A A A
Subota, 25 Rujan 2021
Potvrđen Identitet za još 3 Žrtve iz Vlasenice PDF Ispis E-mail
Autor Dževad Bektašević   
Ponedjeljak, 16 Studeni 2009 09:29
Tuzla, 12.11.2009. godine u 08.30 sati u namjenskim prostorijama JKP „Komemorativni centar“ Tuzla, Eksperti tim za identifikaciju žrtava iz perioda 1992-95. godina, postupajući po Naredbi Kantonalanog tužiteljstva Tuzlanskog kantona u Tuzli, pristupili su procesu potvrđivanju identiteta za 3 pozvane porodice žrtava rata sa poručja Vlasenice.

Na sastanak su pozvane porodice žrtava:
1. Durić (Velija) Mevlida - HAK-03-VLA-001,
2. Muminović (Abdulah) Muhamed - HAK-04-VLA-001
3. Ademović (Ohran) Sećan - HAK-01-VLA-001

Durić Mevlida, rođena 1966 godine u Durićima, općina Vlasenica, nakon protjerivanja i spaljivanja kuča u Durićima, spas kao i ostale naše komšije potražila je u Cerskoj. Živjela je u izuzetno teškim uslovima, kao i svi mi. U junu 1992. godine prilikom granatiranja naselja Celebići, u Cerskoj, ona je smrtno stradala od gelera granate ispaljene iz pravca Grobica. Obzirom da je selo bilo konstantno granatiranje, tjelo ubijene sestre nije se moglo sahraniti zbog rizika za vlastite živote, nego je u nočnim satima prekriveno tankim slojem zemlje kako bi bilo skriveno od zvjeri. Rijeći su sestre C. Medihe, koja je potvrdila identitet za sestru Mevlidu na osnovu pristiglih DNK-a nalaza.

Muminović Muhamed, r. 1924 godine u naselju Gradina gdje je i bio nastanjen zajedno sa porodicom, sve dok nase selo nije bilo napadnuto i kuče zapaljene od strane uniformisanih i naoružanih osoba. Spas kako i dio naših komšija potražili smo u rejonu Cerske. Dana 21.06. 1992. godine prilikom prolaska kroz naselje Celebići, koje je granatirano iz pravca Grobica, geleri granate su usmrtili moga svekra. Nismo ga mogli sahraniti zbog rizika za nase živote, samo su sinovi vratili se noću i prekrili tjelo slojem zemlje da bi ga sklonili sa površine. Ispričala je M. Fahira.

Ademović Sećan, r. 1960. godine u naselju Nurici, opština Vlasenica, spas od napada i protjerivanja Bošnjaka Vlasenice, potražio je u Cerskoj, koja je bila na putu prema slobodnoj teritoriji koju je držala Armija BIH. Na tom putu koji je bio izložen stalnom granatiranju i snajperskoj vatri, pogođen je i moj brat rekao nam je Jašar, potpisujući zapisnik o potvrđivanju identiteta. Iz sigurnosnih razloga, za naše živote, nismo mogli tjelo brata sahraniti, nego su komšije samo tankim slojem zemlje prekrili tjelo.

Tjela identifikovanih žrtava, na osnovu potpisanih izjava o mjestu ukopa identifikovanih žrtava iz Vlasenice, će biti ukopana na „Šehidskom mezarju Rakita“ u Vlasenici, na planirani termin kolektive dženaze za identifikovane žrtve Vlasenice na dan 24.04.2010 godine.

dzevad.bektasevic@vlasenica92-95.ba
www.vlasenica92-92.ba
Arhiva
PREDSJEDNIK
Dževad Bektašević