A A A
Subota, 25 Rujan 2021
Vedad Ibisevic na Odmoru u Americi PDF Ispis E-mail
Autor Sanel Babic   
Subota, 27 Prosinac 2008 22:09

Nakon uspijesne sezone u Hoffenheimu, prvak sezone prve Bundeslige u Njemackoj, nas Vedad se sad odmara kod roditelja u St. Louisu, Americi. A nas Calton (Bernes Alikadic) i Azra su iskoristili priliku da ponovo uhvate nasu Vlasenicku svjetsku zvijezdu za jednu privatnu uspomenu.

Zelimo nasem Vedadu sve najbolje u iducem dijelu sezone... i drzimo mu palceve da obori Miller-ov rekord za najvise golova u jednoj sezoni (tj. 40, posto je vec zabio 18 u 16 utakmica).

24SI - Najbolji strijelac Bundeslige, po učinku jedan od najboljih u Evropi, zvijezda Hoffenheima, ponos bh. nacije, Bosanac koji je zaludio fudbalski svijet, odmara u Americi. Vedad Ibišević uživa u društvu svojih roditelja i mlađe sestre u St. Luisu. Zbog njega su preko Bare potegnli brojni novinari, kako bi pratili kako se odmara prva kopačka Bundeslige.

Vedad je za list "San" u telefonskom razgovoru u noći sa ponedjeljka na utorak govorio o najuspješnijoj godini, o planovima i željama za narednu, o svojim trenerima, navijačima, bh. reprezentaciji...

- Kako izgleda Vaš jedan neradni dan?

U pravom smislu odmaram. Gledam da sam što više sa roditeljima, uz sestru. Najviše spavam, jer mi je nedostajalo sna. Na večer izađem sa prijateljima. Ima ovdje dosta naše raje, neke dugo znam. Obično se nađemo u restoranu Korzo kojeg drži naš jedan Bosanac. Tu se prate utakmice Hoffenheima, Wolfsburga, ali najveće je okupljanje kada igra naša reprezentacija, kaže Ibišević.

- Igrate li, bar rekreativno, fudbal ili ste privremeno okačili kopačke o klin?

Igram samo Play stationu.

- Koje timove birate u "kompjuterskom" fudbalu?

Najčešće Chelsea, pa Manchester, Real, Inter...

- Pretpostavljam da se ni u Americi niste oslobodili medijskog pritiska?

Iskreno, mislio sam da će me ovdje manje tražiti, ali ništa se nije promjenilo. Čim sam došao, dočekala me ovdašnja jedna ugledna američka televizija. Radili su intervju, zanimalo ih je sve, o mojim počecima, o mojoj zemlji, o golovima, reprezentaciji...

- Ima li neki novinski naslov da vam se posebno svidio ili vas naljutio?

Većina tekstova bila je korektna, najčešće se pisalo o mojoj karijeri, pa su naslovi bili tipa; Od izbjeglice do zvijezde Bundeslige... Nastojim sa svima biti korektan, iako, jedan naslov me naljutio. Nije u našim medijima izašao, a glasio je "Davanje golova draže od seksa". Ne volim kada se izvlači iz konteksta, želim da sve ostane u sportskim okvirima.

- Da li su do vas doprle priče o tome ko vas je sve otkrio. U Bosni se javilo najmanje desetak trenera koji su "prepoznali" budućeg asa Bundeslige?

Čuo sam za te priče, čak i ovdje me prate. Bilo je ljudi koji su govorili kako su uvjek vjerovali u mene, a prošle godine sam bio ovdje na odmoru i nigdje nisam čuo te priče... Ne obazirem se, nikom ne mogu zabraniti da priča šta hoće. Radim svoj posao što bolje i korektnije mogu.

- Mnoge djevojke zanima vaš bračni status?

Nisam znao. Imam djevojku i sretan sam.

- Kako bi ste ocjenili ovu godinu?

Najboljom do sada! Dosta toga mi se desilo u ovoj godini, koja nije obećavala ovakvu žetvu. Raduje me što su me u Bosni mnogi proglasili za ličnost, sportistu, igrača godine. Hvala svima. Pokušat ću doći na svečanost koju organizuje portal "Sportsport.ba". Biće to dva tri dana prije početka priprema sa Hoffenheimom.

- Šta bi zaboravio iz 2008. godine?

Kada te ide, kada te svi tapšu, onda je teško tražiti tamne detalje.

- Gdje ćete dočekati Novu godinu?

Ovdje sa svojima, sa svojom rajom, prijateljima. Rekao sam ti, hoću da budem što više sa svojim roditeljima. Oni su ponosni i sretni zbog mene, ali najviše što znaju da sam ja sretan. Moji saigrači iz Hoffenheima su došli u New York, trebao je i Sejo Salihović, moj najbolji prijatelj i saigrač, ali on nije mogao završiti vizu, pa je otišao u Dubaji.

- Jedna sportska i jedna želja na privatnom planu u narednoj godini?

Prvo bih se zahvalio svima koji su me podržavali, bodrili, koji su vjerovali u mene. Želim svim ljudima u BiH, mir, zdravlje, blagostanje, da nema bolesnih i siromašnih. Svoj djeci želim sreću, bezbrižno djetinjstvo. Želim da me posluži zdravlje. To je najvažnije, a naravno da priželjkujem titulu sa Hoffenheimom i odlazak na SP sa bh. reprezentacijom.

- Najdraži gol, utakmica...

Nije to fraza ako kažem da su mi svi golovi jednako važni. Stvarno tako mislim, kada već insistirate, moram priznati da mi je gol Kotbusu za pobjedu od 3:0 poseban, jer mi je bio prvi. Nije bio posebno efektan, ali me nakon toga "pročepilo". Utakmica sa Bayernom na Alianz areni ima posebnu težinu, jer se danima najavljivao taj susret. Bayern je uvjek favorit, meni se posrećilo da postignem gol, a mediji i stručnjaci su taj meč proglasili ljepoticom Bundeslige.

- Koševo ili Zenica?

Mislim da tu ne treba biti dvojbe. Ja sam igrao pred pedeset, šezdeset hiljada gledalaca, ali nigdje nema atmosfere kao u Zenici. Fanatikosi, svi naši navijači nas jednostavno nose. Osjeti to i suparnik. Imam osjećaj da je svaki navijač spreman poginuti za našu pobjedu. Teško je opisati kako se mi igrači osjećamo snažno i ponosno kada čujemo pjesmu, huk sa tribina Bilinog polja. Ja sam zahvalan svim navijačima na podršci reprezentaciji i meni.

- Svi moji gradovi

Vlasenica, St. Luis, Pariz, Sinsheim, Sarajevo i Tuzla su moji najdraži gradovi. U Vlasenici sam živio sretno djetinjstvo. Možda se jednog dana sa roditeljima vratim u Vlasenicu. U Tuzli sam živio izbjegličkim životom, ali sam u Tuzli počeo trenirati. U St. Luisu su moji roditelji, sestra koja studira. U Parizu sam osjetio šta je to veliki grad. Grad za oči, u kojem je privilegija živjeti. Najljepši na svijetu. Sinshajm mi se nije u početku sviđao, a onda sam shvatio da je to mirno mjesto raj za sportiste. I, na kraju Sarajevo. To je grad gdje ću možda živjeti.

- Kako bi ste opisali Blaževića, a kako Ragnika?

Oba su na svoj način odlični. Ragnik je profesionalac, taktičar, hoće da se za sve pita, poznaje materiju. Ćiro je mudrac, veliki trener i čovjek. Zna motivisati igrače, držati opuštenu, ali i pozitivnu atmosferu.

(24sata.info)

 

Ažurirano Srijeda, 31 Prosinac 2008 07:56