A A A
Subota, 25 Rujan 2021
Hajrija Dzamija - Sljemenska Dova PDF Ispis E-mail
Autor Sanel Babic   
Ponedjeljak, 28 Kolovoz 2006 18:23
 19.08.2006 Danas je u Vlasenici održana svecanost na kojoj je proucena šljemenska dova na Hjarija džamji. Bila je ovo prilika da se sumiraju rezultati dosadašnjih aktivnosti na izgradnji Hajrija džamije. Prisutnima se obratio Mujo Hadžiomerovic, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Vlasenica. Ovom prilikom Vam u cjelosti prenosimo njegovo govor:

"BISMILLAHI-R-RAHMANI-R-RAHIM. HVALA ALLAHU DŽ.Š, GOSPODARU SVIH SVJETOVA,SALAVAT I SELAM SVIM POSLANICIMA,ŠEHIDIMA BOSANSKIM I SVIM MUSLIMANIMA.

Draga braco i sestre... Es-selamu alejkum

Koristim priliku da posebno naznacim prisustvo naših dragih i uvaženih gostiju: izaslanika muftije tuzlanskog Alic ef. Envera, Predsjednika kluba Bošnjaka u Vjecu naroda NSRS Ramiza Salkica i drugih i da im se zahvalim na današnjem prisustvu povodom održavanja svecanosti šljemenske dove Hajrija džamije. Bez pretenzija da posebno detaljiziram sve pretpostavke za ovaj današnji cin, ipak mi dozvolite da u obliku rezimea dam osnovne napomene:
Ovom hairli poslu prethodile su veoma detaljne pripreme u trajanju od tri godine intenzivnih aktivnosti: izrade projekta, otvaranjem web stranice, upoznavanja i uvezivanja naše dijaspore iz zapadnoevropskih zemalja i SAD-a, pribavljanja odreðenih saglasnosti iz Rijaseta i Muftijstva, te zatvaranja finansijske konstrukcije.

U ovom poslu isticem poseban doprinos i neposredno zalaganje do ovog trenutka naših dragih džematlija aktivista koji su se uveliko istakli u ovim aktivnostima:
- Sakib Zubovic
- Mensur Šehagic
- Dževad Mahmutovic
- Fikret Alihodžic
- Fikret Ferhatovic
- Hasan Ðindo
- Meho Berbic
- Alija Kurtagic
- Avdo Durmic
- Ševko Durmic
- Dr. Bernes Alihodžic
- Ševko Šahbegovic

Slijedilo je formiranje komisije za javne nabavke i odabir izvoðaca radova u sastavu:
- Fikret Alihodžic – predsjednik,
- Sakib Zubovic – clan,
- Dževad Mahmutovic – clan,
- Meho Berbic – tehnicki sekretar.

Pomenuta komisija pratila je i dalje prati investicioni tok i realizaciju.
Nailazili smo na nepotrebne birokratske barijere u smislu urednosti urbanisticko-graðevinske dokumentacije, a istina je slijedeca; ovaj objekat postojao je 100 godina, sve do vandalskog cina rušenja ove kulturno-civilizacijske tekovine bošnjackog naroda u Vlasenici; koincidencije radi, na današnji dan 1992. godine i postavljanja kamena temeljca istog dana 2005.godine, te Allahu šucur i šljemenske dove dana 19.8.2006. godine.
Bez obzira na prvobitni predmjer i predracun od strane projektanta koji iznosi 650.000KM, izuzetnim naporima uspjeli smo ovu investiciju do ove faze završiti sa 180.000KM i to upola manje nego što je projektovano.
Dosadašnje pristigle donacije i prilozi su: Prva donatorska sredstva je uplatio Senad Suljic u iznosu od 500 KM i utrošena su za otkopavanje temelja, te 8.000KM - Muftijstvo za projekat, od Rijaseta BiH sergija u zemlji i inostranstvu - 50.000KM, Federalno ministarstvo za povratak 25.000KM, nadležno ministarstvo za povratak u RS – u 20.000KM, donacije naših ljudi u zemlji i inostranstvu od 70.000 KM. Ova investicija traje do konacnog završetka, kojeg planiramo ako Bog da 19.8.2007. godine. Sredstva su se prikupljala putem namjenskog žiro racuna otvorenog kod Tuzlanske banke.

Bez pretenzije da minimiziram pojedinacne doprinose donatora, dozvolite mi da ipak istaknem neke od njih, a to su:
- Ahmo Alihodžic – 2.000 KM
- Edina Telalovic – 2.000 KM
- Hajrudin i Nevza Ambeškovic – 1.760 KM
- Azam Parekh – 1.386 KM
- Hava Hatunic – 1.000 KM
- Smajl i Hasnija Hujdur – 1.000 KM
- Rifet Huric – 1.000 KM
- Munib Dautovic – 1.000 KM
- Hajrudin Patkovic – 1.000 KM
- Ismet Becirovic – 1.000 KM
- Sulejman Tihic – 500 €
- Fahrudin Omerovic – 500 €
- Abdullah Hodžic – 500 €.
- Žepcanin Sadeta – 1000 KM

Pozivam sve džematlije, prijatelje, donatore da istrajemo u finalnoj realizaciji ovog projekta jer nam je nijjet do zime pokriti kupole bakrom i ugraditi stolariju kako nam zimski period ne bi bio prepreka za konacnu realizaciju. Ovo je naš historijski projekat koji ce uz ezan, obrazovne i zdravstvene sadržaje uciniti naš povratak održivim i masovnijim i amanet ocuvanja naše privatne imovine realnijim."

Prisutnim su se još obratili vršilac dužnosti glavnog imama Alija ef.Jusic, Ramiz Salkic, predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijecu naroda Narodne skupštine RS-a i kao vrhunac naš Enver ef. Alic, ovom prilikom izaslanik Muftije Tuzlanskog Huseina ef. Kavazovica. Efendija Alic je u vrlo emotivnom govoru izazvao suze na licima mnogih prisutnih, sjecajuci se dobrih vremena kada je on kao imam boravio i radio u Vlasenici. Vlasenicanima je porucio da budu hrabri i da budu zajedno u pogotovo u ovom velikom projektu. U svom izlaganju je pokazao da budno prati ovaj projekat putem interneta i cestitao je svima na velikom djelu.

Dzevad Bektasevic
www.zaklopaca.net


Slike: (Dzevad Mahmutovic)
Vlasenicka Galerija
Ažurirano Petak, 16 Travanj 2010 19:30