A A A
Subota, 25 Rujan 2021
7.000 učesnika Marša mira “Srebrenica 2012" u Potocarima PDF Ispis E-mail
Autor S.P. (tuzlarije.net)   
Utorak, 10 Srpanj 2012 22:19

U poslijepodnevnim satima, po izuzetno visokoj temperaturi, više od 7.000 učesnika Marša mira “Srebrenica 2012", stiglo je u Memorijalni centar Srebrenica / Potočari. Bio je ovo do sada najbrojniji pješački pohod u znak sjećanja na žrtve genocida. Zajedno s njima, iz drugog pravca stigla je kolona u kojoj su bili oni koji su protekla dva dana pješačili iz Žepe. Večeras su u Potočare pristigli i maratonci iz Bihaća, biciklisti te bajkeri iz nekoliko gradova BiH. 

Tokom protekla tri dana pješačenja na stazi dugoj 120 kilometara od Nezuka do Potočara, učesnici su imali priliku da se zaustave na stratištima – mjestima gdje su srebrenički Bošnjaci ubijani i sahranjivani. Za sve učesnike održani su i historijski časovi na kojima su preživjele žrtve genocida govorile o gologoti koju su preživjele jula 1995.godine. Učesnici ovogodišnjeg Marša došli iz Australije, Kanade, Češke, Švedske, Amerike, Saudijske Arabije, Turske, Austrije, Holandije, Švicarske, Njemačke, Hrvatske, Srbije i brojnih drugih zemalja. Večeras su preneseni i tabuti sa žrtvama genocida iz fabrike akumulatora u krug Memorijalnog centra gdje će ostati do sutra, kada će se, nakon podne namaza klanjati zajednička dženaza za 520 žrtava srebreničkog genocida. Žrtve genocida pronađene su na više od 150 različitih lokaliteta na području Podrinja, od toga 74 masovne grobnice, uglavnom sekundarnog karaktera. 

Među 520 identificiranih žrtva koje će 11. jula biti ukupane u Potočarima najmlađi su dječaci: Nijaz (Nusret) Hasanović, Suad (Suljo) Klempić, Emir (Ahmet) Mandžić, Adem (Fadil) Mekanić, Ahmed (Mesud) Pašić, Hajro (Rašid) Smajlović, koji su imali svega 15 godina kada su izgubili svoje nevine živote, a pronađeni su u masovnim grobnicama Kamenica, Križevići, Liplje na području Zvornika, masovnoj grobnici Ravnice u Bratuncu i masovnoj grobnici Zeleni Jadar na području Srebrenice. Podsjećamo, Vlada Federacije BiH je donijela Odluku kojom se 11. juli 2012. godine - Dan sjećanja na genocid u Srebrenici proglašava Danom žalosti u Federaciji BiH. Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave BiH na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama Vlade Federacije BiH i institucija Federacije BiH. Dan žalosti proglašen je i u Brčko distriktu. 

S.P.

(tuzlarije.net) 

Ažurirano Utorak, 10 Srpanj 2012 22:29