A A A
Subota, 25 Rujan 2021
BiH - Španija 2:5 PDF Ispis E-mail
Autor FENA-YouTube   
Četvrtak, 15 Listopad 2009 08:55

 

 

Video snimci "samo" golova: http://www.youtube.com/v/Pys5olcFXB8

 Selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Miroslav Ćiro Blažević nakon utakmice BiH – Španija (2:5) izjavio je kako je razočaran rezultatom, ali da je utakmicu vidio sasvim drugačije nego što to rezultat govori.

"Više nego prije utakmice sam uvjeren da se možemo nositi sa svakom reprezentacijom na svijetu. Nismo bili dovoljno koncentrirani kada smo imali odlične prilike na početku susreta. Da smo pogodili, drugačije bi se branili", rekao je Blažević.

Prema njegovim riječima, utakmica sa Špancima, njegovim izabranicima treba biti dobra lekcija.

"Imao sam obavezu prema ovoj divnoj publici i zbog toga sam izveo najjači sastav. Pribojavao sam se kartona, ali hvala Bogu nismo ih dobili. Vidjelo se da protiv ovakve velesile, ponajbolje, ako ne i najbolje selekcije na svijetu ne može se igrati bez stalnog kontakta, pritiska na igraču, a mi to nismo radili. Probao sam sa četiri umjesto tri igrača u vezi ali nije išlo. Nismo imali koheziju u sredini i to je glavni razlog što nismo bili na nivou", rekao je Blažević.

Na pitanje novinara koliku odgovornost za pogotke snosi golman, Nemanja Supić, Ćiro je rekao: "Krivac je za prva dva gola. Morao je bolje intervenisati ali nije imao svoj dan. Dugo sam u fudbalu i rijetko mi je ko dao pet komada ali ovo nam je uistinu i dobrea lekcija, možda nam je trebalo da dobijemo jednu pljusku".

Blažević je dodao kako će u petak putovati na žrijeb baraža.

"Mislim da sam sretan čovjek i zbog toga idem na žrijeb. Ivica Osim me je inficirao sa Francuskom ali sve što više razmišljam kažem samom sebi kako bi bilo dobro da ne dobijemo njih ili Ruse. Možda bi nam najbolje pasala Grčka, pa čak i Portugal, rekao je Ćiro odbacivši tezu kako je BiH autsajder u mečevima baraža.

"Ako je Srbija mogla ispred Francuske, zašto ne bi i mi. Pred ovakvom divnom publikom mi smo favoriti u svakoj utakmici", u svom je stilu presicu zaključio Miroslav Ćiro Blažević, selektor fudbalske reprezentacije BiH.

Španski selektor Vicente del Bosque utakmicu na Bilinom polju nazvao je spektaklom u kome su oba tima stvorila veliki broj prilika.

"Bosna i Hercegovina je bila dostojan protivnik i zato je ova pobjeda slađa. BiH ima odlične pojedince i publiku i bit će jako teško svakom njihovom protivniku u baražu. Bez obzira na našu visoku pobjedu, ostajem pri mišljenju da je BiH zasluženo drugoplasirana reprezentacija u grupi", rekao je Del Bosque.

 

 Španci su nas naučili da nesmijemo propustiti nijednu gol šansu:

 

 

Bolji pregled šansi i golova... (mada je kučni snimak): http://www.youtube.com/v/8nLnrfcPOuc

Džeko: Okrećemo se baražu

Piše: M. Dautbegović (SportSport.ba)
Četvrtak, 15.10.09. 12:30.

Reprezentativni napadač Bosne i Hercegovine Edin Džeko i sinoć je u Zenici pokazao da je svjetska klasa. Selektor Španije Vicente del Bosque naredio je za Džeku poseban tretman, te ga je čuvalo po nekoliko igrača.

 

Međutim, Džeko je postigao prvi gol za Bosnu i Hercegovinu, te svoj deveti u ovim kvalifikacijama, po čemu je od njega bolji samo napadač Grčke Theofinas Gekas, sa deset postignutih golova.

"Ovo ni za nas ni za njih nije bila važna utakmica, ali bez obzira na to svaki poraz je bolan. Doduše, drago mi je što smo na kraju susretu uspjeli postići dva gola, jer je to donekle ublažilo poraz. Španija je izuzetno jaka reprezentacija i nisu slučajno prvaci Evrope. Međutim, ne trebamo se sad opterećavati ovim porazom, jer je ipak najvažnije da smo ranije obezbijedili plasman dalje", kazao je naš reprezentativni napadač.

Džeko se potom osvrnuo i na žrijeb za baraž, koji će se u ponedeljak održati u Zurichu i nakon kojeg će biti poznato ko je protivnik Zmajevima u dodatnim kvalifikacijama.

"Sve ekipe koje su u baražu su kvalitetne i neće biti lako ni s kim igrati. Možda bi nam Grčka bili protivnik po mjeri, ali se ne bojimo ko god da nam dođe", dodao je Džeko.

Grupa 5
 TimU
P
N
I
GRGPBod
SpainSpanija *10100028530
Bosnia-HerzegovinaBosna i Hercegovina **10613251319
TurkeyTurska10433131015
BelgiumBelgija10316132010
EstoniaEstonija102269248
ArmeniaArmenija101186224

 Izbor u baražu nam je: Rusija (6), Francuska(10), Grčka(12), Portugal (17) (ama 4-ti smo u Evropi u davanju golova, niko nam nemože ništa)

Ažurirano Četvrtak, 15 Listopad 2009 09:18