A A A
Ponedjeljak, 15 Kolovoz 2022
Karadžić: Nova Optužnica PDF Ispis E-mail
Autor BIRN   
Utorak, 17 Veljača 2009 11:30
Radovan Karadzic
Radovan Karadzic

17 februar 2009  Tribunal u Haagu djelimično odobrio prijedlog tamošnjeg Tužilaštva za izmjenu optužnice protiv Radovana Karadžića.

Vijeće Tribunala u Haagu prihvatilo je u većem dijelu izmijenjenu optužnicu koju je tamošnje Tužilaštvo podnijelo protiv Radovana Karadžića u septembru 2008. godine.

Karadžić, bivši predsjednik i vrhovni komandant oružanih snaga Republike Srpske, u dvije tačke izmijenjene optužnice tereti se za genocid počinjen u 10 bosanskohercegovačkih općina, te u Srebrenici, dok mu se na teret još stavljaju udruženi zločinački poduhvat i zločini počinjeni u 27 općina, s posebnim osvrtom na opsadu Sarajeva.

Sudsko vijeće je smatralo da je većina predloženih izmjena “adekvatno podržana dokazima”, ali nije moglo prihvatiti navode iz optužnice koji se odnose na “tri navodna incidenta”, smatrajući da za njih nije bilo dovoljno dokaza.

“Navodni incident koji se odnosi na ubistvo najmanje 11 muškaraca tokom zatočenja u Osnovnoj školi ‘Petar Kočić’ (općina Bosanska Krupa, op.a.) u maju 1992. godine, nije adekvatno podržan dokumentima. Jedni dokumenti podržavaju ubistvo 11 muškaraca, ali između 1. i 10. augusta 1992. godine, dok se u drugima ne spominju nikakva ubistva u toj školi”, navodi se u odluci Suda.

Osim ovoga, Sudsko vijeće je smatralo da Tužilaštvo nije pružilo dovoljno dokaza koji potkrepljuju navode o ubistvima 37 muškaraca iz Kasindolske ulice u Sarajevu u maju 1992. godine, kao ni ubistvo oko 140 zatvorenika iz logora Sušica, općina Vlasenica, u septembru 1992. godine.

“U ponuđenim dokumentima se spominju ubistva samo devet osoba u Sušici”, stoji u ovoj odluci.

U ostalom dijelu Sudsko vijeće je odobrilo izmjene, te naložilo Tužilaštvu da podnese novu optužnicu u kojoj će uvažiti ove sudske odluke. Nakon toga će, kako je navedeno, biti zakazano ročište na kojem će se optuženi izjasniti o ovim optužbama.

 

Sudsko vijeće Haškog tribunala potvrdilo je novu, izmjenjenu optužnicu protiv bivšeg predsjednika Republike Srpske (RS) Radovana Karadžića, koja ga u dvije tačke tereti i za genocid u BiH. 

Izmjenjena optužnica tereti Karadžića za genocid nad nesrbima u Srebrenici i još 11 opština u BiH, progon, istrebljenje, ubistva i druge zločine nad Muslimanima i Hrvatima od 1992. do 1995. godine, saopšteno je iz Haškog suda.

Vijeće predsjedavajućeg Ijana Bonomija iz prijedloga nove optužnice, koji je Tužilaštvo podnijelo krajem septembra, odbacilo je samo tri dodatna navoda o ubistvima, zbog nedovoljnih dokaza.

Karadžić je u dvije tačke optužen za genocid, a u preostalih devet tačaka za progon, istrebljenje, ubistva, deportacije, nehumana djela, terorisanje civilnog stanovništva, nezakonite napade na civile i uzimanje međunarodnih talaca.

Optužbe protiv Karadžića su usredsređenje na etničko čišćenje u BiH od 1992. do 1995. godine, kampanju terora protiv civila tokom opsade Sarajeva u isto vrijeme, uzimanje UN osoblja za taoce u maju i junu 1995. godine, te genocid u Srebrenici u julu 1995. godine.

Sudsko vijeće je odbacilo Karadžićev prijedlog da se izmjenjena optužica svede na samo jedan od tih mjesta zločina.

Pomenuta krivična djela su, osim genocida, u pet tačaka kvalifikovana kao zločini protiv čovječnosti, a u četiri kao kršenje zakona i običaja ratovanja.

Premda je broj tačaka optužnice ostao isti, tužioci smatraju da su četiri tačke - progon, istrebljenje i ubistva, u izmjenjenoj optužnici nove, iz čega proizilazi da će Karadžiću biti omogućeno da se po njima izjasni o krivici.

Broj opština u kojima su počinjena krivična djela u novoj optužnici je smanjen sa 41 na 27.

Karadžić je izmjenjenom optužnicom, zajedno sa komandantom Vojske RS Ratkom Mladićem, označen kao ključni učesnik u zajedničkom zločinačkom poduhvatu, čiji je cilj bilo trajno uklanjanje Muslimana i Hrvata sa teritorija koje su Srbi smatrali svojim širom BiH.

Kao "dodatne zločinačke poduhvate" Karadžića i Mladića, tužioci su naveli "širenje terora među civilnim stanovništvom Sarajeva preko kampanje snajperisanja i granatiranja", zatim "eliminisanje bosanskih Muslimana iz Srebrenice" i "uzimanje za taoce osoblja UN".

Prema prijedlogu optužnice, učesnici u zajedničkom zločinačkom poduhvatu, zajedno sa Karadžićem i Mladićem, bili su i Momčilo Krajišnik, Slobodan Milošević, Biljana Plavšić, Nikola Koljević, Mićo Stanišić, Momčilo Mandić, Jovica Stanišić, Franko Simatović - Frenki, Željko Ražnatović - Arkan i Vojislav Šešelj.

Pored genocida nad Muslimanima u Srebrenici, Karadžiću se optužnicom na teret stavlja i genocid nad Muslimanima i Hrvatima u opštinama Bratunac, Brčko, Foča, Ključ, Kotor Varoš, Prijedor, Sanski Most, Višegrad, Vlasenica i Zvornik.

Karadžić je uhapšen 21. jula u Beogradu, a pred sudijom Tribunala krajem jula i krajem avgusta odbio je da se izjasni o krivici po tačkama važeće optužnice. Pretpretresni sudija u spis je zatim unio da se Karadžić ne osjeća krivim.

Sljedeće pojavljivanje zakazano je za petak, 20 februara u 14.15 časova u Sudnici 1 kad se očekuje da će Karadžić podnijeti žalbu na navode optužnice.

(Srna)

Ažurirano Srijeda, 25 Veljača 2009 14:46