A A A
Ponedjeljak, 15 Kolovoz 2022
Trazi se ime mlade 20-25-to godišnje djevojke sahranjene u Velića mezarju u Cerskoj 1992-1995-te godine (ili njeni Roditelji) PDF Ispis E-mail
Autor Almedin ef. Omerovica   
Petak, 01 Travanj 2011 19:31

Selamim sve Vlaseničane i molim da se ova poruka pokuša proslijediti do što više vlasenčana kako bi se približio tačnoj informaciji...

 

Radi se o sljedećem: 

Prošle godine smo sa timom za traženje nestalih radili dvije eskumacije posmrtnih ostataka u Velića-mezarje u Cerskoj, a to je mezarje iznad osnovne škole i eskumirali smo mog brata Almira Omerovića tako da će i njegova dženaza biti sada 23. aprila... Trebali smo da eskumiramo moju nenu Hasniju Omerovic, ali je rat ucinio svoje i zbog teških ratnih dejstava tijela su se ukopavala brzinski i jako plitko samo da nebi ostajala po zemlji... a i takodje nije niko obiljezavao nikakvim natpisima ko je gdje ukopan niti je vodjena evidencija grobnih mjesta...

 

Desilo se to da je tim za eskumacije umjesto moje nene eskumirao drugo tijelo. I u pitanju je mlađa ženska osoba, starosti do nekih 25 godina starosti za koju trenutno neznamo ko je ona po imenu. Ali znamo da je djevojka sa područja Vlasenice i da joj je porodica u SAD-u. Stoga molim sve da ovo preuzmete i proslijedite našim Vlaseničanima kako bi prikupili što više informacija i saznali tačne podatke o ovoj djevojci ali i da se približimo informaciji u kojem mezaru je moja nena ukopana. 

 

Unaprijed Vam hvala i sve vas selamim Almedin ef. Omerović

 

---------------------

 

Selam sanele ja zivim u Kladnju. Mi smo radili tu eskumaciju preko Amora Mašovića i radili smo je ciljano znajuci mjesta ukopa ali eto desila se je greska kod eskumacije nene. Moja nena je poginula u avgustu '92.god. od avijacije u Cerskoj i moj otac ju je tada sahranio u Velića groblje i ona je tada bila ukopana. Hajde da kazemo do ranije postojecih mezarova nekih 20-ak metara iznad, pri sami vrh mezarja jer su se tu mogli zakloniti pri sumi pod drvece, da nebi bili toliko vidljivi jer su avioni cijeli dan nadlijetali. Tada je ona ukopana sama, ali sada je to red od 13 mezarova i mi smo mislili da je ona prva u redu. Međutim ispostavilo se da nije, vec je neko sahranjivao svoje nastradale sa njene i lijeve i sa desne strane. 

 

Tada kada smo radili eskumacije sve smo pronasli onako kako je otac opisao i da je plitko ukopana i da je u deku umotana jos i to skelet je bio nizeg rasta a moja nena je bila niza zena i mislili smo 100% je to to, međutim DNK je pokazala drugacije i na osnovu obrade skeleta doktor je utvrdio da je to mlađa osoba nekih 20 do 25 god. starosti. Mi smo sa timom i drugi put otisli u Cersku prije mjesec dana i pokusali da udjemo u trag tko bi ta djevojka koju smo eskumirali mogla da bude. Saznali smo da je njen neko dolazio nakon nas, kada smo vrsili eskumaciji i bio je kod jednog covjeka koji ih je uveo u to mezarje i posudio im dvije daščice gdje su oni označili njen mezar i rekli da ce ove godine dolaziti na ljeto te da ce joj i nisane uraditi, ne znajuci da je ona eskumirana. 

 

Zato vas molim da mi pomognete da dodjem do sto vise informacija oko ovoga.

 

Mi jesmo u kontaktu sa Dževadom Bektasevićem, jer smo taj dan eskumirali i moga brata, i njega kopamo sada ako Bog da 23.aprila kada bude dženaza u Vlasenici. Evo ovo je ukratko priča oko svega toga ja cu ti probati proslijediti nesto i slika jer sam uslikao sve mezarove u tom redu  gdje je ukopana i moja nena mozda ce neko nesto znati. Jos jednom puno hvala za sve, ja ujutro idem opet u Cersku jer je dole sutra tevhid sehidima i bit ce puno vise ljudi pa mozda i dole saznam nesto... 

 

Jos jednom selam od Almedin ef. Omerovica.

 

Osobe ukopane pored nje na mezarju:

- Avdic (Becic) Nefa (Nisane podigli sin Ramo, snaha Emina, kci Ifeta

- Huric (Sabrije)Ibran 1933-1992 (Nisane podigli Bejda, sin Ibrahim, kceri; Hava, Muhiba, Zejna, Zemina, zetovi, snaha i unucad)

- Alic Munib 1970-1992 (Nisane podigli sestra Refija sa sinom i kcerima)

- Huric Velija 1945-1993 (Nisane dizu kci Velida, sinovi Hasib i Sado sa porodicama)

- Smajil (Ibre) Osmanovic 15.01.1945-13-01.1993

- Meric Sujelman 1923-1992 (Nisane podizu supruga Đulsa i djeca sa porodicama

- Kurijak Salkuna 1975'1992 (Nisane podizu Kasim, svekar Mujo, svekrva Hasnija, djever Ibrahim, jetrva Zahida, zave Nezira i Safija)

- Selim (Azema) Selimovic 15.09.1948-28.12.1992

- Osman (Sabana) Camdzic 03.01.1995-14.01.1993

- Korkutovic Hava 1954-1992 (Nisane podizu suprug Hajrudin, sinovi; Semsudin,Hasudin, kci Hajrija, zet Muaz i unuk Belmin)