A A A
Subota, 25 Rujan 2021
Identifikovana jos jedna (od 5) zrtva Vlasenickog Genocida PDF Ispis E-mail
Autor Udruzenje Vlasenica   
Srijeda, 08 Rujan 2010 23:09

Dana 07.09.2010. godine po Naredbi kantonalnog tužilaštva u Tuzli, u prostorijama JKP „Komemerativni centar“ Tuzla u 08,30 sati, članovi tima za identifikaciju izvršili su identifikaciju 5. posmrtnih ostataka ubijenih Bošnjaka iz opština Podrinja. Medju identifikovanim je i tjelo Ahmetović (Mujo) Hajrudin r. 05.01.1968.godine u mjestu Skugrići - Vlasenica, ubijen 06.02.1993. godine na području Skugrića, opština Vlasenica prilikom okupiranja slobodne teritorije Cerska, od strane Vojske i Policije RS.

Na osnovu predočenih pristiglih DNA nalaza o podudarnosti izolovanim iz uzoraka krvidonatora i uzorka kosti uzetog sa tjela označenog M.SKU-01, koje je ekshumirano na području naselja Skurgići, opština Milići, 2001 godine. Nakon obrade tjela 2002. godine dostavljeni su uzorci kosti u DNA labaratoriju, nakon čega zbog nemogućnosti izolacije DNA profila iz istih, zatraženo uzimanje novog uzorka. Novi uzorak je uzet tek 2009. godine, nakon što je dopisom Kantonalnom tužilaštvu TK, od strane Udruženja, zatražena revizija svih ekshumiranih slučajeva sa područja predratne opštine Vlasenica.

Novi rezultat o podudarnosti DNA pristigao je u 2010. godini. Supruga Ismija zajedno sa kćerkom Edinom, nakon predočenih rezultata o podudarnosti DNA nalaza, potpisala je zapisnik o identitetu. Izjavila je: „Živjeli smo sretno u našoj kući u naselju Skugrići. Nesretni rat nas je zatekao tu, na početku svi smo bili zajedno. Zbog blizine linije, čestih napada i granatiranja, Hajrudin je mene i djecu poslao kod mojih roditelja u naselje Pobuđe opština Bratunac, a on je ostao kod kuće.

Prilikom zauzimanja našeg sela u februaru 1993-će godine i prikom pokušaja izlaska iz sela, ubijen je zajedno sa još četvoricom komšija. Njegovo tjelo je ostalo na površini zemlje 8 godina, sve do povratka njegove sestre u Skugriće, koja je i prijavila pronalazak njegovog tjela. Nakon ekshumacije 2001. godine nije mi jasano što je trebalo još 9. godina da njegovo tjelo bude napokon identifikovano. Nakon što se dogovorimo sa ostalim članovima porodice odrediti ćemo mjesto ukopa Hajrudinovog tjela.“

Ovako dugotrajan i nemaran i za porodice bolan proces identifikacije koji traje više godina nakon ekshumacije, ukazuje na potrebu organizovanja i zajedničkog djelovanja kroz nevladine organizacije i udruženja, koja svojim radom trebaju biti korektivni faktor za institucije i organizacije koje se bave ovim pitanjem, kako bi prvenstveno uozbiljili odnos prema žrtvama, ukazali na razumjevanje bola kroz koji prolaze članova porodica nestalih i kako bih ubrzali proces identifikacije. Identifikaciji su pored čanova porodice Ahmetović Hajrudina, Tima za identifikaciju prisustvovali i predstavnici Udruženja “Porodice žrtava rata Vlasenica 1992-95“.

Udruzenje Vlasenica