A A A
Petak, 17 Rujan 2021
13 opština još nisu obezbijedile zemljište PDF Ispis E-mail
Autor Bojana Divljak   
Četvrtak, 22 Siječanj 2009 12:31
13 opština još nisu obezbijedile zemljišteBANJALUKA - Trinaest opština u RS još nisu obezbijedile lokacije za izgradnju kuća za porodice s petoro i više djece, iako bi kuće trebalo da budu završene do kraja maja ove godine, potvrdila je Dušica Zubanović, portparol Ministarstva za porodicu, omladinu i sport RS.

Opštine koje još nisu obezbijedile zemljišta su Vlasenica, Donji Žabar, Trebinje, Bijeljina, Banjaluka, Bileća, Teslić, Vukosavlje, Rogatica, Bosanski Brod, Doboj, Ugljevik i Pale.

"Projekat izgradnje kuća za višečlane porodice finansira Vlada, a lokalne zajednice su dužne da obezbijede zemljište, infrastrukturu i dokumente za gradnju. Međutim, dinamika izgradnje kuća je usporena jer opštine nisu obezbijedile zemljišta", kazala je Zubanovićeva.

Zubanovićeva je rekla da je predviđeno da bude izgrađeno 97 kuća, a da je do sada izgrađeno 13.

U Gradišci su izgrađene četiri kuće, u Srpcu, Prnjavoru i Kostajnici izgrađene su po dvije kuće, a Kneževu, Ribniku i Kotor Varošu po jedna", pojašnjava Zubanovićeva.

Ona je navela da u Banjaluci treba da bude izgrađeno osam kuća, ali da izgradnja nije počela jer još nije riješeno pitanje zemljišta.

Milenko Šajić, portparol Administrativne službe grada Banjaluka, rekao je da su za četrii porodice koje imaju vlastitu zemlju pokrenuti ostavinski postupci pred Osnovnim sudom u Banjaluci.

On je istakao da su od Osnovnog suda tražili da se ovi predmeti ubrzaju i dodao da su oni u završnoj fazi.

"Kada je riječ o ostale četiri porodice, obezbijedićemo im novac za kupovinu zemlje, ali smo imali poteškoća da nađemo zemljišta koja imaju riješeno imovinskopravne odnose", kazao je Šajić.

On je poručio da su neriješeni imovinski odnosi jedini razlozi zbog kojih zemljišta još nisu obezbijeđena i da oni nisu mogli na to značajnije uticati.

Dragan Božić, šef Odsjeka za humanitarne djelatnosti i nevladine organizacije u opštini Bijeljina, rekao je da je opština obezbijedila placeve za devet kuća.

"Osam temelja za kuće je urađeno, što znači da trebamo uraditi još jedan temelj. U planu je kupovina još dva placa", kazao je Božić.

Jedna od porodica iz Banjaluke koja će ovim projektom dobiti kuću je i osmočlana porodica Mulić iz banjalučkog naselja Vrbanja.

"Podstanari smo, muž i ja ne radimo i živimo od dječjeg dodatka od 250 KM i muž radi po nekad na dnevnicu", rekla je Suada Mulić.

Kako kaže, za nju i njenog muža, a posebno za njihovih šestoro djece puno će značiti što će napokon imati vlastiti krov nad glavom.

"Petorica sinova spava u jednoj sobi i raduje nas što ćemo napokon imati nešto svoje", ističe Suada.

Said Mulić, otac šestorice sinova, rekao je da ih je gazda kuće u kojoj trenutno žive oslobodio kirije, jer, kako kaže, svjestan je i on da nemaju mogućnosti da mu to plaćaju.

"Kad bi dobio kuću i smjestio svoju djecu ne bih žalio umrijeti u tom trenutku", kroz suze priča Said.

Naime, ističe da njegovu situaciju niko ne može razumjeti ko nije osjetio na svojoj koži.

"Vladi RS se zahvaljujem u svoje ime, u ime svoje porodice i u ime svih porodica kojima će biti napravljene kuće", rekao je Said.

Trinaestogodišnji Admir nije krio oduševljenje što će dobiti kuću i što će napokon njegova braća i on dobiti svoje sobe.

Za realizaciju ovog projekta Vlada RS je izdvojila više od 8,6 miliona maraka.