A A A
Subota, 25 Rujan 2021
Protestno Pimo Povodom Pustanja - VIŠKOVIĆ Gorana PDF Ispis E-mail
Autor Bosnjaci.Net   
Četvrtak, 28 Kolovoz 2008 23:00
PROTESTNO PISMO U POVODU PUŠTANJA IZ PRITVORA RATNOG ZLOČINCA GORANA VIŠKOVIĆA ZVANOG VJETAR
Objavljeno: 24. Jul 2008. 19:07:03

Duboko smo razočarani odlukom Vrhovnog Suda Bosne i Hercegovine, da iz zatvorske jedinice pusti zloglasnog Gorana Viškovića.

Ukidanjem pritvora za Gorana Viškovića, predstavlja za nas povratnike, porodice ubijenih i nestalih vlaseničana- Viškovićevih žrtava, ogroman strah od njega i njegovih sljedbenika koji još uvijek šeću Vlasenicom.

Goran Višković će od danas ponovo šetati Vlasenicom, gradom i opštinom po kojoj je provodio torturu nad bošnjačkim civilima 1992 godine.

Njegovim puštanjem iz pritvora dajete nadu i ostalim zlikovcima koji su nas ubijali i zatvarali, da slobodno mogu da hodaju zemljom po kojoj su prosipali nevinu ljudsku krv.

Da je Goran Višković bezopasan pokazao bi svojom dobrovoljnom predajom vlastima BiH i ne bi morali intervenisati pripadnici SIPA-e na njegovom pronalaženju, hapšenju i privođenju u Tužilaštvo BiH.

Ovim činom puštanja uz određene uvjete, umanjujete zločin koji je Višković počinio 1992 godine, kada je bez razlike na starosnu dob, bolesne, djecu, žene, nevine... zatvarao, tukao, ubijao u logoru Sušica u Vlasenici. Mnoge od svojih žrtava Višković je odveo u nepoznatom pravcu iz logora Sušica i od tada im se gubi svaki trag.

Dokaz njegovih zločina jesu na hiljade ubijenih i nestalih vlaseničana ali i građana drugih opština iz Podrinja, za čijim ostacima još uvijek tragamo.

Ovom odlukom sudskih organa BiH, ostavljate nam malu mogućnost i vjeru u slobodan povratak svih nas koje je Goran Višković zvani Vjetar i mnogobrojna zločinačka skupina iz Vlasenice ,svojim torturama, prijetnjama i ubijanjem natjerali na prisilno napuštanje naših domova.

U potpisu,

UDRUŽENJE ŽENA ŽRTAVA RATA VLASENICA
UDRUŽENJE PORODICA NESTALIH OPĆINE VLASENICA
GRAĐANI VLASENICE U DOMOVINI I DIJASPORI