A A A
Srijeda, 22 Ožujak 2023
12-ta Godišnjica od Zatvaranja Zloglasnog Logora Sušica u Vlasenici PDF Ispis E-mail
Autor Avdo Telalović   
Utorak, 20 Rujan 2011 19:55

ISLAMSKA ZAJEDNICA U BOSNI I HERCEGOVINI
MEDŽLIS ISLAMSKE ZAJEDNICE VLASENICA

Vlasenica, 20.09. 2011. Godine

Poštovani,

24. septembra (subota) ove godine obilježit će se devetnaesta godišnjica od zatvaranja zloglasnog logora Sušica u Vlasenici. Prilikom zatvaranja ovog kazamata za bošnjake Podrinja, kroz koji je u prvim danima ratne 1992 godine prošlo oko 8000 bošnjaka pretežno iz općine Vlasenica, ali i ostalih podrinjskih općina, od Goražda do Kalesija, zadnja grupa od oko 300 zatvorenika je izvedena na obližnju visoravan Ogradice i strijeljana. U logoru je ubijeno preko 1600 ljudi, dok su mnogi doživjeli najgora maltretiranja, silovanja, iživljavanja i deportacije u ostale logore za nesrpski narod, najprije u Batkoviće. Nerijetko su bošnjaci izvođeni na ratne linije kao živi štit za djelovanje VRS od Srebrenice do Majevičkih ratnih linija.

Tim povodom Medžlis IZ Vlasenica organizuje memorijalni pohod „MARŠ POVRATKA PUTEM SPASA“ od Kladanjske MZ Turalići do Vlaseničkog logora Sušica. Maršuta kretanja učesnika kreće iz mjesta Turalići 24. 09.2011. godine u 07:00 sati i prolazi putem koji je u ratnom periodu bio jedan od puteva spasa za okupirana ili opkoljena područja podrinjskih općina. Na ovoj trasi puta nalaze se i lokacije dvije masovne grobnice „Ogradice“ i „Debelo Brdo“ te nekoliko manjih grobnica.

Pored pješačkog pohoda, planirano je i učenje tevhida za ubijene u proteklom ratu, istog dana u Vlaseničkoj Hajrija džamiji. Nakon proučenog tevhida formiraće se kolona majki koje su izgubile svoje najmilije u logoru „Sušica“ i sa gostima krenuti prema lokalitetu logora, gdje će u poslijepodnevnim satima na samom ulazu u logor spojiti se sa kolonom učesnika marša.

Predsjednik Medžlisa IZ Vlasenica
Avdo Telalović

ISLAMSKA ZAJEDNICE U BiH
MEDŽLIS ISLAMSKE ZAJEDNICE VLASENICA
TEL./FAX +387 (56) 733 361

web adresa: www.medzlis-vlasenica.com
e – mail adresa: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript