A A A
Utorak, 28 Rujan 2021
Pravda sporo stiže zločince u Podrinju PDF Ispis E-mail
Autor BMG   
Utorak, 14 Travanj 2009 14:58

Pripreme za kolektivnu dženazu i ukop posmrtnih ostataka 33 civilne žrtve zločina počinjenih u Vlasenici u periodu 1992-1995.

U subotu 25. aprila 2009. na mezarju Rakita u Vlasenici, bit će klanjana dženaza i obavljen ukop posmrtnih ostataka 33 žrtve zločina počinjenih na području općine Vlasenica u periodu od 1992. do 1995. godine. Dan ranije, u petak 24. aprila, iza ikindija namaza tijela žrtava će iz Komemorativnog centra u Tuzli biti ispraćena prema Vlasenici, gdje će navečer biti obavljen tewhid šehidima.

Ovo je rečeno na danas održanoj press konferenciji predstavnika Organizacionog odbora dženaze i ukopa u tuzlanskom Muftijstvu. Predsjednik Organizacionog odbora, tuzlanski muftija Husejin ef. Kavazović, kazao je da će kolektivni ukopi civilnih žrtava rata i ove godine biti obavljeni u Vlasenici, Bratuncu, Brčkom, Srebrenici i Prijedoru.

–Ne smijemo zaboraviti da je u Vlasenici tokom rata ubijeno 2.600 Bošnjaka. U ovom gradu, na mezarju Rakita, 25. aprila klanjat ćemo dženazu najvjerovatnije za 33 žrtve zločina. Nažalost malo je zločinaca došlo pred sud pravde i mi izražavamo nezadovoljstvo takvim odnosom prema žrtvama i zločincima, kazao je tuzlanski muftija Husein ef. Kavazović, pozivajući pravosudne organe da čim prije procesuiraju zločince i zločine u Podrinju.

Trenutno su pred domaćim pravosuđem u toku sudski procesi protiv Predraga Bastaha zvanog Car i Gorana Miškovića.

Prema riječima Dževada Bektaševića, predsjednika Udruženja porodica žrtava zločina u Vlasenici, sudovi su načinili čak i velike propuste:

-Iako ratni zločin ne zastarijeva, u Vlasenici imamo slučaj da je protiv jedne osobe koja je počinila zločine obustavljen proces jer je ta osoba stara. Vi znate da postoji spisak od 810 osoba koje su i danas u javnim institucijama, a sudjelovali su u zločinima. Žrtve se danas susreću za zločincima i prinuđeni su da žive pored njih. Imamo informaciju da je jedna osoba uposlena u Vijeću ministara i da radi kao savjetnik jednog od ministara, kazao je Bektašević.

O razmjerama zločina u Vlasenici govorio je i Mujo Hadžiomerović, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice u ovom gradu i potpredsjednik Organizacionog odbora za ukop i dženazu civilnih žrtava zločina u Vlasenici.


On je rekao da je do ovoga trenutka identificiran tek deseti dio ubijenih civila Vlasenice:
-Malo je poznato da je oko hiljadu Vlaseničana poginulo u enklavi Srebrenica. Ukupno je na ovoj općini ubijeno 2.600 osoba. Srušeno je 26 vjerskih objekata itd. Obaveza nas živih je da uradimo sve što možemo za naše ubijene. Sa tom obavezom i organiziramo kolektivne dženaze i gradimo mezarja, ali i prikupljamo sve informacije o zločinima i prosljeđujemo ih na adrese nadležnih institucija. Očekujemo da će kazna stići one koji su je zaslužili. Ovaj proces za nas žrtve je prespor, te pozivamo sve nivoe vlasti da ubrzaju i intenziviraju isljeđivanje zločina i zločinaca u Podrinju.


Nama je jasno da su grobnice koje nalazimo sekundarnog tipa i teško ih je pronaći, ali i kada se pronađu institucije sporo procesuiraju te zločine, riječi su Muje Hadžiomerovića.
Iz Organizacionog odbora najavili su da će u srijedu 15. aprila u 8.30 sati biti izvršene nove identifikacije tijela stradalih civila iz Vlasenice i Bratunca, tako da bi broj tijela spremnih za ukop 25. aprila mogao biti i promijenjen.