A A A
Ponedjeljak, 15 Kolovoz 2022
Bastah i ostali: Dan spasenja (Ljudska strana) PDF Ispis E-mail
Autor BIRN   
Utorak, 10 Ožujak 2009 07:36

Zaštićeni svjedoci Odbrane ispričali kako ih je u proljeće 1992. godine spasio optuženi Goran Višković. Prvi svjedoci Odbrane Gorana Viškovića, koji su iskaze dali uz mjere zaštite, kazali su kako ih je u proljeće 1992. godine optuženi izveo iz zatočeništva u Vlasenici, te tako “spasio od sigurne smrti”.

Državno tužilaštvo tereti Predraga Bastaha, bivšeg pripadnika rezervnog sastava policije, i Gorana Viškovića, bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), za zločine počinjene u Vlasenici tokom 1992. godine, te radnje koje su “doprinijele i ojačale funkcionisanje logorskog sistema, zlostavljanja i progona” na području ove općine.

Svjedok B1 je kazao pred Sudom BiH da je iz svog doma u Vlasenici izveden 5. maja 1992. godine, kada su ga tri policajca odvela u policijsku stanicu.

“Doveli su me u stanicu i uveli u jednu kancelariju. Počeli su mi postavljati pitanja i udarati me nekoliko puta u predjelu ramena i grudnog koša. Od straha nisam osjetio bol”, kazao je B1.

U tom trenutku, dodao je svjedok, otvorila su se vrata ureda i on je začuo glas Gorana Viškovića, koji je rekao policajcima da ga puste, jer “ima nekog posla sa mnom”.

“Nakon toga sam dao kratku izjavu i onda me Goran odveo kući, gdje smo popili kafu. Rekao mi je da ne izlazim iz kuće, ali da gledam kako ću izaći iz Vlasenice. To sam i uradio, 15. maja sam pobjegao”, kazao je svjedok B1.

Drugi zaštićeni svjedok ispričao je kako je u aprilu 1992. godine bio “zatočen u stanici policije Vlasenica”, skupa sa 24 Bošnjaka.

“Moja supruga je bila pred zgradom sve vrijeme i molila vojnike da me puste. Svi su je tjerali dok nije naišao Goran Vjetar, koji joj je obećao da će me pustiti”, rekao je ovaj svjedok.

Prema njegovom iskazu, Višković je došao u pritvor u stanici policije i čuvarima rekao da mu je ovaj svjedok dužan novac, te ga odveo kući.

“Kada me je dovezao kući, rekao je: ‘Nek' ti je Bog na pomoći.’ Za mene je to bilo veliko. To je bio moj dan spasenja. Mnogi odatle nisu izašli i smatram da me Goran nije spasio, ni ja ne bih izašao”, zaključio je svjedok.

Naredno ročište zakazano je za 12. mart 2009. godine.

Ažurirano Utorak, 10 Ožujak 2009 08:03