A A A
Utorak, 28 Rujan 2021
Akcija - Americki Kongres za BiH PDF Ispis E-mail
Autor BAACBH   
Četvrtak, 06 Studeni 2008 10:01

Americki kongresmeni nude platformu za ulazak BiH u EU i NATO - Pomozite im u tome!

Trenutno se pruzila jedinstvena prilika svakom BiH patrioti koji zivi u SAD-u da samo sa jednim telefonskim pozivom ucini korisnu stvar za domovinu BiH.

Naime, 27 utjecajnih americkih kongresmena nude platformu Bosni i Hercegovini za ulazak u Europsku uniju i NATO svojim sponzorstvom odnosno aktivnom podrskom rezoluciji Predstavnickom doma Americkog kongresa (House Resolution 679) a koja zagovara temeljitu reformu Ustava Bosne i Hercegovine. Jedna od glavnih odrednica ove rezolucije glasi: "Bosna i Hercegovina treba zapoceti proces usvajanja novog gradjanskog ustava koji u potpunosti eliminise etno-teritorijalno uredjenje koje odrazava i institucionalizira rezultate genocida, ratnog zlocina i zlocina protiv covjecnosti pocinjenog u Bosni i Hercegovini. Novi ustav mora restruktuirati etno-teritorijalnu organizaciju i uredjenje Bosne i Hercegovine i eliminisati njenu podjelu u entitete i kantone u cilju stvaranja cjelovitog i jedinstvenog ekonomskog prostora."

Da bi ova rezolucija dospjela na glasanje u Predstavnicki dom Americkog kongresa mora prije toga biti uvrstena u raspravu na Komitetu za vanjsku politiku. Odluku o uvrstavanju u raspravu donosi predsjednik Komiteta za vanjsku politiku, kongresmen Haward Berman (28th District of California). Njegov ured, zavisno od interesa americkih gradjana, odredjuje prioritete i upucuje razne rezolucije na raspravu i glasanje pa tako i ovu rezoluciju.

Ovo je trenutak za svakog od vas da kao savjestan gradjanin SAD-a, odan vrijednostima i principima americkog demokratskog drustva, koristeci svoje demokratsko pravo nazovete ured kongresmena Bermana i zatrazite da se ova rezolucija, H. Res. 679, uvrsti na raspravu.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------

UPUSTVO ZA ZVANJE:

1. Nazovite broj telefona 1(202)225-4695 i trazite gospodina Dan Harsh-a, Legislative Assistant for Foreign Affairs u uredu kongresmena Howard Bermana.


2. Predstavite sebe ili vasu zajednicu u ime koje zovete. Ako se niko ne javlja ostavite poruku.


3. Saopstite poruku ovakvog ili slicnog sadrzaja:
"On behalf of Bosnian American community I ask you to please put forward House Resolustion 679 for mark-up as it represents a democratic path found here in the US that now we should provide the building blocks so that same democratic foundation can take place in the future of Bosnia and Herzegovina as well."


4. Ne zaboravite ostaviti vas broj telefona

Ažurirano Četvrtak, 06 Studeni 2008 10:26