A A A
Ponedjeljak, 15 Kolovoz 2022
Vlasenica: 23. aprila kolektivni ukop i dženaza za nevino ubijene PDF Ispis E-mail
Autor Portal Tuzlarije.net   
Subota, 26 Ožujak 2011 20:04

U zgradi Medžlisa islamske zajednice Vlasenica danas je formiran Organizacioni odbor za ukop žrtava zločina počinjenog nad Bošnjacima Vlasenice tokom agresije na našu zemlju. Za predsjednika Odbora imenovan je Avdo Telalović, predsjednik Medžlisa islamske zajednice Vlasenica.

 

U Komemorativnom centru Tuzla do sada su identificirani posmrtni ostaci tri nevino ubijena Vlaseničana- Hajrudin Muje Ahmetović (1927), Ramo Rašida Kuduzović (1927) i Šaćir Muje Redžić (1934). Očekuje se da će do sedme kolektivne dženaze, koja će biti obavljena 23. aprila ove godine, na šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici, za ukop biti spremna tijela više od 20 vlaseničkih šehida.

 

Tokom Organizacionog odbora konstatirano je da process ekshumacija i identifikacija ide veoma sporo, te da se ulažu poslednji napori kako bi što veći broj posmrtnih ostataka bio indetificiram i pripremljen za ukop.

 

Do sada je u Memorijalnom kompleksu Rakita smiraj našlo 266 vlaseničkih žrtava genocida. Tokom agresije ubijeno je 2.445 Vlaseničana od strane Novosadskog korpusa JNA i Vojske i policije RS, potpomognute od strane domaćih zločinaca.

 

Kolektivnom dženazom i ukopom novih žrtava vlaseničkih Bošnjaka 23. aprila ove godine započet će obilježavanja stradanja Bošnjaka u podrinjskim gradovima i mjestima- Vlasenica, Zaklopača, Bratunac, Zvornik, Srebrenica.

Ažurirano Subota, 26 Ožujak 2011 20:08