A A A
Srijeda, 28 Rujan 2022
Pripreme za ukop identifikovanih tijela iz Vlasenice PDF Ispis E-mail
Autor Sanel Babic   
Nedjelja, 10 Travanj 2011 21:24
 Akciji pristustvovalo oko 40 građana
U okviru priprema za sprovođenje sedme po redu dženaze i ukopa identifikovanih Bošnjaka Vlasenice, danas je na Šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici organizovano čišćenje i uređenje lokacije za ukop novih identifikovanih tijela, žrtava etničkog čišćenja Općine Vlasenica iz perioda 1992-95.
- Današnjoj akciji pristustvovalo je oko 40 građana povratnika u Općinu Vlasenica. Neki od njih su došli iz općina na području Federacije. Nadamo se da će u narednim subotama, kada i organizujemo akcije ovakvog tipa, do same dženaze biti još veći broj aktivista i porodica čiji su članovi ukopani ili će njihova tijela tek biti identifikovana i ukopana na Šehidsko mezarje Rakita, te da ćemo sedmu po redu dženazu i ukop identifikovanih vlaseničana pripremiti na najbolji način, kakav i priliči ubijenim u etničkom čišćenju. –rekao je Avdo Telalović,
predsjednik Oragnizacionog odbora za sprovođenje aktivnosti dženaze i ukopa vlaseničkih Bošnjaka i predsjednik Medžlisa Islamske Zajednice Vlasenica.
Prema već određenom protokolu, dženaza i ukop identifikovanim Bošnjacima iz Vlasenice, biće obavljeni u subotu 23.aprila na Šehidskom mezarju Rakita – Vlasenica, a ispraćaj identifikovanih tijela biće organizovan dan prije, u petak 22.aprila u poslijepodnevnim satima ispred Komemorativnog centra Tuzla.

 
Do sada je od ukupnog broja ubijenih vlaseničana za ovu(sedmu po redu) dženazu identifikovano i uz odobrenje i saglasnost porodica pripremljeno dvanaest tijela, koja će biti ukopana na mezarju Rakita 23.04.2011.godine. Slijedeća identifikacija i potvrde porodica o podudarnosti nalaza pronađenih ostataka tijela iz grobnica sa područja Općine Vlasenica i drugih masovnih i sekundarnih grobnica iz Podrinja, najavljena je za četvrtak 14.042011 u 08:00 sati u Komemorativnom centru Tuzla

PODODBOR ZA SPROVOĐENJE AKTIVNOSTI UKOPA I
MEDIJSKO PREDSTAVLJANJE SEDME DŽENAZE – VLASENICA 2011
Predsjednik pododbora
Hazim Mujčinović
+38761 727 464
+38766 604 600
 
 U Komemorativnom centru Tuzla do sada je identificirano 7 (sedam) posmrtnih ostataka nevino ubijenih Vlaseničana:
- Ahmetović (Mujo) Hajrudin
- Redžić (Mujo) Šaćir
- Kuduzović (Rašid) Ramo
- Korkutović (Reuf) Nail
- Omerović (Muhamed) Almir
- Čamdžić (Alija) Muradif
- Mutapčić (Muradif) Edin

Vijesti iz domovine i dijaspore!

10.04.2011.

Identificirano devet žrtava zločina u Podrinju iz 1992.

  Porodice nezadovoljne sporošću procesa.

Pripreme za kolektivni ukop i dženazu ubijenim vlaseničkim bošnjačkim civilima teku usporeno, a razlog je sporost u procesu identifikacija i DNK analiza. U Komemorativnom centru u Tuzli danas je obavljena potvrda identifikacije devet žrtava zločina iz 1992. godine. Riječ je o Bošnjacima iz općina Vlasenica, Bratunac, Zvornik i Srebrenica.

Kako je objavila Federalna televizija porodice iz Vlasenice nezadovoljne su zbog sporosti procesa identifikacije, te činjenicom da se identifikacije zakazuju samo 20 dana prije dženaze u Vlasenici. Do danas je za kolektivnu dženazu na spomen-mezarju Rakita u Vlasenici pripremljeno 10 identificiranih posmrtnih ostataka.

 

 Identificirani su:

1. Šemsudin (Selmo) Hasanović, rođen 1970. u mjestu Klisa,općina Zvornik;
2. Jasmina (Osman) Huremović, rođena 1958. u Vlasenici;
3. Ajka (Mehmed) Hurić, rođena 1920. u mjestu Šadići, općina Vlasenica;
4. Murat (Meša) Muratović, rođen 1966.u Vlasenici;
5. Mirsad (Aljo) Osmić, rođen 1973. u mjestu Đulići, općina Zvornik;
6. Mehmed (Raif) Pašagić, rođen 1932. u Srebrenici;
7. Mefail (Rasim) Salihović, rođen 1971.u Bratuncu;
8. Abdulkadir (Mujaga) Subašić, rođen 1962. u mjestu Podžeplje, općina Han-Pijesak.

Ažurirano Nedjelja, 10 Travanj 2011 22:11