A A A
Ponedjeljak, 15 Kolovoz 2022
Bastah: Model zaštite Bošnjaka u Vlasenici PDF Ispis E-mail
Autor BIRN/Sanel Babic   
Ponedjeljak, 09 Studeni 2009 18:13

Poruka: Po prvi put kao Editori stranice, uzecemo slobodu da direktno u artikal editujemo nase komnetare... ovaj to zasluzuje. Artikal cemo objaviti u cjelosti (kao uvijek), ali ova cetnicka propaganda nemoze proci bez nasih komentara. Jer neko ko nezna ni gdje je BiH, a kamo li Vlasenica, a da nekazemo da znaju gdje su masovne grobnice u Vlasenici, da je ubijeno 1463 muslimana na opstini Vlasenica, da je protjerano 95% ili 15.000 muslimanskog stanovnistva iz Vlasenicke Opstine, da je jedan covjek do sada za sve to osudjen... da je u Bosni ubijeno preko 60.000 muslimana, da je u Haskom sudu potvrdjen genocid u Srebrenici (koji se sproveo sirom Bosne), da je u BiH 1-2 Miliona protjeranih, da nebrojimo osakacene, ozlijedzene, djecu bez oceva i matera i najblizijih... covjek bi mogo reci da srpski gospodin Radovan Radinović ima logike u sledecem prilogu... 

Sušica
Sušica

Vještak Odbrane Gorana Viškovića kazao da su “vlasti u Vlasenici” u proljeće 1992. godine kao model zaštite (zastitu od koga, u kojem gradu u istocnoj bosni se "zarati" prije Vlasenice... da 3000 srpskih doseljenika autobusom nisu dovlacili u Vlasenicu, gdje su znali da ce uskoro biti prazna... gdje li to smjestise 3000 doseljenika... doseljenici nisu pobili ljude u Vlasenici, nego komsije) Bošnjaka odabrali njihovo smještanje u “sabirni centar Sušica”. (Kako im to na pamet ne pade bolji "smjestaj", kao; Hotel Panorama, Osnovna skola ili Srednjoskolski Centar sva 3 sprata, svaka ucionica... Ova cinjenica bi bila smijesna da nije tragicna. Gdje se sjetise ovih "vojnih skladista" za ljude. Da nespominjemo ljude koje su premjestali u druge logore sirom Bosne, da ne spominjemo ljude koje su odvozili na "prinudni" rad, i nikad se nevratise... Mada doseljenici nisu isli od kuce do kuce sa puskama istjeravali muslimane iz svojih kuca, nego komsije... Doseljenici nisu znali svaku kucu u kojoj zive muslimani.... nego komsije. Da su muslimane u "sabirni" centar vodili radi sigurnosti, zasto ih ubijase na pragu svoje kuce... Doseljenici nisu radili u MUP-u i Opstini... nego komsije.

Radovan Radinović, vještak vojne struke, svoju Analizu bezbednosne situacije na području opštine Vlasenica iznio je pred Sudom BiH na poziv Odbrane Gorana Viškovića, bivšeg vojnog policajca Vojske Republike Srpske (VRS), koji se skupa s Predragom Bastahom, rezervnim policajcem Stanice javne bezbjednosti (SJB) Vlasenica, tereti za niz zločina nad civilnim bošnjačkim stanovništvom ovog grada.

Vještak Radinović je pojasnio kako je na sigurnosnu situaciju u Bosni i Hercegovini uticao “rat na području Hrvatske”, te dodao da su već od ljeta 1991. godine počele “pripreme za sukob s muslimanske strane”. (Ko se to u Vlasenici spremao za rat Aprila 1991? Da jesu, bar jedan metak otpora bih se u Vlasenici ispalio! A da se u Bosni nije spremalo tj. Armija RBiH za zastitu suverene BiH, "agresija" na BiH bi se zavrsila u 2 sedmice kako je to Milosevic i planirao.)

“Postoji markantna razlika u pripremi muslimanskog i srpskog stanovništva za rat (razlika jeste, u odbrani suverene BiH i odbrane od genocida nad muslimanskim stanovnistvom, u pokusaja istrebljenja muslimana i njihove kulture iz BiH... rusenjem preko 1000 islamskih objekata, kao i 100 godina stare Hajrija Dzamije u Vlasenici). Ta bitna razlika ogleda se u odnosu ka bivšoj državi (Bivsoj drzavi tj. Srbiji... sasvim je u pravu, oni su Srbe u Vlasenici snadbijeli oruzjem JNA.). Naime, srpska strana imala je tvrd stav da zajednička država treba da opstane (sta je falilo da se isto toliko zalazete za BiH), i sve napore su ulagali u to (ubijali, mucili, silovali, maltletirali, rusili... sve muslimansko sto se kretalo), dok su druge strane mislile drugačije (odrzavanje suverene BiH), i radile na tome da se država ‘prekomponuje’, što se, nažalost, i dogodilo” (I narod BiH, se odlucio vecinski za ujedinjenu i samostanu BiH, te se izglasao i BiH je postala suverena Drzava. Tacno!), dodao je Radinović.

Radinović je rekao kako “dokazi pokazuju” (a koji je to dokaz bio, da mi je znati? Da to srb slucajno nije pogino... Ime mu odmah treba uklesati u Viselac) da je sukob u Vlasenici počeo 21. aprila 1992. godine, te da je nakon toga počeo “ogromni priliv izbeglica srpske nacionalnosti u Vlasenicu” (koja je to logika... ako je "a nije" bilo sukoba u Vlasenici, zasto bi srpske izbjeglice isle u Vlasenicu?) Tada je, prema tvrdnjama vještaka, u grad stiglo “oko 3.000 izbeglica”, koje su u lokalnom bošnjačkom stanovništvu “prepoznale krivce za njihovo proterivanje i stvorile veliki faktor nestabilnosti”. (Gdje su ti 3000 doseljenika bili smjesteni April 21 1992? Sto njih nestaviste u "Sabirni" Centar Susica?)

“Nakon toga, vlasti u Vlasenici imale su dva moguća modela zaštite muslimana (da to doseljenici nisu bili u maskiranim uniformama ili da nisu nosili oruzje... da su bili obicni doseljenici, te da ih je bilo par stotina, 15.000 Bosnjaka se nebi bojala u svojim kucama) Jedan je bio da im se osigura zaštita u domovima, međutim za to nije uopšte postojalo kapaciteta. Dok je druga opcija bila da se stanovništvo skupi u sabirni centar, gde im se može garantovati sigurnost. (Bas me interesuje koliko je to bilo demonstracija od srba-doseljenika pred ogradama Logora Susica trazeci pravdu nad muslimanima u logoru?) Koliko vidim, vlasti su odabrale jedini mogući put i oformile sabirni centar Sušica”, rekao je Radinović. (Treba ovom advokatu dodijeliti diplomu za diplomirani rad cetnicke propagandne masine)

Prema navodima optužnice, Bastah i Višković su učestvovali u zajedničkom planu nezakonitog zatvaranja, ubistava, mučenja, prisilnih nestanaka i preseljenja stanovništva, te da su na taj način “doprinijeli i ojačali” funkcionisanje logorskog sistema zlostavljanja i progona u logoru Sušica i drugim zatvorima na području općine Vlasenica.

“Rat koji je vođen u BiH smatram narodnim ratom (da je to bio "narodni" rat... po toj bolesnoj logici Bosnjaci bi napadali Beograd a ne branili gradzane od istrebljenja), po svojim vojnim i društvenim karakteristikama. Dakle, radi se o naoružanom narodu (da su Muslimani bili naoruzani kao Srbi od JNA... nikad srbi na rat nebi pomislili, a kamo li poceli). Ovo je za posledicu imalo potpunu simbiozu naroda i vojske, i kada se dešavalo da vojska jednog naroda gubi neko područje, obavezno se taj narod povlačio s vojskom (koja to muslimanska Vojska bi u Vlasenici?). To je bio izbor samih ljudi izbor (napustanja pod puskom na svom pragu nije nasilno?), zbog egzistencijalnih razloga, pa tako nije svako premeštanje – nasilno premeštanje” (Tako Vlasenicu "napusti" 18,699 muslimana, da bi 14356 srba zivjelo u miru. Logika je za 10-ke), kazao je vještak.

On je pojasnio kako dokumenti u kojima se Sušica opisuje kao logor, poput nekih dokaza Tužilaštva BiH, ne podrazumijevaju “krivičnopravno značanje te reči, već značenje po vojnoj teoriji, koje određuje svaku lokaciju u kojoj boravi vojska kao logor (zar je 8000 ljudi; zena, djece, staraca... koji su prosli kroz logor Susica bili vojnici? A ja pomoslih da advokat rece da je to bio sabirni centar za "gradjane muslimane" a ne vojsku... Smijesno)”.

Vještak je još kazao i kako pripadnici Vojne policije imaju pravo, prema naredbi nadređenog starješine, učestvovati u sprovođenju ratnih zarobljenika (od kuce do kuce, od muslimanske familije do sledece, mahala po mahala, sistematski), ali se nije mogao izjašnjavati o krivičnopravnom aspektu takvog djelovanja (i ne brojeci one koji su podlegli ranama po zatvorima u MUP-u i okolini)

(da neidemo dublje...)


Unakrsno ispitivanje vještaka Radinovića obavit će se 16. novembra ove godine.

Naredno ročište, na kojem će iskaz dati dodatni svjedok Odbrane prvooptuženog Bastaha, zakazano je za 9. novembar.

Ažurirano Ponedjeljak, 09 Studeni 2009 19:53