A A A
Petak, 17 Rujan 2021
Kompletan Izvjestaj sa 15-tih Susreta Bosnjaka Sjeverne Amerike PDF Ispis E-mail
Autor KBSA   
Subota, 12 Lipanj 2010 09:39

Na osnovu odluke UO KBSA Konvencija KBSA je ove godine održana u St. Louisu 29. maja 2010 kojoj je prisustvovalo 45 delegata iz koordinacija KBSA širom SAD-a i Kanade, te 50 gostiju i promatraca iz SAD, Kanade, Bosne i Hercegovine, i drugih zemalja. 

Na Konvenciji KBSA predsjednik Upravnog Odbora mr. Haris Alibašić je predstavio godišnji izvještaj rada KBSA koji je usvojen od strane delegata.  Zatim je profesor Semir Đulić  prezentirao “Plan Rada za Maj 2010 - Maj 2011″ koji je prihvaćen s tim da su se dodatni prijedlozi od delegata zabilježiljeni na Okruglom Stolu. Na skupštini su takođe svoje izvještaje o radu podnijele koordinacije KBSA što je potvrdilo postojanje jako snažne baze KBSA i podrške njezinih članova smjernicama KBSA na nivou SAD i Kanade. Usvojen je “Javni Poziv” KBSA za izlazak na ovogodišnje izbore u BiH.

Na Konvenciji je izabran sljedeći UO KBSA u sastavu: Haris Alibašić - predsjednik, Ferid Sefer- potpredsjednik, Sanel Babić - sekretar, Uzeir Ramić - blagajnik,  Hamdija Čustović - glasnogovornik, Semir Đulić, Kemal Hamulić, Mirsad Smajić, Daniel Toljaga, Amir Makarević, Haris Šuko, Rusmin Topalović, Dževad Burić, i Aldina Muslija.  Upravni Odbor KBSA je izabrao prof. Semira Đulića članom Upravnog Odbora Svjetskog Saveza Dijaspore BiH (SSDBiH), a Kemala Hamulića članom nadzornog odbora SSDBiH. Konvencija KBSA je također primila pismo podrške od Svjestkog Saveza Dijaspore BiH.

U organizaciji konvencije KBSA, održan je nogometni turnir “Congress Cup” i Svečana Večera s počasnom gošćom Florence Hartmann, i sa zabavnim programom koji su sačinjavali KUD-ovi iz Atlante, Chicaga, i Charlotte.  Na svečanoj večeri, uručena je Plaketa KBSA gđi. Florence Hartmann za njen doprinos Bošnjacima i Bosni i Hercegovini, pisanjem svoje knjige “Mir i Kazna” u kojoj su otkriveni tajni dokumenti Međunarodnog Suda Pravde i Srbije i Crne Gore koji su ključni dokazi agresije na Bosnu i Hercegovinu. Također, u odsustvu je uručena plaketa Dr. Marko Atilla Hoare-u za njegov aktivni rad o širenju istine o Bosni i Hercegovini i njezinim historijskim zbivanjima. Dr. Hoare, koji je napisao tri knjige o Bosni i Hercegovini, nažalost  nije mogao doći na konvenciju ali je izrazio svoju zahvalnost.

Konvenciji su prisustvovali gosti iz SAD, Kanade, Norveške, Slovenije i BiH:

- Dr. Sanjin Halimović, načelnik općine Sanski Most

- Asim Sarajlić, načelnik općine Vogošća

- Prof. Emir Ramić, predsjednik kanadskog Instituta za Istraživanje Genocida i delegat KBSA za Kanadu.

- Sanja Drnovšek, direktorica američkog Instituta za Istraživanje Genocida

- Sejad Muhić, predsjednik Udruženja Logoraša u SAD iz St. Louisa

- Samir Hadžalić, direktor American Music Festival Chicago

- Dr. Nedžad ef. Grabus, muftija Islamske Zajednice u Sloveniji

- Senaid ef. Kobilica, glavni Imam Islamske Zajednice u Norveškoj.

Posebno se zahvaljujemo organizatorima konvencije i skupštine, lokalnoj koordinaciji KBSA u Missouri, posebno gospodinu Muratu Muratoviću i Rusminu Topaloviću koji su doprinjeli da 11. Skupština, Okrugli Stol,  i Svečana Večera proteknu u bošnjačkom duhu i prijateljstvu.

Također se zahvaljujemo medijskim pokroviteljima RTV Bostel, Bosnian Media Group, ChicagoRaja.net, Bosnjaci.net, Kliker.info, Peta Strana Svijeta Magazin i TV 101  kao i svim delegatima koji su prisustvovali Konvenciji.

Sve slike sa susreta mozete naci na stranici Kongresa Bosnjaka Sjeverne Amerikehttp://www.bosniak.org

Čitaj dalje... 

 

RADNO I SVEČANO:

15- ti Susreti Bošnjaka Sjeverne Amerike i XI Konvencija Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA)

June 12, 2010

 

Napisao: Semir Đulić, član UO KBSA i član Glavnog odbora SSD BiH

Kako je to već odavno  postalo tradicija, Susreti Bošnjaka Sjeverne Amerike su posebna simbioza  druženja i svečarskog  iskaza bošnjačkih vrijednosti ali i organizovanog i osmišljenog promišljanja i trasiranja budućnosti bošnjačke dijaspore na sjevernoameričkom kontinentu. I ovi, petnaesti po redu, Susreti u Saint Louisu su protekli upravo tako, svečarski i radno.

 

Ovom prilikom ćemo se fokusirati na onaj svečarski dio, jer ovi Susreti su bili u znaku jednog vrijednog jubileja, deset godina rada i razvoja Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike. Bila je to prilika da se ožive sjećanja na same početke ali i da se na osnovu stečenog desetogodišnjeg iskustva trasiraju programi rada za predstojeći period.

Centralna manifestacija obilježavanja deset godina rada bila je Svečana večera u prelijepoj hali hotela Hayatt u neposrednoj blizini Gateway Arch-a (Luk) koji simbolizira ekspanziju SAD na zapad, spajanje istočne i zapadne obale ali i otvorenu kapiju koja bi u slučaju nas Bošnjaka mogla da simolizira i otvorenost koju su nam građani SAD pokazali u najtežim trenutcima naše  novije povijesti. Moglo bi se reći da je Arch u ovoj prilici i simbol KBSA koji kroz lukove i otvorenu kapiju svoga djelovanja poziva sve Bosnjake i bh patriote da se međusobno uvežemo kako ovdje u dijaspori tako i sa domovinom BiH.

Čini se da su mjesto održavanja,  simbolika Arch-a  kao i ugledni gosti Konvencije KBSA na jedan simboličan i upečatljiv način potvrdili i predstavili suštinu i osnovne principe djelovanja KBSA.

Već smo pomenuli simboliku Arch-a ali valja reći da je on simbol grada u kome živi najveća bosnjačka i bh dijaspora a sam KBSA jeste najveća organizacija koja predstavlja tu dijasporu. O ugledu koji ta dijaspora uživa među građanima St. Louisa i predstavnicima lokalne vlasti govorili su Mr. Charles Bryson ispred Kabineta grada St. Louis, te Mr. Steve Stenger, ispred St. Louis County Board. Među gostima je bila i Beth Rodrigez, izvršna direktorica Međurelgijskog partnerstva iz St. Louisa.

Jedan od principa i programskih ciljeva KBSA je očuvanje i prezentacija istine o genocidu nad Bošnjacima i agresiji  na BiH. Za francusku novinarku i spisateljicu Florence Hartmann sa pravom se može reći da je simbol objektivnog i istraživačkog novinarstva koja je svoje djelovanje podredila borbi za istinu i pravdu za žrtve genocida i agresije na BiH.Stoga i nije čudo što je KBSA povodom proslave svog jubileja u goste pozvao upravo gospođu Hartman čije je prisustvo i obraćanje na Svečanoj večeri, kao i potpisivanje i promocija njene knjige izazvalo veliki interes prisutnih. Dugogodišnja suradnja i međusobna podrška KBSA i gospođe Harman krunisana je dodjelom Plakete KBSA koju joj je uručio mr. Haris Alibašić, predsjednik UO KBSA.Obraćajući se prisutnima na simpatičnom bosanskom jeziku gospođa Hartman je prisutne još jednom podsjetila da nemaju pravo niti smiju stati u prezentiranju istine i zahtjevima da zločinci budu kažnjeni a žrtvi obezbijeđena pravna i svaka druga satisfakcija. Upravo su gospođa Florence Hartmann, zajedno sa drugim dobitnikom Plakete KBSA, gospodinom dr. Marko Attila Hoare, svojim novinarskim, istraživačkim i spisateljskim radom najbolji primjeri i putokazi kako se bori za pravdu i istinu. Svakao je ovdje vrijedno istaći i prisustvo gđe. Sanje Drnovšek i gosp. Emira Ramića koji svojim radom kroz Institute za istraživanje genocida u BiH za SAD i Kanadu daju svoj doprinos sklapanju prave slike o događanjima iz bliske, tragične ali i neuništive neposredne povijesti Bosne i Bošnjaka.

Priliku da se obrate svojim sugrađanima su imali gradonačelnici Sanskog Mosta i Vogošće gosp. Asim Sarajlić i dr. Sanjin Halimović koji su se odazvali javnom pozivu KBSA svim probosanskim političkim strankama da se aktivnije uključe u animiranje bh dijaspore za registraciju za predstojeće izbore u BiH.

Dok su svoju priliku da se obrate delegatima KBSA tokom dana imali Muftija Slovenije dr. Grabus i glavni imam za Norvešku Senaid ef, Kobilica, imam Muhamed ef. Hasić je na Svečanoj večeri čestitao KBSA na uspješnom radu i poželio mu nove uspjehe i akcije u interesu Bošnjaka i BiH.

U ime logoraša, boraca Armije RBiH i KBSA prisutne su pozdravili Sejad Muhić  i mr.Haris Alibašić.

U pauzama izmedju obraćanja gostiju prisutne su zabavljali članovi Kulturo-umjetničkih društava a sve to bilježile su kamere TV Bostel-a. Atmosfera veselja i svečarskog ponosa sutradan se iz hotela Hayatt preselila u obližnji park.

U prelijepom Carondelet parku, u St. Louisu, 10 godina postojanja Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike obilježeno je uz nastup mnogobrojnih izvođača i prisustvo preko pet hiljada bh građana, kako iz St. Louisa tako i iz raznih krajeva Sjeverne Amerike. Na festivalu su nastupili KUD “Safet Isović” iz Charlotte, KUD “Bosanski Zumbul” i hor “Bilal” iz Atlante, KUD “Đerdan” St.Louis,  KUD “Bosna” Chicago. Za muzički dio programa je bio zadužen “Azo band”, a pomagali su Džavdo, Eso Mehanović, Osman Tambura, Dika Bašić, Vejsil Husejnović, Sinan Ćatić, Almasa Mehanović, Saca Rekić, Edo Sadiković, kao i Sevdalije iz St.Louisa: Meho Kadić, Mirjana Grill, Kelly, Salih Miljković. Prisutnima na festivalu su se obratili i gore pomenuti gosti.

Velikom druženju su poseban pečat dali članovi Saveza logoraša BiH – USA, Sejo Muhić i Alija Memetović, koji su uručili posebne zahvalnice gospođi Hartman i predsjedniku KBSA mr.Harisu Alibašiću.

Voditelji programa su bili Hajro Smajić i Merima Zolj.

Cijela regija i park su odisali bosansko-hercegovačkom tradicijom i kulturom narodnim igarama i nošnjama članica naših KUD-ova, te mirsima tradicionalne bosanske kuhinje. Organizatorima sve čestitke za uspješnu organizaciju ovog  izuzetnog događaja, kojim je na najsvjetliji način obilježen jubilej KBSA. Bošnjacima St. Louisa i cijelog sjevernomeričkog kontinenta hvala što su svojim prisustvom uveličali ovaj nam zajednički jubilej. 

 

 

 

Congress Cup 2010

U St. Louisu je 29 maja održan Congress Cup fudbaski turnir u organizaciji Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike i fudbalskog kluba Drina St. Louis, koji je okupio večinu sportskih radnika iz naše zajednice u St. Louisu. Učestvovalo je 16 timova: 

- 515 Des Moines (Iowa)
- Biljača Bowling Green (Kentucky)
- Bosna i Hercegovina Jacksonvile (Florida)
- Bosna Louisville (Kentucky)
- Bosna United St. Louis (Missouri)
- Bošnjak Des Moines (Iowa)
- Bowling Green United (Kentucky)
- SC Drina Des Moines (Iowa)
- SC Drina St. Louis (Missouri)
- FK Guber St. Louis (Missouri)
- Inter Indianapolis (Indiana)
- FK Janja St. Louis (Missouri)
- Kozarac Chicago (Illinois)
- San Hose Vitezovi (California)
- Sloboda Kansas City (Missouri)
- Željeznicar St. Louis (Missouri)

U prelijepoj atmosferi I sportski nadahnutoj igri, congress Cup je završen osvajanjem prvog mjesta od strane ekipe Kozarac iz Chicaga, koja je time postao prvi tim koji je dva puta do sada osvajao Congress Cup.

U kvalifikacionim takmicenjima, u grupi A, FK Guber je osvojio prvo mjesto, a poziciju 2 na tabeli zauzeo je tim United Bowling Green. Janja se nije uspjela plasirati u nastavak takmicenja iako je imala tri neriješene utakmice i jednu pobjedu. Ostaće zapamćena visoka pobjeda Bowling Green protiv Drine Des Moines, gdje je golman Drine 12 puta vadio loptu iz svoje mreze.

U grupi B Biljača je pobjedama protiv Vitezova (3-0) i Slobode iz Kansasa (2-1) osigurala prvo mjesto u grupi, dok je poziciju broj dva zauzeo tim Vitezova iz San Hose-a.

U grupi C Kozarac je ostavio najupečatljiviji utisak sa sve tri pobjede. Prvo su poklekli 515 Des Moines   (4-0) i Inter (2-0), a u najljepšoj utakmici predtakmičenja, pobjedili su i tim BiH Jacksonville.

U D grupi prvo mjesto pripalo je Bosni iz Louisville, a drugo Bosni United.

Rezultati u završnici

Četvrtfinalne utakmice

FK Guber – Vitezovi San Hose   1-0

Biljača – Bowling Green United   3-1

Kozarac – Bosna United    5-0

Bosna Louisville – BiH Jacksonville 4-1

Polufinalne utakmice:

Biljača – Bosna Louisville   3-1

FK Guber – Kozarac   1-1  (2-3) nakon penala

Utakmica za 3. Mjesto:

Bosna Louisville – FK Guber   3-2

FINALE

Kozarac – Biljaca   3-1

U izvanrednoj fudbalskoj predstavi, ekipa Kozarca iz Chicaga uspjela je nadigrati tim iz Bowling Green I tako po drugi put osvojiti Congress Cup. Finalna utakmica je zabilježena kamerama TV Bostel i reportaža sa utakmice će moći biti predstvaljena široj javnosti putem naše jedine televizije koja svoj program emituje 24 sata dnevno. Utakmicu je sudio Denis Zijadić iz Kansas City.

Najbolji:

1. Mjesto  - Kozarac Chicago, IL
2. Mjesto – Biljača Bowlnig Green, KY
3. Mjesto – Bosna Louisville, KY

Najbolji fair-play team – FK Janja St. Louis, MO

Najbolji igrač – Adnan Ejupović – Kozarac

Najbolji strelac – Igor Balac – Biljača

Najbolji golman – Aldin Zukanović – Bosna Louisville

Velike pohvale sudijama koje su sudile utakmice. Sudijski tim je sastavljen od predstavnika različitih gradova: Denis Zijadić iz Kansas City, Alija Mujčić iz St. Louis-a, Islam Ico iz Chicaga i Kadrija iz Kansas City.

Turnir je započeo sa intoniranjem himni BiH i U.S.A., a otvorio ga je načelnik Vogošće, Gosp. Asim Sarajlić. Svi klubovi su bili na početnom postrojavanju prisutni, a natpise klubova su držali dječaci i djevojčice iz omaldinskog fudbalskog kluba Laste St. Louis. Ovogodišnji Congress Cup će ostati upamćen po mnogo lijepih stvari, prelijep fudbalski teren, čiji horizont je krasio visoki minaret sa obližnje gradske džamije, izvanredno pošteno suđenje, fer i poštena raspodjela nagrada kao i jedno veliko druženje svih prisutnih, u sportskoj i bratskoj atmosferi. Organizatorima, sportskim radnicima St. Louisa koji su dali podršku kao i fudbalskom klub Drina, sve čestitke na izuzetno uspješnoj organziaciji”Congress Cup 2010″.

 

 

Ažurirano Subota, 12 Lipanj 2010 09:52