A A A
Petak, 28 Siječanj 2022
GRAĐANSKA INICIJATIVA ZA PROMJENU STATUTA OPŠTINE VLASENICA PDF Ispis E-mail
Autor Sanel Babic   
Subota, 02 Svibanj 2009 07:16

Prvi i pocasni potpisnik ove inicijative je uspijesno ispunio online obrazac i upisao se u istoriju demokratskog procesa Vlasenice... Bernes Alikadic.

Hvala vam svima koji ste doprinjeli ovoj Vlasenickoj inicijativi. Hvala jos jednom na pomoci, na editovanju sadrzaja, kako gramatickim tako i pravnim ispravkama, kao i na moralnoj podrsci. Sad je red da se popnemo na jos jednu stepenicu ovog procesa i da objavimo generalnoj Vlasenickoj publici o ovoj zadnjoj verziji inicijative, te sto je najvaznije nacin kako se potpisati. (Link se nalazi na dnu ove poruke)

Red je sad na sve vas, da kontaktirate sve nase sugradjane Vlasenicane, da se sto vise Vlasenicana potpise na nasu inicijativu, a cilj nam je 100 od potrebnih 50 Vlasenickih biraca. Pokrijmo sve kontinente, drzave i gradove gdje se nalaze nasi Vlasenicani; od Bosne, Hrvatske, Srbije, Austrije, Svicarske, Italije, Njemacke, Francuske, Spanije, Holandije, Svedske, Norveske, Finske, Irske, Velike Britanije, Amerike, Kanade, Australije... i svih zemalja izmedju. Svaki Vlasenicki potpis ce nam uvelicati i pojacati glas.

Uradite sta mozete.

:idea: Link za potpis "INICIJATIVE" nalazi se na vrhu pocetne stranice Vlasenica.info!
http://www.vlasenica.info/Joomla151/index.php?option=com_jforms&view=form&id=1&Itemid=78

Maksuz selam svim Vlasenicanima.

Sanel Babic

 

Za inicijaliziranje inicijative za promjenu Statuta Vlasenice, potrebno je 50 Biračkih glasova (Ustav SO Vlasenica, Član 78)
_____________________________________________________
Primaoci inicijative:
Adresa: Svetosavska 14
75440 VLASENICA
Telefon: 056/731-710 (Centrala)
056/733-499 (Predsjednik SO)
056/730-096 (Sekretar)
056/733-850 (Načelnik za privredu)
Telefax: 056/731-830

Mladen Popović - Načelnik SO Vlasenica
Sakib Zubović - Predsjednik SO Vlasenica
Senad Hasanović - Podpredsjednik SO Milići, Član SDA
Bektašević Dzevad - Komisija za Mjesne Zajednice i Gradove SO Vlasenica
Gobeljić Ševko - Član SDA
Dzurić Murat - Etički Odbor SO Vlasenica
Durić Ibrahim - Društveni Nadzor SO Vlasenica
Ombašić Meho - Sudija u Vlasenici
Stranka Demokratske Akcije - Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
Stranka Nezavisnih Social Demokrata - Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
Zvanična email adresa Opštine Vlasenica - Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
EUFOR Press Office - Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
OSCE - Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript , Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
Visoki Predstavnik BiH - Valentin Inzko

OTVORENO PISMO - GRAĐANSKA INICIJATIVA ZA PROMJENU STATUTA OPŠTINE VLASENICA

U ime Vlaseničana Dijaspore, i njihovih krovnih organizacija "Udruženje Vlaseničana Chicago", “Udruženje Vlaseničana St. Louis", "Vlasenica.info" kao organizacija i građana Vlasenice širom Dijaspore i potpisanih ispod, obraćamo se našim odbornicima u Opštini Vlasenica, povodom;

građanske inicijative za promjenu STATUT-a SO Vlasenica, putem Člana 27. iste, iz slijedečih razloga:

- Ne postojanje komunikacije Skupstine Opštine i njenih odbornika sa građanima Vlasenice koji žive u Dijaspori
- Isključivanja Vlaseničke dijaspore o nedostacima i napretcima kako ekonomskog, tako i socijalnog stanja građana i povratnika Vlasenice
- Nepokretanjem prve Vlaseničke Peticije u Skupštini Opštine Vlasenica, objavljene 2.2.2007
- Manjka obrazloženja za bilo koju naglašenu tačku u Vlaseničkoj Građanskoj Peticiji
- Manjka planova i ciljeva kako političkih tako i kulturnih na regiji Vlasenica u 2009-toj godini.
- Aktivnosti i angažmana za održavanje BiH...

Koristeći STATUT Skupštine Opštine Vlasenica (Broj #01-022-1007/06, izglasan 17.11.2006-te godine.) kao jedinim alatom kojim se građani Vlasenice mogu koristiti (u slučaju kad ih njihovi zastupnici izostave ili ne zastupaju...), te uzimaju svoje demokratsko pravo u svoje ruke i pokreću inicijativu građana Vlasenice;

- Putem Člana 68, zahtijevamo od jednog našeg zastupnika ili odbornika u Skupštini Opštine Vlasenica, da iskoriste njihovo javno i demokratsko pravo provoda donošenje akata pred SO, te da predlože slijedeće;

Kao Prvo:
Pod Članom 6, traži se izmjena Grb-a Opštine Vlasenica, kako bi reprezentirala sva tri konstitutivna naroda u Opštini Vlasenica. Koristeći Član 42, kao podsticanje zakona da SO se mora održavati na Sekularnom ambijentu, samo ukazuje na nepravdu korištenjem sadašnjeg Grba SO Vlasenica, na kojem se nalazi krst, koji ne može biti simbol stradanja i ekskludnost nestanka 1463 nesrba u Vlasenici. (1, 2)

Kao Drugo:
Koristeći Član 11, tražimo od odgovornih osoba da se Stranica Skupštine Opštine
(http://www.opstina-vlasenica.org) napravi dostupna svim građanima Vlasenice, te da stranica bude kompletno dostupna na Latinici, kao i svi javni Opštinski dokumenti, koji jesu i jos nisu dostupni na internet stranici.

Kao Treće:
- Koristeći Član 15, tražimo od naše SO Vlasenica da podrži i koristi obavještavanje građana Vlasenice putem internet stranice http://www.Vlasenica.info, krovne organizacije Vlasenicana u Dijaspori, kako formalno tako i financijski.

Kao Četvrto:
- Putem Člana 70, traže se Opštinski godišnji Izvještaji za 2008-u i narednu 2009-u godinu kao i pristup svim javnim informacijama SO Vlasenica, te da se uspostavi odgovorna osoba za proslijeđivanje istih.

Kao Peto:
- Koristeći Član 19, kao dio odgovornosti Skupštine Opštine, tražimo povratak naziva Osnovne Škole Vlasenice sa "Vuk Karadžić" na "XIX Birčanska Brigada", kao i stare nazive ostalih objekata i Ulica u Opštini Vlasenica.

Kao Šesto:
- Tažimo da se "Počasnim Građaninom Vlasenice", od strane Skupštine Opštine Vlasenica, proglasi i oda počast najstarijem i najrespektivnijem građaninu Muji Saračević-u.

Kao Sedmo:
- Koristeći Član 31, traži se povratak teritorijalnog integriteta Opštine Vlasenica na njegove originalne granice ustanovljene 1991-ge godine.

Kao Osmo:
- U slučaju potvrde Genocida u Vlasenici, koristeći sudsku odluku protiv Radovana Karadžića, traži se povratak Vlaseničkog STATUT-a odobrenog prije Marta 1992.

Dodatni Amandmani:
Pored navedene inicijative izmjena i dopuna STATUTA SO Vlasenica, za prosperitetnu i funkcionalnu demokratsku Vlaseničku Opštinu, gđe svi konstitutivni narodi imaju pravo glasa, bez obzira na broj predstavnika u Opstini, pokrećemo slijedeće amandmane u STATUT-u;

- U Član 68, traži se izmjena broja birača potrebno za incijaliziranje sličnih incijativa na... "pored navedenog, da se doda":
"... ili 2/3 večina glasača drugog kostitutivnog naroda sa zadnjih opštinskih izbora Opštine Vlasenica."
- U Član 9, traži se uvođenje21-og Aprila, kao Dana sjećanja nestalih i protjeranih Vlasenicana sa područja Opštine Vlasenica 1992, sprovedenog putem etničkog čišćenja od strane ratnih zločinaca kao sto su: Nikolić Dragan, Dragan Bastah, Visković Goran, Basić Veljko i njima sličnim još neoptuženim zločincima.
- U Član 19, dodavanje "Logora Sušica" u zaštitu i svrstanje pod odgovornost SO Vlasenica povjerljivim objektom.
- U Član 106, promijeniti odluku o udruživanju SO Vlasenice u druge Opštine sa nadležnosti Skupštine Opštine na "... putem građanskog Referenduma, 2/3 večinom."
- U naslov STATUT-skog dokumenta dodati, "Bosna i Hercegovina" (jer se ove riječi ne spominju nigdje u cijelom Statut-u, podsječajući da se Vlasenica nalazi u državi Bosni i Hercegovini)

Takođe zahtijevamo javno obrazloženje po kojem legalnom i zakonskom BiH popisu stanovništva Opštine Vlasenica, prije podjele Vlaseničke opštine, se vodi Opština Milići, jer Predsjednik SO Milići nije drugog konstitutivnog naroda, kako to STATUT novonastale SO Milići iskazuje, i pod kojim povodom ili prednosti za Opštinu Vlasenica je podijeljena Opština Vlasenica.

- Putem Člana 72, zahtijevamo od Predsjednika SO Zubović Sakiba da sazove "Konferenciju za Stampu", sazivanje vanredne sjednice SO, te zbor građana Vlasenice i da objavi gore navedenu inicijativu.

U roku od 60 dana zahtijevamo da se javno, kao i osnivačima ove akcije, objave i obrazlože zaključci odgovora na ovu inicijativu, i njene pojedinačne tacke.

Dokumenti:
- http://www.opstina-vlasenica.org/Text/S ... senica.pdf
- http://www.opstinamilici.org/PDF/SOP.pdf

1. Potvrda Međunarodnog Kriminalnog Suda za Jugoslaviju (ICTY) da je u regiji Srebrenica sproveden genocid.
2. Tribunal u Haagu u optužnici protiv Radovana Karadžića, uračunava ratna kriminalna djela sprovedena u Vlasenici i logoru Sušica.
3. Legalni dokumenti sa suđenja optuženih (Nikolić Dragana, Predraga Bastaha i drugih) za nezakonito zatvaranje, ubijanje, mucenje i protjerivanje Muslimana od 1992 do 1995-te godine na Opštini Vlasenica.

 

:idea: Link za potpis "INICIJATIVE" nalazi se na vrhu pocetne stranice Vlasenica.info! (ili kliknite na link ispod)

http://www.vlasenica.info/Joomla151/index.php?option=com_jforms&view=form&id=1&Itemid=78

Ažurirano Subota, 02 Svibanj 2009 23:39