A A A
Ponedjeljak, 06 Prosinac 2021
Identitet jos 7 Zrtava Genocida PDF Ispis E-mail
Autor Dzevad Bektasević   
Srijeda, 01 Travanj 2009 06:48

Tuzla, 27.03.2009. godine u 12,00 sati u JKP "Komemorativni centar" U Tuzli, u namjenskim prostorijama , Tim za identifikaciju odredjen naredbom Kantonalnog Tuzilastva u Tuzli, pristupio je odrzavanju sastanaka sa clanovima 9. porodica zrtava, koje su predstavnici udruzenja obavjestili i pozvali radi predstavljanja pristiglih DNA-nalaza i odlucivanja o konacnoj identifikaciji.


Namijenske prostorije za odrzavanje sastanaka sa porodice radi odlucivanja o konacnoj odluci o identitetu nasilno ubijenih zrtava, smjestene su u prostorijama upravne zgrade Komemorativnog centa. Prostorije uredjene sredstvima obezbjednenim od strane Crvenog krsta i menadzmenta Komemorativnog centra. Problematika o koja je pratila ovaj proces i nedostatak primjerenih prostorija za smijestaj pozvanih clanova porodica pri cekanju za predstavanje pristiglih DNA rezultata nihovih najmilijih, ovaj put taj problem je rijesen uredjenjem prostorije u kojoim su predstavnici Kantonalnog crvenog krsta obezbijedili ugodniji i primjereniji boravak. Uredjenjem prostorija za identifikaciju u Komemorativnom centru, problem nije rijesen u potpunosti, prostorija u kojoj clanovi Tima za identifikaciju predsavljaju pristigle DNA rezultate je neprimjerena, mala i ne zadovoljava potrebe svoje namjene. Sugerirano je da prostorija treba biti prostorno veca i sadrzajnija. Rijesavanje problema u ovoj oblasti zasigurno zavrijedjuje vece angazovanje predsavnika izvrsne i zakonodavne vlasti, kako bi problematika u oblasti identifikacija zrtava kao i briga o samim zrtvama i prezivjelim clanovima porodica bila zasnovana na primjeni vazecih pozitvino pravnih propisa. Nije neprimjetno da same zrtve nemaju isti pristup po teritorijalnoj i nacionalnoj pripadnosti kao i pripadnosti dogadja iz perioda stradanja.


Tim za identifikaciju na zakazanom sastanku 27.03.2009 godine, cine predstavnici, MUP-a TK-a, Mr.Tuco dr. Vedo, i predstavnici Udeuzenja. Sastanci su sa zakasnjenjem od 1. sat zapoceti bez prisustva predstavnika Tuzilastva i Instituta za nestale osobe.
Sastanaku su prisustvovali predstavnici elektronskih i stampanih medija.
Na zakazani sastanak pozvane su i pristupili su clanovi porodica za sledece nestale osobe:


1. Mehmedović (Redžo) Nedžad
2. Mehmedović (Redžo) Kemal
3. Gagulić (Alija) Hajrudin
4. Bijedić (Hamid) Aziz
5. Esmić (Muhamed) Mujo
6. Hodžić (Juso) Rešid
7. Ibralić (Šaban) Husein
8. Mehanović (Adil) Sejfo
9. Heljo (Sejdo) Paša

Mehmedović Nedzad zvani Buce r. 1966 i njegov brat Kemal r. 1964. godine sinovi Redze i Hibe Sahbegovic, bili su poznati u Vlasenici,imali su puno prijatelja medju Vlasenicanima, medju kojima je bio vici broj komsija Srbske nacionalnosti. Okupacijom Vlasenice od strane Novosadskog korpusa u aprilu 1992. godine ostali su kod svoje kuce. Odvodjenja uglednih Bosnjaka, cesti nestanci, dovoeli su do uznemiravanja Bosnjackog stanovnista u Vlasenici. Da bi se izaslo iz grada, bilo je potrebno dobiti potvrdu o napustanju Vlasenice, koju je izdavao sluzbenik Matic , koji i danas radi u Opstini. Nisu nam dali potvrdu za izlazak, dosli su po moje sinove 31.05.1992. godine i iste odveli u policiju, a poslije u logor Susica. Bila sam bespomocna da ucinim bilo sta, trazila sam pomoc , niko nije prihvatao moje uzaludne molbe, protjerali su i mene, a moja dva sina su ostavili u Susici. Evo sta su uradili, oduzeli su mi sve sto sam imala, sad sigurno znam sta se desilo. Meni je zivot prestao one noci kad su odvedeni, ovo sto sam ziva, vjerovatno zato da bi prkosila i da poslije danasnje spoznaje istine, dostojansveno tjela svoja dva sina ukopam u Vlasenici na mezarju Rakita. Neka njihovi mezarovi budu svjedoci greske i nepravde prema Bosnjacima Vlasenice ucinjene od nasih komsija, koji trebaju kao so mi identifikujemo svoje zrtve i oni trebaju da identifikuju pocinioce ovih zlocina. Svoju pricu je ispricala Hiba, koja nije mogla potpisati zapisnik, namjesto nje uradila je to daidzinca ubijenih g-da Fatima..

 


Tjelo Gagulić Hajrudina r. 1963.godine , iz Bacina Brda, opcina Vlasenica, pronadjeno je u masovnoj grobnici u rejonu Debelog Brda na lokalitetu Borije. Rezultati pristiglih DNA nalaza predstavljeni su supruzi Raziji i kcerki Fahreti. Nakon okupacije Vlasenice i spaljivanja naseg sela u junu 1992. godine,pobjegli smo iz nasih kuca u obliznje sume, koje su cesto granatirane. Bjezeci od granata i stalnih napada, uputili smo se prema Cerskoj. Svakodnevni napadi , stalnog granatiranja i neizdrzljivi uslovi zivljenja usled gladi i zime, Hajrudin se odlucio na put dug preko 50.km preko sume prema Kladnju. Kolona je naisla na zasjedu na lokaciji Debelog brda i tu je ubijen i moj suprug Hajrudin. Kroz suze ispricala je svoju bolnu tragediju supruga Razija prilikom potpisivanja zapisnika i izjave o ukopu tijela u mezarju Rakita u Vlasenici za 25.04.2009. godine.

Bijedić Aziz r. 1957. godine u Trebinju, zivio je u Vlasenici sa porodicom. Supruga Svetlana je prisustvovala kada ga je Predrag Bastah zv. Car 15.09.1992. godine od kuce odveo u logor Susica , navodno da bi ga zastitio i spasio. Spasavanje je trajalo do 28.09.1992 godine kada su svi zatorenici zateceni u logoru Susica ubijeni. Meni je dugo pricana jedna druga prica, istina koju evo danas saznajemo i svjedocimo ja, Azizova majka Hanifa i brat Izet je ono sto se stvarno desilo mom muzu. Tjelo Aziza je razdvojeno i za isto su dosla dva nalaza DNA. Potpisivanje zapisnika o identitetu iako Azizovom tjelu nedostaju odredjeni dijelovi izvrsila je supruga Svetlana i brat Izet. Zelja majke je da se tjelo njenog sina Aziza pokopa na mezarju Grancarevo u opstini Trebinje na kojem su pokopani svi njegovi predci dana 18.04.2009. godine.

Esmić Mujo r.1959. iz Bacina Brda opstina Vlasenica, zajedno sa svojim komsijom Hajrudinom prosao je pakao napade i paljenje naseg sela . Pokusao je putevim preko sume domoci se slobodne teritorije Kladnja, nije uspio , ubijen je na jednoj od zasjeda organizovanih na putevima prema Klanju. Njegovo tjelo ce biti sahranjeno u Vlasenici 25.04.2009. godine potpisujici zapisnik i izjavu o mjestu ukopa potvrdila je supruga Zumra.
Hodzic Resid, r. 1965... iz Ljeskovika, opstina Srebrenica nasao se u grupi zajedno sa Esmic Mujom i Gagulic Hajrudinom, nisu uspijeli doci do Kladnja i slobodne teritorije, ubijeni su na putu negdje kod Kljestana. Rijecu su sestre Sabahete koja je potpisujuci zapisnik, izjavila da ce tjelo brata Resida biti pokopano u Srebrenici.

Ibralić Husein, r. zarobljn je u 05.06.1992. godine u selu Durici, opština Vlasenica. Sa grupom zarobljenika odveden je u Vlasenicu. Prvo je saslusavan u Stanici milicije u Vlasenici, a poslije je odveden u logor Susica. Nismo nista znali o njegovoj sudbini, ispricala je majka Hanifa. Obzirom da je za njegovo tjelo koje je bilo rasuto po cijeloj masovnoj grobnici "Ogradice" , pristiglo je 5. DNA nalaza, majka i brat Ramo se nisu mogli odluciti o identifikaciji i prihvatnju tijela kojem veci dio nedostaje. Cijelim tokom sastanka o odlucivanju i konacnoj identifikaciji prisustvoavo i njegov sin Sado iz USA, koji je preko ukljucenog telefonskog aparata imao prike da sazna o stanju kompletnosti tjela njegovog oca. Prisutni clanovi porodice Ibralic zamolili su za dodatno vrijeme i odgadjanju konacne identifikacije kako bi se izvrse dodatne konsultacije unutar porodice zbog vece nekompletnosti tijela. Trazenom zahtijevu je udovoljeno, a porodica u narednom periodu moci ce nakon usaglasavanja moci pristupiti konacnoj identifikaciji.

Za porodicu Mehanović koja je za posledicu okupacije i etnickog ciscenja Vlasenice , rezultirala ubistvom Sejfe, Seida, Seada i Dzemala- 4. brata, kao i supruge Sejfe (Minke) koji je obavljao poziciju direktora Osnovne skole u Vlasenici. Proslogodisnji nalazi DNA i kojim su dobili identitet Dzemal i Sejfo i cinjenica da su pristigli nalazi dovedeni u vezu sa doniranom i analiziranom krvi kcerke od Sejfe, nedovoljni su, stoga je potrebno uraditi dodatne nalaze krvi sa dijecom od Seada i Sejda. Ovom sastanku prisustvovla je porodica ubijenog Seida, supruga Fatija i sin Fadil, koji nisu dobili informaciju o identitetu za njihovog supruga i oca. Dogovoreno je da se urade dodatne DNA analize, kako bi se izvrsilo razdvajanje tijela i potvrdio identitet za 4 ubijena brata Mehanovic.

Telo Heljo Pase, r. 1927. godine u Bijeljini, supruga Heljo Avde iz Vlasenice, za koje je pristiglo 5 DNA nalaza pronadjeno je u masovnoj grobnici "Ogradice". Iz ovog se moze vidjeti da su istinite informacije koje sam ja dobila, ispricala je svoju pricu kcerka Jasminka, 13.09.1992. godine majka Pasa i otac Avdo su odvedeni od kuce i ubijeni, njihova tjela su pokopana u masovnu grobnicu na lokalitetu mezarja Rakita . Tragajuci za njihovim tjelima, pokazano mi je mjesto gdje je ta grobnica. Prisustvovala sam toj ekshumaciji, pronadjena je samo jedna noga i jos nekoliko djelova tjela. Dok se radila grobnica prolaznici su dobacivali, rijecima samo vi radite necete nista pronaci. Grobnica je izmjestena i odvezena negdje u sumu to je bila sledeca informacija. Evo sad se to i potvrdjuje, tjelo majke je pronadjeno, nije kompletno, a dok za tjelo mog oca se jos nista ne zana. Potpis na izjavu o ukopu tjela i zapisnik o identifikacija svojerucno je podpisala kcerka Jasminka.


Rezultati odrzanog sastanka su rezultirali sa 7. slucajeva za koje su zrtve dobile identitet, za 5. slucajeva porodice su se izjasnile da tjela identifikovanih zrtava zele pokopati na mezarju Rakita u Vlasenici dana 25.04.2009. godine, a dok su se porodice za slucaj Bijedić Azira i Hodzić Resida izjasnile da zele tjela pokopati na individualnoim lokacijama u mjestima rodjenja. Za porodice Ibralić i Mehanović neophodno je potreno uraditi i dobiti jos dodatnih DNA nalaza, kako bi zrtve dobile svoj konacni identitet.
Sledeci termin za identifikaciju zrtava iz Vlasenice zakazan je za 01.04.2009. godine u 08,30 sati, u prostorijma JKP "Komerotavni centar" u Tuzli.

Dostavljeno: - www.vlasenica92-95.ba - Arhiva PREDSJEDNIK
Dzevad Bektasević