A A A
Srijeda, 28 Rujan 2022
Proglas: Podrska - Povratak Ustava Republike Bosne i Hercegovine PDF Ispis E-mail
Autor Sanel Babic   
Srijeda, 16 Studeni 2011 12:47

Građanski poziv Parlamentarne skupština BiH za prijedloge o "promjeni Ustava BiH"

https://www.parlament.ba/sekretarijat/oglasi_i_konkursi/default.aspx?id=32049&langTag=bs-BA

https://www.parlament.ba/sadrzaj/about/publikacije/psbih/default.aspx?id=18741&langTag=bs-BA

https://www.parlament.ba/sadrzaj/plenarne_sjednice/Default.aspx?wsid=12510

P R O G L A S

 

Koordinacije Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike - Indiana (KKBSA-IN) za povratak jedinog Legalnog Ustava Republike BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH

 

Velikosrpski i velikohrvatski projekti godinama traže bilo kakvu priliku da u Parlamentarnoj skupštini BiH promijene Dejtonski ugovor, posebno Aneks 4 (Ustav). Promjena čak i jedne riječi ugovora, u pravu predstavlja lelalizaciju tzv. Republike Srpske. Građani BiH moraju odbiti amandmane na Dejtonski ustav, jer amendiranje tog ustava znači prihvaćanje Dejtonskog ustava nastalog na genocidu.
 
Za Bosance i Hercegovce postoji samo jedinstvena, demokratska, suverena i nezavisna država, BiH, a dejtonska tvorevina tzv. Republika srpska postoji samo kao dio nelegalnog, oktroiranog Dejtonskog ustava iz Aneksa 4. Cilj agresije i genocida protiv građana Republike Bosne i Hercegovine je bio stvaranje etnički čiste Velike Srbije na račun teritorije Republike Bosne i Hercegovine. Zakonitost i pravda u slučaju Bosne i Hercegovine će biti ostvarena samo nakon što će izvršiocima agresije i genocida biti oduzeto ono što su ostvarili kao svoj cilj. Na osnovu Internacionalnog prava i građanskog prava, sve što je stečeno na ilegalan način ne može biti priznato kao legalno.
 
Internacionalna zajednica je prihvatila volju građana Bosne i Hercegovine izraženu referendumom od 1. marta 1992. godine priznanjem Republike Bosne i Hercegovine kao suverene države.
 
Internacionalni sud pravde je 26. februara 2007. godine svojom pravosnažnom presudom u slučaju Bosna i Hercegovina protiv Srbije i Crne Gore presudio: „Da je Srbija prekršila obavezu da spriječi genocid na što je bila obavezna na osnovu Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, koji se odnosi na genocid počinjen u Srebrenici u julu 1995. godine.” Sud je utvrdio da su genocid počinile vlasti i institucije „Republike Srpske”, posebno Vojska (VRS) i Policija (MUP) „Republike Srpske...", i pod tim uslovima je usvojen Anex 4, tzv. Dajtonski Mirovni Sporazum.
 
Presuda Internacionalnog suda pravde je nadređena svim ustavnim aranžmanima koji se danas nude žrtvama agresije i genocida uključujući i Aneks IV Dejtonskog sporazuma.Dejtonski ugovor je prihvatljiv kao mirovni sporazum, ali je njegov Aneks 4 (Ustav) nelegalan prema Povelji Ujedinjenih Nacija (UN), Internacionalnom pravu i Internacionalnom ugovornom pravu, kao i Ustavu Republike BiH – ali ga poslanici Skupštine Republike BiH, čak i pod pritiskom agresije nisu ratificirali. A ratifikaciju može da vrši samo Skupština RBiH kako je to Međunarodni Sud Pravde u Strasbourg-u, 22 Decembar 2009, slucajem Sejdić i Finci v. BiH" potvrdio.
 
Trenutno stanje u državi Bosni i Hercegovini nije ništa drugo, nego ilegalni nastavak onoga što je započeto sa genocidom u 1992. da se legalizuje agresija i genocid, koji su sada potvrđeni Odlukom Internacionalnog suda pravde. Oba entiteta “Federacija Bosne i Hercegovine” i “Republika Srpska” nelegalna i nelegitimna, jer su rezultat agresije, genocida i ilegalnog, nelegitimnog Dayton-skog ustava.
 
Zbog toga KKBSA-IN u ime sjevernoameričkih Bošnjaka države Indijana, traži od Ustavne Komisije da vrati jedini legalni Ustav Bosne i Hercegovine, tj. ustav R BiH.
 
KKBSA Indijana poziva sve građane države Bosne i Hercegovine, sve organizacije i zajednice u dijaspori da se okupe u Patriotski blok i da se bore svim legalnim sredstvima za povratak Ustava Republike BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH.
 
Zahvalni,

 
Sanel Babić
Predsjednik Koordinacije Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike – Indijana
Urednik Vlasenica.info
Ažurirano Četvrtak, 17 Studeni 2011 07:49