A A A
Utorak, 28 Rujan 2021
Vlasenicko Humanitarno Sijelo Za Djecu Vlasenice PDF Ispis E-mail
Autor Chicagoraja.net   
Srijeda, 29 Rujan 2010 23:55
U razgovoru sa Bernesom Alikadićem, predsjednikom Udruženja vlaseničana, i najzaslužnijim čovjekom što se evo već treću godinu uspješno održava ova manifestacija, saznali smo da je skupljeno $3.960 u donacijama i $2.390 od prodaje hrane. 
 
Veliki broj ucesnika odazvao se pozivu organizatora, Bernesa Alikadic-a - Medju ucesnicima bili su i gosti iz St. Louisa i Des Moinesa - Najljepsi ukras veceri bila je publika koja je do posljednjeg mjesta ispunila salu na Devonu.

Organizator, Udruzenje Vlasenicana Chicago konacno moze da odahne. Odrzana je treca po redu humanitarna manifestacija Djeca Chicaga djeci Vlasenice. I kako rece voditelj programa ova djeca nemaju niceg dovoljno osim snova da ce i oni jednog dana dobiti svoje parce neba pod bosanskim suncem i volje za znanjem. Zato je nasa duznost da ih naoruzamo knjigama, postrojimo u klupe i spremimo u borbu za znanje. Za hairli pocetak i iskren nijet ove manifestacije potrudio se, uvijek drag gost, dr. Senad ef. Agic, koji je izmedju ostalog vazio o odgoju djece, znacaju njihovog obrazovanja te pozvao prisutne da daju svoje donacije za ovu djecu. Manifestacija je u potpunosti uspjela, zahvaljujuci prepunoj sali i ucesnicima koji su se rado odazvali pozivu organizatora.
Medju gostima vidjeni su i Umija Cviko, predsjednica zenske grupe BACA, Ferid Sefer, potpredsjednik UO KBSA, Ermin Ljubijankic, predsjednik dzematskog odbora WBICC, Sanja Drnovsek, direktor Instituta za istrazivanje genocida (BAGI), efendije, Suad Causevic, Nijaz Valjevcic i Rifet Cehic U nemogucnosti da prisustvuje manifestaciji, Haris Alibasic, predsjenik UO KBSA uputio pozdravno pismo sa zeljom da manifestacija uspije.

Uz bogatu ponudu hrane, za koju su se potrudile vlasenicke zene kao i vrijedne ruke nasih sugradjanki, prijatelja Vlasenice, te Café slasticarna Drina, Pita Kebab i nezaobilazni Brother and Sister.Receno je da je Vlasenica bila jedinstvena i neponovljiva po duhu svojih gradjana. Nije se voljela zbog ljepote. Voljela se zbog zdravog duha i humora. Osmogodisnja djevojcica Salma Iman Causevic otvorila je zvanicni dio programa, govoreci stihove pjesme “Mala muslimanka”.

I program je krenuo. Od Adne Miljkovic koja je mladim drugarima u Vlasenici poklonila kasidu “Bratu” uz pratnju hora Krajiska mladost koji su se kasnije predstavili veoma uspjesnom izvedbom ilahija I kasida, preko uvijek rado vidjenog i slusanog djecijeg hora ICC iz Northbrooka sa svojom uciteljicom Sabinom Salcinovic. Pozornost publike izazvala je krhka djevojcica jakog i prelijepog glasa Elvina Beslagic zasto je nagradjena burnim aplauzom.
A da sevdah ne moze bez folklora, da idu zajedno kao proljece i behar pokazala je folklorna grupa “Djerdan” predvodjena svojim koreografom Sekom Zukanovic. Prevalili su put od St. Louisa do Chicaga i treba zahvaliti njihovim roditeljima na ovoj humanoj gesti. A onda sutnja i salom je odjeknuo glas koji vam zategne svaku strunu i zaustavi dah. Naravno, Mensud Basic, i svakako nakon zavrsetka dlanovi su bridili. Cula se poruka upucena djeci Vlasenice da svanuce i ljepse i bolje. Zatreperice zvijezde sa Viselca, a Brko, ziva legenda Vlasenice ce ispred fontane opet milo sevdisati.

 Djeca koja rastu pod Viselcem dokaz je da nije sve vlasenicane daljina odnijela i zemlja pokrila. Dok je vlasenicana bit ce i grad, dok je ljubavi i ove djece zbog koje su se okupili na ovoj manifestaaciji bit ce i Vlasenice. A dok je mladosti kao hor “Ezan” iz Des Moines-a, bit ce ovakvih manifestacija gdje je humanost na prvom mjestu. Ovaj isti hor gostovao je i na proslogodisnjoj manifestaciji i uvijek su rado vidjeni a jos vise slusani gosti, Iz dzemata Sabur u pratnji Suada ef. Causevica dosao je njihov mjesoviti hor koji se predstavio publici sa par ilahija a jednom od njih poslali su selame krajisnika svojim malim prijateljima u Vlasenici.
U razgovoru sa Bernesom Alikadicem, predsjednikom Udruzenja vlasenicana, i najzasluznijim covjekom sto se evo vec trecu godinu uspjesno odrzava ova manifestacija, saznali smo da je skupljeno $3.960 u donacijama i $ 2.390 od prodaje hrane. Gospodin Alikadic se u ime organizatora zahvalio svima koji su svojim donacijama pomogli ovu manifestaciju, te svim ucesnicima programa. Posebna zahvalnost RTV Bostel na medijskoj i tehnickoj pomoci sve ove godine, te videoteci “Bosna” takodje na tehnickoj pomoci. Hvala svima koji su na bilo koji nacin pomogli ovu akciju.

U nastavku za dobro raspolozenje potrudili su se Mirsada, Begzo i Ahmo koji su svojom pjesmo pokusali da daju dozu rasolozenja pa se i zaigralo. Sve u svemu jedna veoma uspjesna manifestacija koja je ispunila ocekivanja. A ovaj tekst neka bude jos jedno hvala posjetiocima i ucesnicima manifestacije Djeca Chicaga djeci Vlasenice, jer ovako zajedno pokazali smo siroko srce i ljubav prema svojoj domovini . jer samo zajedno i jedinstveni imamo sanse. A pomaganje djeci povratnika jedna je od najhumanijih gesta.
ChicagoRaja.net 
 
Slike sa manifestacije mozete naci ovdje:
 
Lista Donatora:
ef. Senad Agić 100
Subhija Ajkunić 20
Azmir Alihodžić 60
Evelina i Edin Alikadić 50
Muhamed Alikadić 50
Enes Alikadić 50
Azra i Bernes Alikadić 100
Alisa i Maya Babić 40
Ifeta i Jusuf Bahtić 100
Dževad Behanović 50
Hana Berberović 50
Refik Čabrić 40
Besima  Cirkić 20
Rasema i Ekrem Dedić 50
Džemal Delić 40
Meho Delić 20
Hajra Dervišević 20
Mujo Dervišević 20
Sanja Drnovšek 40
Muharem Fale 220
familija Ferhatović 200
Suada Forić 40
Šaban Goljić 20
Hasnija Hadžić 40
Amina i Emina Hajro 100
Azra i Zlatan Heljo 100
Šerif Huskić 100
Murisa i Filip Illić 50
Bego Imamović 100
Dževida Kadić 50
Edina Karić 50
Bahra  Kičić 40
Amir Ljevaković 40
familija Ljubijankić 100
Hasidin Mavrić 350
Galiba Mulalić 20
familija Musić 100
Senad Musić 60
Azra i Esef Nezirović 100
familija  Okić 50
Almir Salčinović 60
Vesna i Ferid Sefer 100
Ajša i Nazif Selimović 50
Sanela i Ermin Smajlović 50
Fadil Velić 40
Begzudin Zahirović 100
N.N.  60

Udruženje Kozararčana  100
Udruženje Srebreničana  300
Udruženje Bošnjaka Prijedor  100
K.U.D. Džerdan St. Louis  20
BACA Northbrook  250
Bosna LLC  100
Medical Bilding ACC - Umija Cviko 100
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ažurirano Nedjelja, 03 Listopad 2010 19:11