A A A
Nedjelja, 19 Rujan 2021
19 godina zatvaranja Logora Sušica - Vlasenice PDF Ispis E-mail
Autor Avaz.ba/A. HADŽIĆ   
Nedjelja, 25 Rujan 2011 00:23

Prije 19 godina u ovom kazamatu nadomak Vlasenice ubijeno više od 1.600 nevinih civila

Nekoliko stotina Vlaseničana, uglavnom preživjelih žrtava zločina u ovom gradu, te njihovih prijatelja iz Tuzle, Sarajeva i drugih gradova BiH, jučer je u znak sjećanja na masovne zločine počinjene nad Bošnjacima ovog grada organiziralo 20 kilometara dug marš od sela Turalići do baraka zloglasnog logora Sušica, jednog od najvećeg mučilišta Bošnjaka u proteklom ratu

 Svjedoci umiru 

Bilo je ovo još jedno podsjećanje na logor kroz čije je prostore od aprila do kraja septembra 1992. godine prošlo više od 8.000 bošnjačkih zarobljenika, od kojih je njih 1.600 likvidirano na najmonstruozniji način. U Sušici je nakon višemjesečnih tortura, silovanja i iživljavanja svake vrste ubijen i ogroman broj žena i djece. 

- Ovo je jedini način da skrenemo pažnju javnosti da se u Vlasenici 1992. dogodio genocid. Vlasenica, odnosno logor Sušica, čine dio optužbi za genocid zločincima Slobodanu Miloševiću, Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću. Naš marš jedini je način da mlađe generacije saznaju za ove zločine, posebno što preživjele žrtve ili umiru ili su davno iseljene iz BiH. Nažalost, svjedoka zatvaranja logora nema, jer su svi prije zatvaranja ili pobijeni ili deportovani u druge logore - kazao nam je Dževad Begtašević, jedan od organizatora obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Vlasenice.    

Potraga za tijelima 

Logor Sušica zatvoren je između 26. i 29. septembra 1992., odnosno nakon posljednjeg "čišćenja" Vlasenice, kada je pobijen i deportovan i posljednji Bošnjak ovog grada. Od ukupnog broja stradalih u Sušici, do sada je identificirano i sahranjeno oko 400 žrtava, dok posmrtni ostaci ostalih još nisu pronađeni. 

Jučerašnji dolazak učesnika marša u krug logora Sušica, gdje su ih sačekale mnoge preživjele žrtve, slično prethodnim godinama, bio je izuzetno emotivan i potresan. Najteže je bilo majkama koje su se ponovo susrele s mjestom gdje su im iz naručja otimana, a potom ubijana djeca. Susret s logorskim halama najteže je pao jednom broju žena koje su skupa sa svojom djecom bile zarobljene u Sušici. Posebno su potresene bile one nad kojima su se lokalni četnici, policajci i pripadnici VRS mjesecima iživljavali. 

Kroz logor Sušica, osim Vlaseničana, prošla su i 172  Bošnjaka iz Kalesije, kao i znatan broj Bošnjaka iz Šekovića, Zvornika...    

Jenki u zatvoru u Italiji

Za zločine u Sušici pravomoćno je u Hagu osuđen Dragan Nikolić Jenki, komandant obezbjeđenja logora, koji se trenutno nalazi na izdržavanju kazne u Italiji i čiji se izlazak na slobodu može očekivati za dvije do tri godine. 

Također, Sud BiH nepravomoćnom presudom osudio je Gorana Viškovića i Predraga Bastaha, dok su ostali brojni zločinci, među kojima i komandant logora Veljko Bašić, još na slobodu. 

Žrtve zločina u Sušici godinama identificiraju svoje mučitelje u redovima policije RS, ali i u državnim agencijama za provedbu zakona. Na slobodi je i oficir JNA Svetozar Andrić, koji je naredio otvaranje logora Sušica. 


http://www.facebook.com/media/set/?set=a.216131358396949.68611.136811512995601&type=1

http://www.youtube.com/watch?v=-mb_ToizzNU&feature=youtu.be

 

Ažurirano Nedjelja, 25 Rujan 2011 00:32