A A A
Utorak, 28 Rujan 2021
U blizini Vlasenice nalazi se grobnica sa oko 300 žrtava PDF Ispis E-mail
Autor Oslobodjenje.com/Samir KARIĆ   
Ponedjeljak, 13 Lipanj 2011 06:32

U Institutu za nestale osobe BiH najavljuju da će istražitelji izaći na teren kada vremenski uslovi budu bolji

Nakon što smo objavili informaciju da se u blizini Vlasenice nalazi grobnica koja krije oko 300 žrtava, u Institutu za nestale osobe BiH nam je rečeno da oni ne otkivaju podatke prije početka ekshumacija.

Podsjećamo, pored puta prema Han-Pijesku, u neposrednoj blizini ski-centra Igrište, na području opštine Vlasenica, nalazi se potencijalna sekundarna masovna grobnica. Grobnicu je članovima Udruženja koje okuplja preživjele Vlaseničane otkrio jedan informant, koji je kazao da se u grobnici nalazi oko 300 tijela.

„To su pretpostavke da ima 300 tijela. Mi ne otkrivamo informacije o grobnicama, prije nego što izađemo na teren i počnemo ekshumacije, jer bi se u tom slučaju skeletni ostaci mogli premjestiti", kazala nam je Lejla Čengić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH, navodeći da će istražitelji Instituta izaći na teren i početi radove, kada bude bolje vrijeme.

Pretpostavlja se da se u grobnici nalaze posmrtni ostaci žrtava koje su odvedene iz zloglasnog logora Sušica i likvidirane na različitim lokalitetima. Kako smo već pisali, istražitelji Instituta su 9. novembra prošle godine obišli ovaj lokalitet. Također, istražitelji su obišli jedan lokalitet u vlaseničkom mjestu Alihodžići, a drugi kod Han-Pijeska, gdje se nalaze potencijalne masovne grobnice.