A A A
Utorak, 28 Rujan 2021
Vlasenicki Mladi Talenti PDF Ispis E-mail
Autor San.ba   
Petak, 28 Siječanj 2011 20:28
Ćirina poruka mi je najdraža uspomena
Tuzlanska regija je oduvijek bila rasadnik fudbalskih dragulja, a još jedan u nizu je i 12-godišnji Jasmin Berbić (sin Rijada Berbic-a). Njegov vanserijski dar za loptu nije ostao nezapažen, jer je Jasmin izabran za najtalentovanijeg nogometaša Tuzlanskog kantona, među hiljadama druge djece. Ne samo to, bio je i sudionik kampova njemačkog Štutgarta i Partizana iz Beograda, gdje se pozivaju samo najbolji...
- Nezaboravno je putovanje i turnir u Štutgartu, gdje sam otišao na preporuku mog prvog trenera Radana Grgića, koji me je i uveo u svijet fudbala i naučio puno toga. Osvojili smo drugo mjesto, a ja sam igrao odlično - priča za "San Sport" talentovani Berbić, koji sada trenira u nogometnoj školi "7" iz Tuzle.Fudbal mu je velika ljubav, zavolio ga je na "prvi pogled" sa nepunih šest godina.
Najbolji u Gračanici
Sa treninzima je počeo u Metalcu i Slavenu iz Živinica, gdje su ponikli igrači poput bivše zvijezde Bundeslige Borisa Živkovića. Trener Grgić je od samog starta vidio da je Berbić nešto posebno, pa mu je pružio svu moguću pažnju, a mladi tuzlanski Ronaldo je uzvratio na najbolji način.
- Ne mogu se ni sjetiti koliko smo turnira zajedno osvojili, ali bilo je dosta zapaženih rezultata. Možda i jedan od najdražih mi je tradicionalni turnir „Kapija" u Tuzli, kada sam sa Slavenom bio drugi - istakao je talentovani golgeter.
Slijedi turnir u Gračanici, nakon kojem je Berbić zaslužio nagradu i trofej za najboljeg igrača. Tamo je nastupio na poziv trenera fudbalske škole "7" Marijana Đurića, inače pomoćnika u stručnom štabu FK Slobode iz Tuzle. Đurić se uvjerio u kvalitet mladog Berbića, koji bi u budućnosti mogao postati jedan od nosilaca igre tuzlanskog premijerligaša.
Nedavno je svoje majstorije pokazao u dresu ŠF Respect iz Kalesije, na kupu „Šampion Junior 2011" u Sarajevu, najvećem nogometnom festivalu za mlade u regionu.
- Trener Respecta Šefik Imamović mi je ukazao povjerenje, a ja sam se potrudio da ga opravdam. Zahvaljujući mojim golovima smo uspjeli dogurati do četvrtfinala, ali nam je falilo sreće za bolji plasman
- podsjetio se Berbić, kojem su najdraže uspomene lopta sa potpisom Džeke, Misimovića i ostalih bh. reprezentativaca, ali i DVD na kojem je poruka nekadašnjeg selektora Ćire Blaževića, snimljena samo za Jasmina.
Oduševio i Partizana
Zovu ga sa svih strana, a nebi bilo čudno da uskoro postane član slavnog beogradskog kluba. Berbić je oduševio čelnike FK Partizana, kada je zajedno sa trojicom prijatelja iz Živinica pozvan među odabranim, talentovanim fudbalerima u čuveni ljetni kamp crnobelih na Jahorini.
- Partizanova škola nogometa nimalo ne zaostaje za onom u Štutgartu. Bilo mi je lijepo, družili smo se, ali i odigrali puno utakmica. To mi je potrebno, jer moram još dosta učiti i raditi da postanem pravi igrač - istakao je Berbić, koji zna da je upravo tako uspio i njegov idol Edin Džeko. Jasmin podsječa na bh. dijamanta iz mlađih dana, jer je i sam uzoran dječak, a proglašen je čak i za učenika generacije u Prvoj osnovnoj školi. Samo za nekoliko godina nogometne „karijere" promijenio je dosta klubova (Metalac, Slaven, Dubrave, "7"), ali milionski transferi tek čekaju na njega. D.J.
Ažurirano Subota, 29 Siječanj 2011 09:57