A A A
Subota, 25 Rujan 2021
Odlučili smo da vas tužimo za genocid u Srebrenici PDF Ispis E-mail
Autor Fena/MOJportal   
Četvrtak, 17 Lipanj 2010 22:08
Inicijator projekta „Stup srama"Philipp Ruch uputio je generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Ban Ki-moonu otvoreno pismo kojim ukazuje na prevaru Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini i potiče preuzimanje odgovornosti krivaca za genocid u Srebrenici.


Akciju "Stup srama" pokrenuo je ove godine Centar za političku ljepotu radi podrške "Majkama Srebrenice". Cilj projekta je izgraditi skulpturu koja bi vječno podsjećala na krivicu zapadnih političara i vojske za genocid u Srebrenici. 

U pismu Ban Ki-moonu Ruch ukazuje i na odluku Centra za političku ljepotu da tuži Ujedinjene nacije.

"Odlučili smo da vas tužimo, i to tako da se ne morate pojaviti odmah pred sudom. Poslužit ćemo se slikom koja predstavlja ono što vaša ramena tereti ili bi trebalo teretiti kroz Srebrenicu i Bosnu. Odlučili smo da vaše nečuvene zloupotrebe ponovno osudimo", navedeno je u pismu Ban Ki-moonu. 

Ruch okrivljuje UN što porodicama žrtava genocida ne upućuje nikakav respekt, te u vezi s tim podsjeća na to da svake godine Hasan Nuhanović upućuje molbu da 11. jula UN postavi na pola koplja zastavu pred svojim glavnim sjedištem u New Yorku, ali se šutnjom odgovara na njegova pisma. 

Ruch navodi i to da je UN zakazao u tome što nije dovoljno ukazao na sav užas genocida. 

"Ako želimo i dalje živjeti u moralnoj savjesnosti, poučeni najgorim događajima 20. stoljeća, ne možemo i dalje mirno posmatrati vaše mahinacije. Silovatelje i ubice posjeli ste zajedno sa žrtvama i rekli ste da su svi zajedno krivci. Mi ćemo sve dati od sebe da javno pokažemo šta je UN počinio u Srebrenici, mi ćemo staviti prst u ranu zvanu Srebrenica, mi ćemo vam pri tome uzeti ono što vam se davno trebalo oduzeti: vaš ugled", stoji u pismu Phillipa Rucha, koje prenosi agencija Pristop BH.