A A A
Utorak, 28 Rujan 2021
Sjećanje na mučki ubijenog košarkaša PDF Ispis E-mail
Autor Damir Dugic   
Srijeda, 28 Travanj 2010 09:27

Na utakmici Sloboda - Bosna 25.04.2010
Tuzlanske "Fukare" i transparent "Edin Salaharević 73-92...
Rahmetli Edin Salaharević nekadašnji košarkaš tuzlanske Sloboda Dite je ubijen u Vlasenici 1992.godine.

Sjećanje na mučki ubijenog košarkaša

Tuzlanske Fukare nisu zaboravile Edina Salaharevića

Tuzlanski navijači, popularne „Fukare“, u utakmici 9. kola „Lige 6“ za košarkaše između Slobode i Bosne ASE BHT istakle su transparent „Edin Salaharević 1973. – 1992“. Naime, u nedjelju 25. aprila navršila se godina dana od pokopa Edina Salaharevića, na šehidskom mezarju „Rakita“ u Vlasenici.

Riječ je o prijeratnom košarkašu Slobode, koji je početkom agresije na BiH odveden u logor „Sušica“ u Vlasenici, a posmrtni ostaci su pronađeni na stratištima u Ogradicama i Pelemiši, sedamnaest godina kasnije.

U dresu tuzlanske Slobode, Edin Salaharević se 1992. godine okitio titulom prvaka Jugoslavije, a on i Damir Mulaomerović, bili su najbolji mladi igrači SFRJ te 1992. godine. Zahvaljujući izvrsnim partijama dobio je poziv selektora Omladinske reprezentacije BiH. Međutim, početkom aprila 1992. godine došao je u rodnu Vlasenicu kako bi s porodicom obilježio Bajram. Zajedno sa majkom Hatidžom, ocem Muhamedom i bratom Nedimom, postao je talac dojučerašnjih komšija. U septembru 1992. godine Edin Salaharević i njegov otac Muhamed odvedeni su u logor „Sušica“ i otada im se gubi svaki trag.

Edinovi posmrtni ostaci identificirani su prošle godine, dok ostaci njegovog oca Muhameda još uvijek nisu pronađeni. Lani je na utakmici Slobode i Bosne, minutom šutnje odata počast žrtvi genocida, a na nedjeljnoj utakmici tuzlanske „Fukare“ su transparentom sačuvali sjećanje na Edina Salaharevića.

O stravičnim vlaseničkim danima za Scsport govori Nedim Salaharević, mlađi brat mučki ubijenog Edina.

„Predrag Bastah, koji je nedavno osuđen na 22 godine zatvora, pred logorom „Sušica“ odvojio me od oca Muhameda i brata Edina. Kasnije je htio i mene odvojiti od majke Hatidže, koja mu je rekla: „Ostavi mi bar njeg, dvojicu si mi odveo“, kaže Nedim i zaključuje:

„Nema sumnje da je 1992. godine metak bio nagrada. Nakon ubistva mog brata i ostalih sugrađana od strane fašista iz Vlasenice na lokalitetu Pelemiša, njihova tijela su spaljivanja, poljevana sonom kiselinom... Zbog toga je proces identifikacije tekao sporo, a niti jedna porodica nije pronašla kompletne posmrtne ostatke“, kaže Nedim Salaharević.

Piše: Damir Dugic (scsport.ba) 

 
U sezoni 1991/1992. na juniorskom Prvenstvu bivše Jugoslavije koje je od 21. do 23. marta 1992. odigrano u Tuzli, osvojio je 1. mjesto sa juniorskom ekipom Sloboda Dite, te je proglašen najboljim igračem turnira. Iste sezone bio je član seniorske ekipe Sloboda Dite, a igrao je na dvojnu registraciju za KK „Bor“ koji je bio član Republičke lige Srbije.

Nakon početka rata u BiH, u junu 1992. godine Edin Salaharević je odveden u logor Sušica u Vlasenici zajedno sa ocem Muhamedom. Edin je 13.09.1992. ubijen u logoru Sušica, a njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u jednoj od masovnih grobnica. Ukopan je prošle godine na šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici.

Ažurirano Subota, 01 Svibanj 2010 09:59