem, pumparicom i ruksakom punim municije, Talivic je ubio 4 a ozlijedio 5.

"Mi smo muslimani, ali nismo teroristi" izjavila je Ajka Omerovic, tinejdjerova tetka. Ona odbacila bilo kakvu
religioznu vezu, ali nemoze da da razloga. Telalovic familija je izbjegla u Utah 1998 "da budemo slobodni".

Sulejman je zivio sa njegovim roditeljima i 3 sestre u maloj kuci. Suljo i Sabira, negovore engleski dobro i
nisu davali komentara.

Komsije su opisivali tinejdjera kao mrsav i visko koji je nosio crno.

 Biro za Alkohol i Oruzje je u procesu da nadju nacin kako je Sulejman dosao do oruzja."Dugo oruzje mozete uzeti ako ste  preko 18, to nije proble. Ali pistolj nebi smio imati" izjavio je Lori Dyer iz AFT ofisa.

Omerovic kaze da nikad nije imao oruzja, i zeli da zna ko mu je prodao oruzje".

Izvan centra ruze i cvijece je polozeno za ubijene nevine osobe:Jeffrey Walker, 52, Vanessa Quinn, 29, Kirsten Hinckley, 15, Teresa Ellis, 29, i Brad Frantz, 24.


 Sulejman je radio 2 mjeseca kao generalni radnik u Aramark Uniform Servises, izjavljuje Trent Torn generalni manager. Na dan pucnjave on se pojavio na regularnu smjenu na poslu.  Mater ga je izvela iz skole sa 16-godina, izjavljuje Skola.

 

 

 Talovic i jegova familija su preslu u Amerik u posle 5 godina zivota kao izbjeglice u Bosni. Sulejman je bio sam 4 kad su mater i on izbjegli iz sela Talovici - Cerska, pjesice kad su srpske vojske prosle kroz selo 1993-ce.

"Mnogi su napustili selo, ali malo ih je prezivjelo", kaze Murat Avdic, prijatelj od familije.

Do 200,000 ljudi je ubijeno, a 1.8Mil. je izgubilo svoje domove tokom rata i genocida 1992-1995.

Avdic, kaze da je siguran da je rat u Talovicevoj domovini doprinio na pucanju u Utah-u, a posebo klanje 8000 miuslimana muskaraca i djece od Srpske vojske u sjeverno zapadnoj enklavi Srebrenica.

Bosanska U.S. Ambasadorka Bisera Turkovic planirala je posjetu Salt Lake City-ju u Cetvrtak. Bisera Turkovic je planirala rucak sa ostalim bosnjacima u Bosna Restoranu i da ce posjetiti memorijal ispred biblioteke u centru grada.

Neduzne Zrtve Napada

Ubijeni:

Jeffrey Walker, 52 (sin Alen walker ranjen) 
 

Vanessa Quinn, 29;

 

Teresa Ellis, 29 i Brad Frantz, 24


Kirsten Hinckley, 15

Ozlijedjeni:


Allen Walker, 16 (sin ubijenog Jeffrey Walker)
 


Carolyn Tuft, 44;

Shawn Munns, 34; i Stacy Hansen, 53.

Ažurirano Četvrtak, 15 Veljača 2007 17:31