A A A
Utorak, 28 Rujan 2021
Bastah i Ostali: Susica korijen Genocida PDF Ispis E-mail
Autor BIRN   
Utorak, 20 Siječanj 2009 10:15
Predrag Bastah
Predrag Bastah

Vještak grafološke struke tvrdi da nije bio u stanju obaviti svoj zadatak jer je optuženi Bastah “postao agresivan”.

Esad Vilić, vještak grafolog, istakao je da zbog nesaradnje optuženog nije bio u mogućnosti izvršiti svoj zadatak. Naime, Vilić je trebao utvrditi identitet autora nekoliko stranica u rokovniku nađenom kod Predraga Bastaha prilikom njegova uhićenja.  


Sporna stranica rokovnika, koju je Vilić analizirao, počinje spiskom imena, a potom piše: “Dragan Bastah deset njih odveo na teški rad, kad su se vratili vidjelo se da su bili tučeni.”  

Vilić je u sudnici pojasnio da je nakon pregleda rokovnika otišao u zatvor Kula, te u pritvorskoj jedinici pokušao od optuženog Bastaha uzeti “primjerak nespornog rukopisa radi komparacije”.  

“Bastah je prvo svojevoljno pisao, ali se na kraju naljutio i odbio je dalje da piše. Počeo je da galami i postao je agresivan, te pocijepao papire i odbio da ih preda. Ja sam otišao bez primjerka, tako da nisam bio u stanju obaviti vještačenje”, dodao je Vilić.  


Odbrana Predraga Bastaha kazala je da je optuženi tog dana bio “bolestan”, te predložila da se odredi novi datum vještačenja kada će optuženi “voljno dati primjerak rukopisa”.  

Tužilaštvo tereti Predraga Bastaha zvanog Dragan, ili Car, i Gorana Viškovića zvanog Vjetar, bivše pripadnike policijskih i vojnih struktura Republike Srpske, za protjerivanja, ubistva i mučenja Bošnjaka na području Vlasenice tokom 1992. godine.  

Na ovom ročištu iskaz je dao i Amor Mašović, predsjedavajući kolegija direktora Instituta za nestala lica BiH, koji je kazao da je, prema podacima Instituta, od aprila do decembra 1992. godine u Vlasenici “nestalo” 836 osoba nesrpske nacionalnosti, dok su njih 393 već ekshumirane i identificirane. 

 “Žrtve sa područja Vlasenice pronađene su u 12 masovnih grobnica, od kojih je najveća na području Debelog brda, i nekoliko pojedinačnih grobnica. Bitno je napomenuti da gotovo trećina svih nestalih osoba potiče iz logora Sušica, gdje su posljednji put viđene žive”, kazao je Mašović.

Prema navodima optužnice, Bastah i Višković su “svojim činjenjem i poticanjem doprinijeli i ojačali funkcionisanje logorskog sistema zlostavljanja i progona” kako u logoru Sušica, tako i u drugim zatvorima u Vlasenici.  

Prema Mašovićevim riječim, od ukupnog broja osoba nesrpske nacionalnosti nestalih tokom 1992. godine, “18 posto su žene, a dodatnih 7 posto su lica koja su u trenutku smrti imala manje od 18 godina”.

Vedo Tuco, vještak sudske medicine, također je iznio nalaz na ovom ročištu, te dao podatke o ekshumacijama i identifikaciji 22 osobe bošnjačke nacionalnosti za čiju smrt se terete optuženi, a koje su pronađene u masovnim grobnicama na području Vlasenice.  

Tuco je kazao da su tijela nastradalih ekshumirana iz grobnica na “Debelom brdu, Sušici, Klještanima, Vrcinom jezeru i mezarju Reketa” na području općine Vlasenica.  

Naredno ročište zakazano je za 26. januar 2009. godine, kada će Tužilaštvo započeti sa izvođenjem materijalnih dokaza. 

Ažurirano Srijeda, 25 Veljača 2009 22:55