A A A
Petak, 28 Siječanj 2022
Bastah i ostali: Štrajk prvooptuženog PDF Ispis E-mail
Autor BIRN   
Srijeda, 01 Travanj 2009 06:27
Bastah i Viskovic30 mart 2009  Ročište na suđenju za zločine u Vlasenici odloženo jer je svjedok Odbrane odbio dati iskaz bez prisustva svog advokata. Sudsko vijeće na suđenju Predragu Bastahu i Goranu Viškoviću odgodilo je saslušanje svjedoka Odbrane Radenka Stanića za 6. april 2009. godine jer je svjedok izrazio želju da njegov branilac bude prisutan tokom svjedočenja.

Državno tužilaštvo tereti Bastaha, bivšeg pripadnika rezervnog sastava policije, te Viškovića, nekadašnjeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), za niz zločina počinjenih 1992. godine nad bošnjačkim stanovništvom Vlasenice.

Stanić, kojeg Tužilaštvo BiH sumnjiči kao bivšeg komandira policijske stanice u Vlasenici da je učestvovao u protivzakonitom zatvaranju i zlostavljanju civila Bošnjaka na području općine Vlasenica tokom 1992. godine, izrazio je bojazan da bi mu svjedočenje moglo “nanijeti štetu”, te je zbog toga tražio da se oslobodi dužnosti da svjedoči.

Nakon što mu je Zoran Božić, predsjedavajući Sudskog vijeća, objasnio da je njegova građanska dužnost da svjedoči, svjedok je zatražio da se njegovo saslušanje odgodi, te da na iduće ročište bude pozvan njegov branilac Veljko Čivša.

Na ovom ročištu, prvooptuženi Bastah je kazao Sudskom vijeću da je “stupio u štrajk”, jer, kako je rekao, njegovi pretpostavljeni iz policijske stanice Vlasenica, “Radenko Stanić i Milanko Šargić, nalaze lažne svjedoke da bi mene okrivili”.

“Ovaj branilac Veljko Čivša, on je ranije bio moj branilac. Ja sam se njemu povjerio, a on je sada branilac Stanića i sve mu je prenio”, kazao je Bastah.

Sudsko vijeće pozvalo je prvooptuženog da prekine štrajk, jer “to nikome ne koristi”, te mu pojasnilo da je on “za Sud nevin dok se ne dokaže suprotno”.

Naredno ročište zakazano je za 2. april 2009. godine, kada će biti saslušana dva svjedoka Odbrane Predraga Bastaha.