A A A
Utorak, 28 Rujan 2021
Misteriozna smrt Mevludina Helje PDF Ispis E-mail
Autor SAN   
Subota, 12 Lipanj 2010 09:23
Misteriozna smrt Mevludina Helje
Smrt Mevludina Helje i junu 1992. i danas je prava misterija za njegovu rodbinu i sugrađane iz Vlasenice. Meša, kako su ga zvali, u Vlasenici je bio poznat, jedno vrijeme igrao je i za lokalni fudbalski klub Boksit. Iza njega su ostali supruga Borka, kćerka Jasminka i sin Jadranko. Djeca su poslije njegove smrti uzeli majčino prezime Bogičević. Jadranko Bogičević danas je nogometaš sarajevskog Željezničara. Posljednjih mjeseci Mevludinove sestre Sadeta, Suada i Alka preko Udruženja „Vlasenica 1992. - 1995." Pokušavaju saznati istinu o njegovoj smrti i otkriti gdje je ukopan.
 
A tog juna 1992. stradalo je desetak muškaraca iz porodice Helja, među njima i Mevludinov brat Suad. Njegovi posmrtni ostaci nađeni su u jednoj masovnoj grobnici i ukopan je na šehidskom mezarju Rakita.- Dan prije nego što će preminuti Meša, njegov brat Suad je iz mešinog stana odveden u logor smrti Sušica. Kada su mi javili da je Meša tokom noći umro. Odmah sam otišla u njegov stan i pitala Mešinu suprugu Borku kako je umro. Odgovorila mi je kratko. „Od srčanog udara" - kaže za „San" Mevludinova amidžišna Nađa Hidić.
 
Ona veli da su te noći imali goste i da je Borka kasnije ispričala da je, nakon što ih je ispratila, ušla u sobu i zatekla beživotno tijelo svog supruga.- Moj brat Mujo kazao je Borki: „Zar ste ga morali ubiti" i na to je zagalamio naš rođak Fahrudin kazavši Muji da nije ni mjesto ni vrijeme da se tako govori. Muju su ubili srpski krvnici i ostala je tajna šta je vidio na Mešinom tijelu - priča Nađa Hidić.Navodno, Mevludin Helja je pokopan na jednom od vlaseničkih grobalja, ali niko tačno ne zna gdje.- Nastojimo da dođemo do istine o njegovoj smrti i da otkrijemo njegov grob - kaže nam Dževad Bektašević, predsjednik Udruženja „Vlasenica 1992. - 1995.".U Vlasenici kažu da su Mevludinova supruga i djeca, odmah nakon njegove smrti, promijenili prezime u Bogičević. Kćerka Jasminka i sin Jadranko uopšte ne kontaktiraju s porodicom Helja.
 
- Koliko ja znam, posljednji kontakt s nekim iz očeve familije imali sujoš davno i to sa nanom Šahom Helja. Došli su joj s lančićima oko vrata na kojima je bio drveni krst. Nju je to povrijedilo i kazala im je da joj više ne dolaze - veli Nađa Hidić i dodaje da će se istina o Mevludinovoj smrti kad - tad saznati.
 
E. Skokić