A A A
Utorak, 28 Rujan 2021
Bastah i ostali: Izlazak iz Vlasenice PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 05 Listopad 2009 12:20
Predrag Bastah i Goran Viskovic
Predrag Bastah i Goran Viskovic

05 oktobar 2009  Edin Musić, svjedok Odbrane, tvrdi da je optuženi Goran Višković pomogao njemu i bratu tokom rata u Vlasenici.

Kada je 1992. počeo rat, Edin Musić je imao 12 godina i živio je kod “stare nene” s braćom koja su imala 14 i 16 godina.

“U aprilu 1992. godine nena je izišla. Ne znam tačno datum, ali je izišla s jednim od zadnjih konvoja iz Vlasenice i povela je najstarijeg brata. Ona nas je zvala da iziđemo s njom, ali srednji brat nije htio jer je smatrao da ima prijatelja u gradu i da možemo ostati. Pa sam tako ostao s njim”, ispričao je Musić.

Državno tužilaštvo zajedničkom optužnicom tereti Predraga Bastaha i Gorana Viškovića za zločine počinjene nad nesrpskim stanovništvom Vlasenice tokom 1992. godine. Prema navodima optužnice, dvojica optuženih učestvovala su u hapšenju bošnjačkih civila i njihovom zatvaranju u Stanicu javne bezbjednosti (SJB) Vlasenica i logor Sušica.
 
Bastah se tereti kao bivši pripadnik rezervnog sastava policije pri SJB-u Vlasenica, a Višković kao nekadašnji vojni policajac Vojske Republike Srpske (VRS).

“Jednog dana stajali smo pored zgrade kada nam je prišao Goran Višković, kojeg su zvali Vjetar. Mi smo pobjegli u kuću, ali je on došao i pitao nas čiji smo i kako preživljavamo. Kada smo mu ispričali, on je otišao i za dva sata vratio se s nekim burekom, koji smo jeli”, kazao je Musić, dodavši da je ih je Višković obišao još dva puta u narednih nekoliko mjeseci “kako bi se uvjerio da ih niko ne dira ili maltretira”.

“Jednom je Goran došao pred osnovnu školu s Crvenim križom i rekao da izgleda da nas mama traži u Crvenom križu Austrije. Ja sam odgovarao na neka pitanja i sljedeći put su ti stranci došli sami i rekli nam kada napuštamo Vlasenicu”, ispričao je Musić i dodao da su on i brat izašli u septembru 1993. godine.

Tokom unakrsnog ispitivanja svjedok je kazao da je njegova nena napustila Vlasenicu zato što su “u tom periodu svi muslimani morali napustiti grad i ići prema Kladnju”.

Naredno ročište zakazano je za četvrtak, 8. septembar 2009. godine.

Izvor: Birn

Ažurirano Ponedjeljak, 05 Listopad 2009 21:15