A A A
Nedjelja, 19 Rujan 2021
Dzenaza: 34 identifikovana Vlaseničanina PDF Ispis E-mail
Autor FTV/PSS Magazin   
Subota, 25 Travanj 2009 10:24

Video/Slike - PSSMagazin.com - Amir Hotic 

24SI - Na mezarju Rakita u Vlasenici obavljena je zajednička dženaza za 34 identifikovana Vlaseničanina, civilne žrtve ubijene u periodu od 1992. do 1995. godine. Dženazi i ukopu prisustvovalo je oko 3.500 članova porodica, prijatelja i komšija. Zajedničku dženazu učio je reisul-ulema Mustafa ef. Cerić.

Ispred Komemorativnog centra u Tuzli jučer su ispraćena identificirana tijela ubijenih Vlaseničana od 1992. do 1995. godine. Među žrtvama se nalazi se i nekadašnji košarkaški reprezentativac Jugoslavije Edin Salaharević.

U svojstvu predsjednika Organizacionog odbora, tuzlanski muftija Husejn ef. Kavazović pozvao je sve građane Tuzle i susjednih gradova, prijatelje i rodbinu da, u skladu sa svojim mogućnostima, planiraju prisustvo na dženazi u ovom gradu.

"Ne smijemo zaboraviti da je u Vlasenici tokom rata ubijeno 2.600 Bošnjaka. Nažalost, malo je zločinaca došlo pred sud pravde i mi izražavamo nezadovoljstvo takvim odnosom prema žrtvama i zločincima", kazao je ranije tuzlanski muftija Husein ef. Kavazović, pozivajući pravosudne organe da čim prije procesuiraju zločince i zločine u Podrinju. Dodao je da su pred domaćim pravosuđem u toku sudski procesi protiv Predraga Bastaha, zvanog Car, i Gorana Miškovića.

Prema riječima Dževada Bektaševića, predsjednika Udruženja porodica žrtava zločina u Vlasenici,sudovi su načinili čak i velike propuste.

"Iako ratni zločin ne zastarijeva, u Vlasenici imamo slučaj da je protiv jedne osobe, koja je počinila zločine, obustavljen proces jer je ta osoba stara. Žrtve se danas susreću za zločincima i prinuđeni su da žive pored njih. Imamo informaciju da je jedna osoba uposlena u Vijeću ministara i da radi kao savjetnik jednog od ministara", kazao je Bektašević.

(ftv)

 

Ažurirano Subota, 25 Travanj 2009 11:27