A A A
Nedjelja, 19 Rujan 2021
Vlasenica ukopano 26 nevinih Vlasenicana PDF Ispis E-mail
Autor S.P. Tuzlarije.net   
Subota, 21 Travanj 2012 13:39

Na šehidskom mezarju Rakita, u Vlasenici, održan je osmi kolektivni ukop vlaseničkih žrtava, ubijenih početkom 1992. godine od strane srpskih vojnih i paravojnih formacija.

Šahija Berbić je imala samo sedamnaest godina kada je mučki ubijena, nakon što je sa sestrom Ismijom Šiljković prošla torture u logoru Sušica. Identificirana je 2011. u Komemorativnom centru Tuzla. Njena trojica braće još nisu pronađena. Tabut sa posmrtnim ostacima Šahije u zemlju je spustila njena sestra sa porodicom.

- Nismo ništa znali za Šahiju do prošle godine, kada su nas pozvali u Komemorativni centar Tuzla i kazali da su ekshumirali samo njenu podlakticu. Nisam imala snage da pitam da li su pronašli još kostiju. Komšije Srbi su nas sakupljali i odvodili u logor Sušica. Nakon nekoliko mjeseci samo su mene zločinci transportovali do Kladnja. Uz sestru, izgubila sam trojicu braće, dva zeta i trinaestogodišnju sestričnu, kazala je Šiljković.

Slične sudbine bili su i maloljetnici Velida Alihodžić, Hazim Korkutović i Ferida Osmanović. Ubijeni su zločinačkom rukom u cvijetu mladosti. Njihova žrtva dokaz je da komšijski đavoli nisu marili za godine i spol, već su ubijali sve što im je pod ruku došlo. U kabure je spušteno ukupno 26 žrtava, kojima je prethodno, u prisustvo oko tri hiljade Vlaseničana i njihovih prijatelja širom svijeta, klanjana dženaza. Namaz je predvodio reis-ul-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić. Ukopu je prisustvovao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. Svi prisutni su poručili da nevine žrtve ne smiju biti zaboravljene, a zatraženo je i brže kažnjavanje zločinaca. Porodice žrtava pozvale su i na širenje istrage u slučaju ratnih zločina na području Vlasenice. „Prva optužnica pred sudom u Hagu podignuta je protiv Dragana Nikolića zvanog Jenki, koji je osuđen za zločine u logoru Sušica u Vlasenici. Trenutno se nalazi na izdržavanju kazne. Druge dvije presude su za pripadnike rezervnog sastava Vojske Republike Srpske i policije donešene od strane Suda BiH. "Mi vjerujemo u pravdu i nadamo se da će institucije BiH sve odgovorne dovesti pred lice pravde", poručio je Dževad Begtašević, predsjednik Udruženja „Porodice žrtava rata Vlasenica, 1992-1995.“.

U ratnim danima ubijeno je oko 2.600 Vlaseničana.

S.P. (tuzlarije.net)

S.P. (Tuzlarije.net) - Foto by Cupo
Ažurirano Subota, 21 Travanj 2012 13:58