A A A
Utorak, 28 Rujan 2021
Identifikacija Zrtava iz Vlasenice PDF Ispis E-mail
Srijeda, 25 Veljača 2009 14:46
Dana 19.02.2009. godine posupajuci po ranije dogovorenom terminu za odrzavanje sastanka sa clanovima poridica, za koje su pristigli pozitivni nalazi DNK-a, meciranja profila  izolovanih iz izuzetih uzoraka kosti sa ekshumiranih tjela i uzoraka krvi dobivenih od najblizih clanova porodica nestalih osoba, predstavnici Udruzenja su obavjestili i izvršili pozivanje clanova porodica za 8. ubijenih osoba radi odrzavanja satanka u prostorijama Sudske Medicine  JZU UKC Tuzla,  i odlucivanja o konacnoj identifikaciji, za sledece slucajeve:

01.        Hajdarevic (Dervis) Almasa  /V.OGR-01/224 B/,
02.        Hodzic (Ahmo) Sadidin /SEK.PEL-1/060/,
03.        Jahic (Avdo) Almir /SEK.PEL-1/011 /,
04.        Music (Meho) Mehmed /V.HAK-001 BP br.2,
05.        Peziz (Sulejman) Enis  /ŠEK.PEL-1/016/,
06.        Salihovic (Zaim) Zijad /V.DUR-1/2/,
07.        Salkic (Saban) Nedzada /V.OGR-01/260 B/
08.        Hajdarevic (Emin) Suada /GOR-90/.

Hladno i snjezno vrijeme, nije sprijecilo pozvane clanove porodica da iz Vlasenice i susjednih opcina dodju na dogovoreni sastanak. Mali hodnik ispred ulaza u labaratoriju Mikrobilologije i Sudske medicine ,JZU UKC Tuzla,  nije dovoljan da bi svi pristigli clanovi porodica  ubijenih osoba za koje su dosli da nakon 17.godina konacno saznaju istinu i prekinu agoniju i iscekivanje sa kojim su suoceni od momenta kada su sa svojim najblizim ostvarili zadnje kontakte davne 1992. godine.
Spoznaja da je veliki broj tjela ubijenih, unisten, premjestanjima grobnica, paljenjem tjela i skrivenjem lokacija masovnih i pojedinacnih grobnica, na licima porodica pored vidljive tuge i bola, uocavao se izraz zahvalnosti za ulozene napore da se dodje od pronalaska tjela i identifikacija, kako bi se mogle obaviti dostojanstvene dzenaze i smiriti duse ubijenih.

Nakon kasnjenja od 1. sat, i neprisustva predstavnika Tuzilastva TK u Tuzli, koje i izdalo Naredbnu za pripremu i obezbjedjenje tjela, odjece i identifikacionih dokumenata za identifikaciju navedenih 8. slucajeva, u 09,30 sati, zapocelo se sa identifikacijom.
-        Hajdarevic (Dervis) Almasa, r.1936 godine, bila je bolesna i tesko se kretala zbog posledica mozdanog udara,  zivjela je u Vlasenici do 13.09.1992. godine kada je Vlasenica etnicki ociscena od  Bosnjaka, i ona je odvedena, pucano joj je u glavu. Sa njom je ostala i sestra Suvada, za koju nista do danas nisam znala, evo ona je pronadjena negdje u Stojkovicima kod Foce. Otac Emin je radio u Srbiji, nakon okupacije Vlasenice 21.04.1992. godine od strane Novosadskog korpusa,  regularne formacije JNA, pokusao se vratiti u Vlasenicu, nije dosao, od tad mu se gubi svaki trag. Zelja mi je da i njegovo tjelo pronadjem i dostojno pokopam , rijeci su kcerke Ajke  koja je pristupila identifikaciji majke Almase.

-        Hodzic (Ahmo) Sadidin, r. 1965 godine, zivio je u Vlasenici u porodicnoj kuci, kad su 21.04.1992. godine istu zauzeli  pripadnici JNA, zajedno sa suprugom, majkom i ocem. Nekoliko puta je privodjen na ispitivanja u Stanicu milicije u Vlasenici, da bi 21.07.1992. godine zajedno sa ocem Amhom odveden u logor "Susica". Oca sam identifikovala 2005 godine i sahranila u Vlasenici, a evo sad i brata, kroz plac ispricala nam je Sabaha dok je potpisivala izvjestaj o identifikaciji za brata Sadidina.

-        Jahic (Avdo) Almir, rodjen 1975. bio je ucenik 2 razreda Srednje skole u Vlasenici, okupacijom opstine od 21.04. 1992. godine prekinuto mu je skolovanje, komsije su govorile da se ne brine , ici ce on ponovo u skolu. Stalna odvodjenja u Stanicu milicije komsija Muslimana iz naseg naselja Piskavice, na saslusvanja sa kojih  se vise nisu vracali, dovelo je do toga da ja 02.06.1992. godine odem u Vlasenicu da trazim potvrdu za izlazak moje porodice prema Kladnju. Tog dana u nase naselje usla je jedinica naoruzanih vojnika koje su cinili mladici Srpske nacionalnosti iz Vlasenice i naseg naselja, pucali su i palili kuce, moj suprug Avdo i sin Almir su ostali kod kuce, vise ih nisam vidjela, Za Almira sam dobila informaciju da je vidjen u logoru  Sušica 04.08.1992. godine a poslije je premjesten u logor na Pelemise kod Kladnja. Supruga Avdu sam prosle godine identifikovala, tjelo je  bio je u grobnici u Ogradice, rezervisala sam  grobno mjesto za Almira pored oca na  mezarju Rakita, evo danas sam saznala za sina Almira da je ubijen na Pelemišima, da djelovi njegovog tjala nedostaju, da su pokusali paleci tjela da sakriju dokaze o ubistvu i nemogu se pomiriti sa tim da ne vidim njegovo tjelo prije sahrane, iskaz je majke Hajrije  od ubijenog 17-ogodisnjeg Almira.

-        Music (Meho) Mehmed, rodjen 1928. godine u Pijicima, Opstina Vlasenica Nakon sto je nase selo zapaljeno a komsije ubijene, Mehmed je sa djelom porodice sumom pobjegao u Cersku. Zauzimanjem Cerske 02.03.1993. godine u rejonu Hakalasa bjezeci Mehmed  je ubijen. Mene su zarobili jer se nisam mogao kretati bio sam ranjen u nogu, odveli su me u Milice u bolnicu, stavili mi fiksatore na ranjenu nogu.  Nakon 14. dana iz bolnice, prevezli su me u zatvor koji se nalazi iza zgrade suda u Vlasenici. Tu su me sakodnevno ispitivali i tukli i maltretirali, policajci i vojnici koje sam dobro poznavao. Nakon godinu dana prvi put sam izasao iz samnice, odveden sam u bolnicu gdje su mi skinuti fiksatori. Odmah sam vracen u zatvor, i ponovo podvrgnut svakodnevnom maltretiranju. D. Tesic, tukuici me ponovo mi je slomio istu nogu, nisu me vodili u bolnicu a niti sam izlazio iz te samnice, dolazili su unutra i tukli me. 28.01.1996. godine u Sarajevu razmijenjen sam sa jos 6. zatvorenika iz zatvora u Vlasenici. Pricao je svoju zivotnu pricu Halil,  koji je prisustvovao identifikaciji punca Mehmeda za kojeg je pronadjeno vrlo malo djelova tjela.

-        Pezic (Sulejman) Enis, r. 1962. godine, po zanimanju trgovac, radioje u "Poletu". Sa suprugom i dvoje malodobne djece zivio u podoricnoj kuci u Vlasenici. Aprila 1992. godine u Vlasenicu je usla JNA iz Novog Sada. Enisa su priveli u Stanicu milicije, zadnji put je vidjen 08.07.1992. godine u logoru Susica u Vlasenici, da bi ga poslije prebacili u logor  Pelemise kod Kladnja, sto se evo i potvrdjuje pronalaskom njegovog tjela u grobnici u Pelemisima. Ubijen je , kosti lobanje su polomnjene vjerovatno zbog pucnja u glavu. Kroz plac pricala je majka Zarifa, potpisujuci zapisnik o identifikaciji za sina Enisa.

-        Salihovic (Zaim) Zijad, r. 1968. godine iz Voljevice, ubijen je u rejonu Djurica, opstina Vlasenica, prilikom pokusaja prelaska iz Srebrenice prema  Kladnju. Nisam nista o njemu znala otkako je iz Srebrenice u oktobru 1993 godine krenuo na put kroz sumu da bi dosao na slobodnu teritoriju, a evo sad vidimo gdje je i kako je zavrsio, ispricala je Sadeta.

-        Salkic (Saban) Nedzada, r.1974. godine, zarobljena je zajedno sa djedom Omerovic Bajrom i  nenom Ramkom, kod kojih je zivjela, u toku napada na selo Pijuke na pocetku agresijena Vlasenicu 1992. godine. Odvedeni su u Vlasenicu  u logor "Susica". Zlostavljanja je, cesto odvodjena u svaka dana dana i noci. Dana 07.08.1992. godine odvedena ja na ispitivanje u Stanicu milicije Vlasenica i od tada se za njom gubi svaki trag. Tjelo joj je pronadjeno u masovnoj grobnici Ogradice a tjelo djeda je identifikovano 2000 godine i sahranjeno u mezarju Rakita u Vlasnici, pa mi je zelja da i Nedzadino tjelo tu sahranim , rekla je majka Hirka, potpisujuci zapisnik o identifikaciji za kcerku Nedzadu.

-        Hajdarevic (Emin) Suvada, r. 1954. godine, rat i agresija na BiH i Vlasenicu, nas je zatekla u Vlasenici. Majka je ostala sa nenom Almasom koja je bila bolesna. Nisam nista znao sta se desilo, danas sam saznao da je tjelo moje majke pronadjeno negdje u Stojkovicima kod Foce, ubijena je, i nedostaju djelovi njenog tjela. Nena Almasa je isto danas identifikovana i zelja mi je da pronadjemo i djeda Eminai da njihova tjela sahranim u Vlasenici na mezarju Rakita., izjavio je Nerkiz sin Suvade.

Za 7. identifikovanih tjela porodice su potisivanjem izjave o mjestu ukopa identifikovanih tjela , izjasnile se da  zele pokopati ista u mezarju "Rakita" u Vlasenici, na dan 25.04.2009. godine kada je zakazan termin zajednicke dzenaze za identifikovane zrtve iz Vlasenice, a za tjelo Salihovic Zijada porodica  se izjasnila da zeli da se pokopa u Bratuncu.

Sledeci termin identifikacije bit ce zakazan nakon zavrsetka procesa reasocijacije (spajanja djelova tjala za koje su pristiglo vise DNK-a nalaza), a kojem ce se pristupiti u  narednim danima za preostalih i predhodno objavljenih  27 slucajeva.
 
     U D R U Z E NJ E                                                          
     PORODICE ZRTAVA RATA VLASENICA 1992-95       
     75000 TUZLA ul. Mehmedalije Maka Dizdara br.1, B-1/A-5/14       
     Tel. +387 61 13 48 94 
Ažurirano Srijeda, 25 Veljača 2009 22:39