A A A
Nedjelja, 19 Rujan 2021
Bastah i Viskovic: Oni su sami htjeli otići PDF Ispis E-mail
Autor Sanel Babic   
Petak, 08 Svibanj 2009 09:19
07 maj 2009  Drugooptuženi Goran Višković prekinuo ispitivanje svjedoka njegove Odbrane kazavši da ne razumije zašto je iskaz svjedoka značajan. Goran Višković, optužen za zločine u Vlasenici, prekinuo je nakratko ispitivanje Zorana Jovanovića, svjedoka Odbrane, kazavši da ne shvata zašto je njegov iskaz značajan za Sud.

“Ja ne vidim zašto se mene ovako brani. Ja ne znam ovog čovjeka, i ovi snimci... pa ja nisam na njima, niti sam ikada bio u selima koja se tu vide”, kazao je Višković Sudskom vijeću nakon što je Odbrana prikazala kratki videosnimak koji prikazuje spaljeno srpsko selo Klještani.

Zoran Božić, predsjedavajući Sudskog vijeća, pojasnio je drugooptuženom da je značajno obilježje zločina protiv čovječnosti, za koje se Višković tereti, “širok i sistematičan napad”, te da njegova Odbrana pokušava dokazati da je i druga strana činila zločine, nakon čega je nastavljeno ispitivanje svjedoka.

Pored Viškovića, bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), Državno tužilaštvo tereti Predraga Bastaha, nekadašnjeg pripadnika rezervnog sastava policije, za privođenja, ubistva i silovanja počinjena 1992. godine nad nesrpskim stanovništvom Vlasenice, te za “radnje koje su doprinijele funkcionisanju logorskog sistema” u logoru Sušica i drugim zatvorima u Vlasenici.

Jovanović je u sudnici kazao da mu je poznato da se bošnjačko stanovništvo Vlasenice naoružavalo i pripremalo za “napad” već sredinom 1991. godine, te je Sudu prikazao i snimak sa “ispraćaja muslimanskog vojnika u selu Gornje Vrzine u blizini Vlasenice” iz septembra 1991. godine. Jovanović je u to vrijeme bio televizijski novinar.

“Na snimku se vidi grupa mladića Bošnjaka kako imaju veliki broj naoružanja i kako jedan od govornika pokazuje ustaške simbole i govori kako u tom selu postoji 260 naoružanih mladića koji su spremni osloboditi ove krajeve”, pojasnio je Jovanović.

Prema njegovom iskazu, Srbi u Vlasenici su se počeli naoružavati u aprilu 1992. godine, nakon što su vidjeli da je “vrag odnio šalu”, te je dodao da je srpska vojska preuzela vlast u gradu 21. aprila 1992. godine, nakon što je u njega ušla “vojska iz Milića i Šekovića praćena naoružanim vojnicima iz okolnih sela i paravojskama”.

“Čuo sam da je Novosadski korpus JNA ušao u grad, ali to je bilo potpuno netačno jer su oni bili na deset kilometara od grada. Čim je srpska vlast preuzla grad, traženo je od svih građana da predaju nelegalno naoružanje. Većinom su muslimani predavali, ali nekih desetak Srba je isto predalo. Samo u prvom danu muslimani su predali skoro hiljadu cijevi teškog naoružanja”, dodao je Jovanović.

Kako je kazao, nakon ulaska srpskih snaga u Vlasenicu uslijedio je period od “oko desetak dana haosa”, u kojem je došlo do potpune promjene vlasti. Istovremeno je veliki broj “muslimana odlazio dobrovoljno iz Vlasenice ka Kladnju, dok su iz Kladnja srpske izbjeglice pristizale u grad”.

“Ti pridošli Srbi nisu imali gdje spavati i desio se jedan veliki problem bezbjednosti muslimana. Tada je vlast odlučila da oformi prihvatni centar u Sušici, sa željom da zaštiti muslimane od ovih izbjeglica, i muslimani su tamo dobrovoljno odlazili”, dodao je Jovanović.

Tokom ispitivanja svjedoka, Sudu su prikazana četiri kratka videosnimka koje je sačinio svjedok, i u kojima se vide inserti iz sela Klještani, Šadići, Podravanja i Rogosija, a svjedok je pojasnio da su snimci sačinjeni “nakon napada muslimanskih snaga”.

“Ovim sam snimcima želio pokazati pravu sliku. Dosta Srba je mučeno, klano i maltretirano. Ja želim da pokažem realno stanje”, pojasnio je Jovanović.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Odbrana prvooptuženog je svjedoku postavila pitanja o rušenju džamije u Vlasenici. Tužilaštvo je upozorilo svjedoka da ne mora odgovarati jer se “trenutno protiv njega vodi istraga u Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli u vezi sa ovim događajima”.

Tokom ispitivanja Tužilaštva, svjedok je upitan da li su Bošnjaci iz Vlasenice protjerivani, na šta je odgovorio: “Niko moje komšije nije protjerao, oni su sami htjeli otići.”

Naredno ročište zakazano je za 18. maj 2009. godine.