A A A
Utorak, 28 Rujan 2021
Radomir Bjelanović: nemam saznanja o tome šta se dešavalo u Vlasenici PDF Ispis E-mail
Autor BIRN   
Utorak, 21 Travanj 2009 11:56
16 april 2009 Bivši načelnik Stanice javne bezbjednosti Vlasenica kazao kako je u aprilu i maju 1992. godine u tom gradu vladao “potpuni haos”.

Radomir Bjelanović, svjedok Odbrane Predraga Bastaha, optuženog za zločine u Vlasenici, govorio je o razlozima zašto nije želio ostati na čelu policije u ovom gradu nakon početka sukoba.

Ovaj svjedok je prije polaganja zakletve zamolio Sudsko vijeće da ne svjedoči. Kao razlog je naveo činjenicu da je već dao iskaz i to pred Haškim tribunalom 2002. godine. Predsjedavajući Vijeća, sudija Zoran Božić, odbio je ovaj zahtjev, obrazloživši da se svjedočiti mora, te je rekao da svjedok ima pravo ne odgovarati na pitanja koja bi ga mogla izložiti krivičnom gonjenju.

Pored Bastaha, bivšeg pripadnika rezervnog sastava policije, Državno tužilaštvo tereti Gorana Viškovića, nekadašnjeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), za privođenja, ubistva i silovanja počinjena 1992. godine nad nesrpskim stanovništvom Vlasenice, te za “radnje koje su doprinijele funkcionisanju logorskog sistema” u logoru Sušica i drugim zatvorima u Vlasenici.

Bjelanović je do 4. maja 1992. godine bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Vlasenica. Kako je rekao, s te pozicije je otišao jer je bio “ogorčen zbog haotičnih događanja u svome gradu”.

U sudnici je kazao da ga je 21. aprila 1992. godine, “u pet sati ujutro”, u stanicu policije Vlasenica pozvao vrlo uznemireni dežurni policajac na dužnosti, “koji je bio musliman”.

“Odmah sam došao do stanice – tamo sam zatekao haotično stanje i neke ljude u crnim kombinezonima, koji su preuzeli stanicu. Mene su, kao načelnika, naslonili na automobil i pretresli, a u samoj stanici su polomili sve kase i pokrali naoružanje i telefone. Ja sam taj cijeli dan ostao s policajcima muslimanima, i sve ih izveo na kraju dana, nijedan nije stradao”, kazao je Bjelanović.

Prema njegovom svjedočenju, “po Vlasenici se pričalo” da je 21. aprila ušao Novosadski korpus Jugoslovenske narodne armije, ali on smatra da je vojska koja ja ušla u grad bila paravojna formacija, jer, kako je rekao, “nikada nije vidio ili upoznao komandanta te vojske”.

“Mislim da tih dana niko nije imao kontrolu u gradu, stanje je bilo nezamislivo”, kazao je Bjelanović i pojasnio da je zbog toga kontaktirao Miću Stanišića, tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske, i obavijestio ga o trenutnom stanju, te zatražio premještaj.

Stanišić čeka početak suđenja pred Haškim tribunalom.

“Od 4. maja sam prebačen da formiram novonastalnu SJB Milići i tamo sam bio načelnik ostatak perioda, tako da nemam saznanja o tome šta se dešavalo u Vlasenici”, kazao je Bjelanović.

Odgovarajući na pitanja u vezi s ulogom optuženog Bastaha, svjedok je rekao da mu nije poznato da je Bastah bio rezervni policajac, dodavši da su rezervni policajaci imali “bitno smanjene ovlasti u odnosu na aktivni sastav policije”.

“Ne može običan policajac bez naloga da nekoga privodi. To da se u miru desi, taj čovjek bi bio udaljen s posla. A u ratu se svašta dešavalo. Mislim da to ovisi o karakteru osobe”, zaključio je on.

Naredno ročište zakazano je za 7. maj 2009. godine.