A A A
Petak, 17 Rujan 2021
Prireme za dženazu i ukop u Vlasenici PDF Ispis E-mail
Autor Sanel Babic   
Četvrtak, 21 Travanj 2011 19:16

Trojica sedamnaestogodišnjaka bit će ukopani u subotu na mezarju Rakita

Maloljetni  Almir, Džemail i Edin identifikovani tokom protekle godine

Drugog dana hadžijskog Bajrama, u junu 1992. godine u Vlasenici su strijeljani osamnaestogodišnji Irfan Omerović i njegov dvije godine stariji brat Ibro Omerović. Egzekutori nisu poštedjeli ni njihovog oca. Deset godina već, oni zahvaljujući DNK analizi zajedno počivaju na Šehidskom mezarju Rakita. Ove godine pored amidže i amidžića bit će ukopan i sedamnaestogodišnji Almir Omerović, koji je samo pet mjeseci poslije njih u Vlasenici nastradao od zločinačke granate ispaljene s Ilijinog brda.  Kad su ocu Muhamedu javili gdje je granata pala, on je znao da su Almir i njegova rodica Mersida, koja je bila bolničarka, blizu. Kad je stigao na mjesto tragedije Almir je još bio živ. Umro mu je na rukama. U to vrijeme mogao ga je ukopati jedino u Cerskoj, gdje je s ostatkom porodice krenuo bježati pred neprijateljem.
''Almir eto, nije ostvario želju da postane veterinar. Niti je po mome nagovoru s amidžićem Ibrom započeo privatan automehaničarski posao. Završavao je tek drugi razred Škole za učenike u privredi'', pričao je otac Muhamed dr. Vedi Tuci i Muratu Hurtiću, članovima ekspertnog tima za eksumacije kad su došli da ga iz mezara u Cerskoj ekshumiraju i prenesu u Vlasenicu. Analizom posmrtnih ostataka kasnije, utvrdili su da su Almira ubili geleri koji su prerezali kičmu i prošli kroz bubrege.
Muhamed će sa starijim sinom u subotu klanjati dženazu Almiru, a onda će tražiti da se iz Cerske u Rakitu prenese i tijelo njegove majke koja je također u Vlasenici poginula 1992. godine.

Metkom u glavu ubijen najmlađi član porodice Badžić

Godine 1992. ubijen je Džemail Badžić, najmlađe od četvero djece u porodici. Tek je bio napunio 17 godina. Pohađao je Rudarsku školu i igrao nogomet. Njegov stariji brat Hasan kaže da je Džemail bio omiljen kod djevojaka. Volio je igranke i stalno sređivao frizuru. Starije sestre, koje su tada već bile udate, šalile su se da većeg zavodnika u Piskavicama i okolini nema.
Otac Himzo, građevinski radnik s terena iz Hercegovine je poslan kući, na čekanje. Rekli mu, dok se situacija malo ne smiri. Svjedočio je kad su mu sina Džemaila odveli četnici s puškama i više ga porodica nije vidjela. Ekshumirali su njegove posmrtne ostatke iz grobnice Pelemiši kod Šekovića. Imao je prostrelnu ranu na glavi.
Himzo nije dočekao da sazna istinu o sinu. Nastradao je i on, padom Srebrenice 1995. godine. Imao je tada 46 godina. Ukopali su ga u Potočarima.

Ukopat će sina od kojeg su je odvojili u Potočarima

U Vlasenicu će, ove sedmice iz Amerike doći Fahra Mutapčić i njen stariji sin Enver. U naselju Toplik čeka ih Fahrina sestra Fadila. Zajedno će u subotu na Rakiti ukopati  mlađeg Fahrinog sina Edina. Ubijen je 1995. godine u Kamenici. Pronašli su njegove kosti u nekoliko odvojenih grobnica. Lobanja i jedna šaka mu nedostaju, ali majka želi imati mjesto gdje će se doći pomoliti za njegovu dušu. Još joj nisu našli muža Muradifa i sedmogodišnjeg bratića Osmana Dautovića, koji su zarobljeni na putu za Cersku i od tada ništa o njima ne zna.
U Ameriku je Fahra iz Bosne odnijela sjećanje na bolan rastanak s Edinom u Potočarima. Trajalo je nekoliko dana odvajanje muškaraca od žena i djece. Strahovala je za sina, ali joj bila utjeha što se na njemu nisu nazirali ni brkovi na brada. ''Dijete pravo'', govorila je. Ipak su ga odvojili od nje dok se penjala na kamion za Tuzlu. Zadnje joj je rekao: ''Majko nemoj me ostaviti'', a ona plačući vikala da će ga čekati, da će ga naći, da će se vratiti po njega.
Vratit će se, nakon dženaze u Ameriku. Tamo joj je ostala fotografija. Na njoj je Edin živ. Hrani mačke. Volio je životinje, a oko kuće u Topliku uvijek skupljao mlade mačiće.

Trojica sedamnaestogodišnjaka iz Vlasenice bit će ukopani 23. aprila na mezarju Rakita, sa još 15 u toku prethodne godine identifikovanih žrtava. Dan ranije, u popodnevnim satima ispred Komemorativnog centra u Tuzli bit će organizovan zajednički ispraćaj tijela ka Vlasenici. Iz nekoliko bosanskohercegovičkih gradova obezbijeđen je prevoz autobusima na dženazu u subotu.

PODODBOR ZA PROVOĐENJE AKTIVNOSTI UKOPA
 I MEDIJSKO PREDSTAVLJANJE
Vlasenica 18. april 2011.