A A A
Subota, 25 Rujan 2021
Intervju za Radio Fenjer: Isnam Taljic, Knjizevnik iz Vlasenice PDF Ispis E-mail
Autor Sanel Babic   
Subota, 11 Prosinac 2010 12:59
INTERVJU: ISNAM TALJIĆ, KNJIŽEVNIK IZ VLASENICE
Bošnjaci su zaslužili kudikamo bolju Bosnu

Za našu jubilarnu 200-tu emisiju Radio-Fenjera namjeravali smo javljanje direktno iz Sarajeva. Obećali smo sami sebi da, u slučaju ako ikad budemo imali jedan uživo intevju, da će to biti s našim Vlaseničaninom Isnamom Taljićem. Ali, onemogućile su nas tehničke smetnje, pa smo intervju uradili internetom, pismenim putem, tako da ga, osim na našem radiju, objavljujemo i na Vlasenica.info..

Ovaj čovjek je učinio više za Vlasenicu i očuvanje njenog digniteta, kulturne tradicije..., pa tako i historije nego bilo ko drugi. Dobitnik je nagrada, čije se vrijednosti ne mogu brojati.

Isnam Taljić, rođen je 1954. godine u Vlasenici, gdje je živio do srpske oružane agresije 1992. godine. Prije rata bio novinar i urednik u dnevnim novinama «Oslobođenje» iz Sarajeva, potom radio kao urednik u «Ljiljanu» (u Ljubljani, Bihaću i Sarajevu) do ukidanja tog bošnjačkog magazina. Član Društva pisaca Bosne i Hercegovine od 1985. godine. Dosad objavio 19 knjiga, među njima i 10 romana, odnosno 33 knjige s ponovljenim izdanjima i prijevodima na strane jezike. Njegova knjiga „Roman o Srebrenici“ imala je dosad šest izdanja na bosanskom jeziku i isto toliko prijevoda u svijetu, te je to najprevođenija i najčitanija knjiga iz Bosne i Hercegovine u posljednjih četrdesetak godina. Isnam Taljić živi u Sarajevu kao profesionalni književnik.” -Bosnjaci.net

Radio Fenjer: Poštovani Isname, u par riječi opisite nam par vaših najponosnijih djela...
Isnam Taljić: Onda bih trebao pobrojati sve objavljene knjige. Na svaku sam ponosan. Svaku sam uradio pošteno, radeći dugo i mukotrpno, od priprema i prikupljanja podataka i pisanja te jednako mukotrpnog popravljanja napisanog. Mislim da sam svaku knjigu napisao do kraja, u smislu toga da sam dao, unio čitavoga sebe. Zanimljivo je možda posebno to što svaka moja druga knjiga izgleda kao da je nije pisao isti pisac, što su zapazili i čitaoci i stručna kritika. Svaka se svijet za sebe, ni u jednoj se ne ponavljam, od tematike, obuhvaćenog vremena, pa do stila, ritma rečenice, unesenog nerva. Mislim da je tako poštenije.
Kudikamo bi bilo lakše pisati na isti način, pogotovo što je on potvrđen, kao što to čine mnogi pisci, ali ja mislim da bi, onda, bilo dovoljno ostati na jednoj knjizi ili bi to bila ista knjiga, ali, da tako kažem, samo u nastavcima. Ovako kako ja to činim, to iziskuje znatno više truda, ali to čitaoci osjećaju. Čitaoci lahko prepoznaju folirante i može im se možda podvaliti jednom-dva puta, ali ne i više, a ja, eto, imam 19 objavljenih knjiga s različitim naslovima. Imam i tri pripremljene za objavljivanje. Jedna je douređeno izdanje knjige „Brdo Svjetlosti“, sada pod naslovom „Snijeg u pustinji – Božiji Poslanik iz Mekke“, a na njenzinom douređivanju radio sam dvije i po godine. Dvije su sasvim nove i podugo čekaju na objavljivanje, jer nisam finansijski u mogućnosti da bi ih štampao, a u Bosni i Hercegovini više nejma izdavača u kojeg se možete pouzdati.

RadioFenjer: Nedavno ste primili nagradu za vaš rad za pripovijetku za djecu
„S Kapetanom Vidrom na Šarenoj rijeci“... Šta vama to znači?
Isnam Taljić: To je godišnja književna nagrada „Stazama djetinjstva“, koju dodjeljuje Općina Bosanska Krupa. Konkurencija među pripovjedačima bila je veoma jaka. Predsjednik žirija bio je Rizo Džafić, redovni profesor na Bihaćkom univerzitetu, doktor dječije književnosti i ekspert za ovu oblast. On je pročitao saopćenje s mnogo lijepih riječi o toj mojoj pripovijetki, argumentirajući zašto je uvjerljivo odskakala. Zanimljivo je da je taj natječaj bio anonimni, pod šifrom, što predstavlja veliki rizik afirmiranom piscu, jer se moglo čuti da sam osvojio, recimo, devetnaesto mjesto. Ali, meni je bilo veoma stalo da dobijem tu nagradu u našoj dragoj, ponosnoj Bosanskoj krajini. Znate, meni više i nije do nagrada, nadobijao sam ih se, ali mi je ova nagrada veoma važna, pogotovo što je u oblasti dječije književnosti.

Radio Fenjer: Književni susret „Stazama djetinjstva“ u Bosanskoj Krupi postali su najznačajnija manifestacija dječije književnosti u Bosni i Hercegovini.
Isnam Taljić: Da. Uručivanje nagrade bilo je krajem oktobra i veoma sam se prijatno iznenadio s koliko je nivoa u tome malom gradu na rijeci Uni upriličena manifestacija svečanog uručivanja te nagrade. Imao sam osjećaj da sam u nekoj svjetskoj kulturnoj metropoli, a ne u „posljednjoj“ krajiškoj provinciji na repu Bosne. Uz to, Bosanska Krupa je u posljednjoj oružanoj agresiji na Bosnu i Bošnjake strahovito stradala, ali se umnogome oporavila i, eto, uspijeva upriličiti književnu manifestaciju na izuzetnom nivou.

Radio Fenjer: Otkud vi u dječijoj književnosti?
Isnam Taljić: Dobro pitanje. Kad bi to htio, svaki afirmirani pisac koji dosad nije napisao ili objavio knjigu za djecu priznao bi da mu je to velika želja. Podjednako je to i veliki izazov, težak zadatak. Djeca su najbolji i najiskreniji čitaoci. Pogotovo njih ne možete prevariti. Mnogi, nažalost, u ovoj oblasti podvaljuju i često pišu glupave, stupidne, banalne knjige, u kojima, kao, oponašaju djecu. Htio sam napisati pravu knjigu za djecu i nadam se da će je, kao i stručni žiri, djeca čitaoci prepoznati kao svoju. Kad će to biti, ne znam. Iz te nagrađene pripovijetke, izrastao je čitav mali roman na više od 130 strana pod istoimenim naslovom „S Kapetanom Vidrom na Šarenoj rijeci“. Knjiga je potpuno dovršena i samo je pitanje kad će u štampariju, ali se to čekanje oduljilo. Naslovnu stranu dizajnirao je naš veoma poznati slikar Ismar Mujezinović, a kao ilustracije objavljeni sz crteži moje kćerkice Džehve, koje je ona nacrtala kad joj je bilo pet i po godina. Sad joj je, elhamdulillah, godina više i učenica je prvog razreda Osnovne škole „Safvet-beg Bašagić“ u Sarajevu. Angažman ovo dvoje likovnih umjetnika daje posebnu nadgradnju toj knjizi... I, da kažem i to da je treća knjiga koja čeka na objavljivanje, odnosno ta druga novonapisana, također knjiga za djecu i mlade.

Radio Fenjer: Kao autor dvadesetak knjiga proze, i deset dosad objavljenih romana, u kojima ste se bavili delekatnim temama Srebrenice, života muslimana u Endelusu..., pa sve do romana o Božijem poslaniku Muhammedu, evo i dječije knjige. Šta vam je idući
horizont?
Isnam Taljić: Naš horizont, vaš, Sanele, i moj, kao i vaših slušalaca i čitalaca svakako je bolja Bosna i Hercegovina. Svi smo zaslužili da imamo bolju domovinu. Ne mislim u smislu ljepote zemlje, jer je pogotovo vama koji živite u dalekom svijetu i koji ste prošli „bijelim svijetom“ poznato da je Bosna baš najljepša zemlja na svijetu. Bošnjaci su zavrijedili da žive bolje u svojoj zemlji, kao što i vi u dijaspori zaslužujete da imate kudikamo bolje sređenu situaciju u matičnoj zemlji od ove kakva traje već decenijama, tako i poslije 1995. godine. Kako sada stvari stoje, nekog poboljšanja – da se poslužim metaforom iz vašeg pitanja – još nejma ni na horizontu.

Radio Fenjer: Godi li vam hladno vrijeme Sarajeva?
Isnam Taljić: Pošto smo mi Vlaseničani poznati po iskrenosti i poštenju, tako ću odgovoriti i na ovo pitanje: ne godi. Sustigle su me bolesti, a meteorološka situacija u Sarajevu je veoma promjenjiva, u jednom danu se izmijenja više godišnjih doba, a to nimalo ne odgovara mom zdravstvenom stanju. Bolje bi bilo kad bi bilo stabilnije, da se zna kad je koje godišnje doba: da zima bude zimom, da proljeće bude proljećem i tako dalje. Mada je – kad već završavamo ovaj razgovor, pa da budemo optimističniji i lepršaviji – veoma bitno što u Bosni i dalje postoje četiri različita godišnja doba. Ne znam znate li vi ijednu drugu zemlju na svijetu koja ima zaista četiri godišnja doba „iz udžbenika“. I ja sam, kao pisac, proputovao svijetom i još nisam naišao ni na jednu drugu takvu zemlju. I to je draž naše Bosne, koju mi izrazito volimo, makar je ona i vrlo nesretna zemlja.

 
Dragi Isname, čast mi je bila imati vas kao prvog intevju gosta za Radio Fenjeru, hvala.

Sanel Babić