A A A
Petak, 17 Rujan 2021
Akcija čišćenja i uređenja Memorijanog kompleksa „Rakita“ PDF Ispis E-mail
Autor Tuzlarije/Udruzenje Vlasenica   
Srijeda, 14 Travanj 2010 23:03

U okviru aktivnosti pripremanja i organizovanja ukopa i dženaze posmrtnih ostataka žrtava iz Vlasenice, tokom vikenda realizirana je akcija čišćenja Memorijalnog kompleksa gradskog mezarja "Rakita" u Vlasenici. Organizator akcije čišćenja je Medžlis Islamske zajednice Vlasenica.

- S obzirom da je bio kišovit dan i hladno,odziv je bio slabiji, učestvovalo je 15 Vlaseničana. Urađeno je dosta posla, a sve u pripremi za predstojeću dženazu naših nevinih žrtava 24. aprila. Svi učesnici su se svojski trudili da očiste što više smeća koje se nalazi posebno na ulaznom djelu, gdje današnji stanovnici Vlasenice bacaju otpatke i na taj način pokazuju svoj odgoj. 17. aprila 2010. godine sa početkom u 10:00h održaće se još jedna akcija čišćenja mezarja "Rakita" i ovim putem pozivamo sve Vlaseničane da se odazovu u što većem broju jer time odajemo znak poštovanja prema našim šehidima i rahmetlijama. To je ono jedino što možemo učiniti za njih, da održavamo njihova ukopna mjesta, nišane, bašluke - jer oni su dokaz našeg postojanja u Vlasenici – rekao je za Tuzlarije Nedim Salaharević, jedan od učesnika u akciji čišćenja.

 

P O Z I V 

 

Organizacioni Odbor za dženazu identifikovanih tijela Vlaseničana koji su ubijeni u genocidnoj okupaciji opštine Vlasenica, a koja će se obaviti 24. aprila 2010.godine POZIVA sve Vlaseničane koji su u mogućnosti da prisustvuju akciji uređenja, čišćenja i pripremanja MEMORIJALNOG KOMPLEKSA "RAKITA" VLASENICA. Akcija će se obaviti u subotu 17. aprila u 10 sati. Sa sobom ponijeti alat prikladan ovoj akciji (grablje, makaze za nisko rastinje, sjekiricu, trnokop, lopata, hašov...).

 
Očekujemo Vaše mnogobrojno prisustvo.