A A A
Utorak, 28 Rujan 2021
Srpski poslanici odbili 11. juli kao Dan sjećanja PDF Ispis E-mail
Autor FENA/PSS   
Četvrtak, 09 Srpanj 2009 08:21

Prijedlog poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) Sadika Ahmetovića da se u dnevni red današnje sjednice uvrsti tačka "Proglašenje 11. jula danom sjećanja u cijeloj Bosni i Hercegovini na žrtve genocida koji je 1995. godine počinjen u Srebrenici" nije dobio potrebnu entitesku većinu iz Republike Srpske te će biti predmet usaglašavanja Kolegija Doma.

Za uvrštavanje ove tačke u dnevni red glasalo je 26 poslanika, od čega 24 poslanika iz Federacije BiH i dva poslanika iz RS-a.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Denis Bećirović je reagirao na ovakav ishod glasanja, istaknuvši da je na ovaj način poslana neprimjerena, nemoralna i skandalozna poruka, te da je ovakvo glasanje uvreda za sve žrtve. On je u ime kluba poslanika SDP-a BiH zatražio polusatnu pauzu kako bi, kako je kazao, poslanici te stranke zauzeli stav u vezi novonastale situacije.

Nakon trosatne rasprave i dvije pauze, tokom koje je inicirano uvrštavanje više prijedloga u dnevni red današnje sjednice, većina predlagača je odustala tako da se glasalo samo o Ahmetovićevom prijedlogu.

Ogorčenost zbog odbijanja proglašavanja 11. julia danom sjećanja

Naša djeca su ubijena, ali nije ubijeno sjećanje nas majki na taj, za nas, najtužniji dan, kazala je Hatidža Mehmedović...

Udruženje građana (UG) "Srebreničke majke" ogorčeno je jer su "zastupnici iz Republike Srpske (RS) u Zastupničkom domu Parlamenta BiH odbili prijedlog da se 11. juli proglasi danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici".  "Nama majkama žalost traje od 11. jula 1995. godine. Bilo bi nam lakše kada bi se priznalo to što se dogodilo, a to je genocid", saopćilo je Udruženje. Istaknuto je da je žalosno što će cijela Evropa obilježiti ovaj dan, a u BiH se to se neće dogoditi. 

Autor: Onasa 

Fadila Memišević

Odbijanje da 11. juli bude dan sjećanja - skandalozno

Društvo za ugrožene narode u Bosni i Hercegovini smatra da je skandalozno što su poslanici srpske nacionalnosti odbili u Parlamentu Bosne i Hercegovine da 11. juli bude proglašen danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, saopćeno je iz Društva za ugrožene narode BiH.
"Za one koji su ostali da pamte svoje najmilije, to su majke, kćerke, sestre i supruge, koje svakog 11. jula kopaju po jednu kost pronađenu u nekoj od masovnih grobnica, ovo odbijanje od onih u čije ime je genocid počinjen, predstavlja ruganje i uvredu preživjelim žrtvama. 

I umjesto da su srpski poslanici pokrenuli inicijativu o proglašenju 11. jula za dan sjećanja, oni odbijanjem prijedloga odbijaju i suočavanje s vlastitom prošlošću", istakla je Fadila Memišević, predsjednica Društva za ugrožene narode za BiH, dodavši da je istina korisna za svakoga - i za žrtve i za egzekutore.