A A A
Petak, 17 Rujan 2021
Bastah i ostali: Poslovi vojne policije PDF Ispis E-mail
Autor BIRN   
Ponedjeljak, 13 Srpanj 2009 08:09

09 juli 2009  Bivši pripadnici Vojne policije iz Vlasenice, svjedočeći na suđenju za zločine počinjene u tom gradu, kazali da nisu sudjelovali u hapšenju Bošnjaka i njihovom osiguranju u različitim objektima. 

Radivoje Vasković i Cvjetin Vlačić, svjedoci Odbrane Gorana Viškovića, govoreći o zadacima pripadnika Vojne policije u Vlasenici tokom 1992. godine, rekli su da nikada nisu osiguravali “prihvatni centar Sušica” niti sudjelovali u hapšenju Bošnjaka u tom gradu.

“Od komande smo dobivali papir sa imenima vojnih obveznika koje moramo privesti, i radilo se samo o Srbima. Nismo imali ništa s Bošnjacima jer su bili civili, kao ni s njihovim privođenjima u zatvor u Vlasenici ili Sušicu. Odgovorno tvrdim da s tim nismo imali ništa”, kazao je Vlačić.

Ovaj svjedok je dodao da je, zajedno s drugooptuženim Viškovićem, od 21. aprila 1992. godine bio pripadnik Vojne policije u Vlasenici, koja je brojala “10 do 12” ljudi.

Predrag Bastah i Goran Višković se terete za sudjelovanje u ubistvima, mučenju, nezakonitom zatvaranju, silovanju, te prisilnom iseljavanju i nestancima Bošnjaka na području Vlasenice od aprila do septembra 1992. godine.

U optužnici stoji da je Bastah bio pripadnik rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti Vlasenica, dok je Višković u istom gradu bio pripadnik Vojne policije Vojske Republike Srpske.

Vojna policija nije imala nikakvog dodira s civilima i ratnim zarobljenicima. Tada smo obezbjeđivali komandu Vlaseničke brigade, privodili vojne obveznike, bili u pratnji vojnih oficira i odlazili na linije. Sjećam se da smo tada u više slučajeva reagovali i zbog šenlučenja po selima”, rekao je Vlačić.

Obezbjeđenje logora Sušica, kako je naveo ovaj svjedok, vršili su pripadnici vojske iz Vlasenice, te je dodao da nikada nije vidio da su Bastah i Višković privodili civile.

Radivoje Vasković, drugi svjedok Viškovićeve Odbrane, također je potvrdio da je zajedno s drugooptuženim bio pripadnik Vojne policije, koja “nije obezbjeđivala Sušicu” niti privodila Bošnjake.

Sušica je bila prihvatni centar i tamo je narod išao, išli su autobusom. Nisam dole nikad bio, i Vojna policija nije imala nikakva ovlaštenja tamo. Nikada nismo odvodili Bošnjake na prinudne radove ili ih privodili jer su bili civili”, objasnio je Vasković.

Nastavak suđenja zakazan je za 10. august 2009. godine. 
Ažurirano Ponedjeljak, 13 Srpanj 2009 08:55