A A A
Utorak, 28 Rujan 2021
Karadžić: Sušica i Genocid PDF Ispis E-mail
Autor BIRN   
Subota, 21 Veljača 2009 21:40
Radovan Karadzic
Radovan Karadzic

Radovan Karadžić izjavio da se “zbog neformiranog tima Odbrane” ne može izjasniti o prijedlogu Tužilaštva u Haagu za uvrštavanje u optužnicu inicidenta u Sušici.

Na statusnoj konferenciji Vijeće Tribunala u Haagu naložilo je Radovanu Karadžiću da do srijede, 25. februara, odgovori na prijedlog tamošnjeg tužilaštva za ponovo uvrštavanje u optužnicu incidenta koji se tiče ubistva 140 ljudi u logoru Sušica u Vlasenici.

Optuženi Karadžić je kazao da je u posljednjih nekoliko dana “dobio mnogo papira”, koje “zbog manjka kapaciteta” nije stigao pregledati, te da mu čak nije jasno da li je “izmijenjena optužnica sada na snazi i trebali li se sada izjašnjavati o njoj”.

Sudija Iain Bonomy objasnio je Karadžiću da se od njega “ne traži izjašnjenje o optužnici, već samo izjašnjenje o prijedlogu Tužilaštva da se dopusti izmjena optužnice”.

Bonomy je dodao da će pokušati održati još jednu statusnu konferenciju za “otprilike dvije sedmice”, kada bi se ovo pitanje trebalo razriješiti.

Karadžić, kao bivši predsjednik Republike Srpske i vrhovni komandant njenih oružanih snaga, optužen je za genocid počinjen u 10 bosanskohercegovačkih općina, te u Srebrenici, kao i za mnogobrojne zločine počinjene u 27 općina.

Nakon što je Sud 17. februara ove godine djelimično prihvatio optužnicu protiv Karadžića i, zbog nedostatka dokaza, naložio izbacivanje određenih “incidenata”, među kojima i incident koji se odnosi na ubistvo 140 zatočenika logora Sušica, Tužilaštvo je zatražilo dodatno vrijeme kako bi te dokaze dostavilo, jer je došlo do “činovničke greške”.

Karadžić je na statusnoj konferenciji odgovorio da “ne dolazi u obzir da bude popustljiv prema promašajima Tužilaštva”, te da će se očitovati do zadatog roka, mada je izrazio “nezadovoljstvo kratkim rokom”.

Na ovoj statusnoj konferenciji Haški sud je naložio Tužilaštvu da pripremi pretpretresni podnesak u kojem će se nalaziti “pregled toka koji će se pratiti tokom suđenja, što će biti od pomoći Vijeću u pregledu velike količine materijala”.
Ažurirano Srijeda, 25 Veljača 2009 14:44